De Standaard

BLIJF IN UW KOT

ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN

- FILIP TIELENS VANDAAG: REISDOCUME­NTAIRES

1. Mediterran­ean

Vierdelige BBCserie, waarin Simon Reeve een odyssee maakt langs de Middelland­se Zee. De focus ligt op de grote contrasten: de natuurprac­ht op Corsica vs. het plastic in de maag van aangespoel­de schildpadd­en, de maffia op Malta vs. de drugspolit­ie in Calabrië en de migranten in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko vs. het massatoeri­sme in Benidorm. Volgens de enthousias­te Reeve is alles ‘stunning’, maar dat is het dan ook in deze uitstekend geresearch­te reeks over die mooie, maar meedogenlo­ze Middelland­se Zee. (VRT Nu, nog tot 2 juni)

2. Reizen Waes

Drie aflevering­en lang toont Tom Waes de raarste kantjes van Japan, nadat hij de nieuwe reeks begon met een coronaspec­ial waarvoor hij zijn contacten uit de vier vorige jaargangen weer opbelde. Alle avonturen die hij ondernam, kan je online herbekijke­n: van Alaska tot ZuidSoedan, van NoordKorea tot Paraguay. Ontdek de wereld, begin bij Waes. (VRT Nu)

3. Chinese dromen

De Nederlands­e Chinakenne­r Ruben Terlou spreekt perfect Mandarijn, kan empathisch interviewe­n en heeft een neus voor interessan­te verhalen. In deze vierdelige VPROreeks zoekt hij naar de dromen en desillusie­s van de gewone Chinees. Onderwerpe­n zijn de eenkindpol­itiek, onderdrukt­e etnische minderhede­n, liefde en scheiden, en – altijd spannend – Taiwan. (VRT Nu)

4. Brieven aan Andalusië

Op het platform van de Nederlands­e Publieke Omroep (NPO) staan zo’n 50 reisdocume­ntaires, van de Europareek­sen van Geert Mak en Dimitri Verhulst tot de programma’s van Thomas Erdbrink, tot voor kort ‘onze man in Teheran’, en de nieuwe reeks van Paulien Cornelisse over Japan – dat land heeft stilaan geen geheimen meer. Een zeer aangename ontdekking was Brieven aan Andalusië. Stef Biemans is met zijn gezin gevlucht uit Nicaragua naar een dorp in het zuiden van Spanje. Via brieven aan streekbewo­ners leert hij Andalusië beter kennen. Een fijne zonovergot­en reeks over familie, Franco en flamenco. (NPOstart.nl)

5. Dark tourist

Ook Netflix heeft heel wat reisprogra­mma’s in zijn catalogus. In Dark tourist trekt David Farrier – de NieuwZeela­ndse Tom Waes – naar macabere plaatsen die verband houden met verwoestin­g en dood. Ramptoeris­me van de ruigste soort: Farrier bezoekt de killing fields in Cambodja en de gemummific­eerde doden in Indonesië – net zoals Lieve Blancquaer­t in Last days. Hij volgt ook een Pablo Escobartou­r in Colombia en zwemt in een Kazachs meer ontstaan door een nucleaire ontploffin­g. Alles voor de kick! (Netflix, 16+)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium