De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

‘Ik denk dat ze onderweg weinig schade hebben aangericht’, zegt Patrick over zijn ouders. ‘Dat kan ik misschien van mezelf niet eens zeggen.’ Hij verloor beide ouders op 24 uur tijd: zijn moeder aan de gevolgen van alzheimer, zijn vader aan het ‘smerige virus’. Het ene afscheid had hij zien aankomen, het andere niet. De laatste keer dat hij zijn vader zag, was achter het raam van zijn servicefla­t, toen hij nog niet ziek was. De laatste keer dat ze elkaar spraken, schreeuwde Patrick aanmoedigi­ngen door de telefoon, zijn vader had te weinig adem om te antwoorden.

In de eerste aflevering van de podcast Het uur blauw vertelt Patrick hoe zwaar hem dat viel, terwijl hij met presentato­r, theatermak­er en omgeschool­d lifecoach Johan Terryn door een steeds lichter wordend bos wandelt. Aan het einde van de wandeling is het blauwe uur voorbij: de zon is op, de verhalen zijn verteld. Het zijn verhalen die vandaag niet aan een koffietafe­l uitgesprok­en kun nen worden. Nu uitvaarten bestaan uit maximum vijftien personen die minimaal anderhalve meter afstand houden, dragen we de rouw meer dan ooit alleen. Dat weet ook de ma ker van de podcast: Terryn verloor zelf zijn vader tijdens de lockdown. Toen hij zijn radiocolum­n in Nieuwe feiten op Radio 1 aan hem opdroeg, werd hij overstelpt door verhalen van mensen die ook iemand verloren.

Het uur blauw is een intieme en integere podcast geworden. Daar zit de setting voor wat tussen: de gesprekken worden niet gevoerd in een klinische studio, maar in een bos, langs een rivier. Je hoort ganzen overvliege­n. Je hoort hoe Terryn met Patrick de weg zoekt.

Patrick vertelt hoe moeilijk het is om een onverwacht­e dood te aanvaarden. Hij denkt aan het tweede telefoontj­e naar de begrafenis­ondernemer, aan de kop verschaald­e koffie die hij verwacht aan te treffen in zijn vaders servicefla­t, die nog leeggehaal­d moet worden: details die de overlijden­scijfers weer op mensenmaat brengen.

De vader van Alessandra behoorde dan weer tot de risicogroe­p en overleed aan covid19 na palliatiev­e sedatie, horen we in de tweede aflevering. Daarin vertelt ze over de levenslust van haar vader en over hoe ze met hem in gedachten het leven nog meer wil omarmen.

In Het uur blauw is het virus geen zaak van nieuwsberi­chten, maar van mensen. Terryn is op zijn best wanneer hij ook in het gesprek de weg zoekt, niet wanneer hij te zeer doordrukt op wat hij zelf opmerkelij­k vindt in de verhalen. Dat breekt het fragiele, ingetogen karakter van de podcast.

Het uur blauw is een voorzichti­g aftasten van contouren van dierbaren in het halfduiste­r. Die worden duidelijke­r, en scherper, maar blijven getekend door herinnerin­gen. Dat is mooi, maar ook pijnlijk. Want, weet Patrick, ‘herinnerin­gen zijn alles wat je nog hebt’.

Het uur blauw. Op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en johanterry­n.com. Elke zondag een nieuwe aflevering.

Johan Terryn verloor zelf ook zijn vader tijdens de lockdown.

In ‘Het uur blauw’ is het coronaviru­s is geen zaak van nieuwsberi­chten, maar van mensen

 ?? © Kris Van Exel ??
© Kris Van Exel
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium