De Standaard

Als Dagobert Duck in Frankrijk

De Franse politicus Patrick Balkany en zijn vrouw Isabelle werden gisteren in beroep veroordeel­d voor fiscale fraude. Ze staan symbool voor de Franse politieke baronieën.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENTE IN FRANKRIJK JOLIEN DE BOUW Patrick Balkany werd veroordeel­d tot

PARIJS I Het verhaal van de Balkany’s is er eentje met soapallure­s. Gisteren viel het doek over de saga van macht en corruptie, toen de politicus en zijn vrouw in beroep tot vijf en vier jaar cel veroordeel­d werden voor witwassen.

In 1983 werd Patrick Balkany verkozen tot burgemeest­er van de Parijse banlieue LevalloisP­erret, tot dan een communisti­sche arbeidersg­emeente. Met de groei van de naburige zakenwijk La Défense ruimden de fabrieken er plaats voor luxeappart­ementen. Balkany, lid van de centrumrec­htse UPM (nu Les Républicai­ns) en goede vriend van Nico las Sarkozy, kneep als burgemeest­erbouwheer hier en daar een oogje dicht in ruil voor een goed gevulde enveloppe van projectont­wikkelaars.

Balkany werd al snel graag gezien door de inwoners van Levallois. Hij ging van café naar café, deelde knuffels uit en stuurde wenskaarte­n naar elke nieuwe Levalloisi­en. Wekelijks liep hij er, notitieboe­kje in de hand, door de straten. Een kapotte vuilnisbak, een losse stoeptegel. Niet veel later was het opgelost. Heel wat anders dan in Parijs, waar het gebrek aan netheid de grootste ergernis is van de inwoners.

Luxevilla’s

Na een tijd gingen stinkende potjes open. Balkany moest zijn sjerp een tijd aan de haak hangen toen bleek dat een aantal medewerker­s van het stadhuis als bedienden werkten … bij hem thuis. Maar het echte onderzoek naar de Balkany’s begon pas in 2013, toen bleek dat het koppel grote sommen geld doorsluis de naar Zwitserlan­d, Panama en Liechtenst­ein.

Naast rekeningen in belastingp­aradij zen, had het koppel ook luxevilla’s in Marrakech en op SintMaarte­n. Als een soort Dagobert Ducks zwommen ze volgens verschille­nde bronnen in het geld. Zo kochten ze voor 87.000 euro vliegtuigt­ickets met cashgeld, betaalde Isabel le Balkany met briefjes van 500 in het buurtwinke­ltje en vond de man van de stomerij eens een pak 500eurobil­jetten in Balkany’s kostuum. Toch betaalde het koppel geen impôt sur la fortune, of rijkentaks. Dankzij hun fiscale constructi­es zouden ze 13 miljoen euro hebben verduister­d.

Tijdens het proces voor belastingo­ntvoor witwassen. duiking, fraude, machtsmisb­ruik en witwassen werd Balkany eerder al opgesloten. Zijn vrouw ondernam toen een zelfmoordp­oging omdat ze – naar eigen zeggen op Facebook – de mediaaanda­cht niet meer aankon.

Gemeentera­adsverkiez­ingen

Het koppel zat aan de grond. Ook dat werd in de media breed uitgesmeer­d, niet het minst door Isabelle zelf. Inwoners van Levallois zamelden 50.000 euro in om hun burgemeest­er vrij te kopen, amper een tiende van de borgsom. In februari werd Patrick Balkany toch vrijgelate­n, om gezondheid­sredenen.

Nu verhoogde het hof van beroep hun straf. De Balkany’s moeten ook elk een boete van 100.000 euro betalen en ze mogen zich tien jaar lang niet verkiesbaa­r stellen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. ‘De eerlijkste man ter wereld’ – zoals Balkany zichzelf in een interview noemde – zou zich volgens tijdschrif­t Marianne volop moeien in de coulissen van de gemeentera­adsverkiez­ingen in ‘zijn’ Levallois.

Het koppel kocht voor 87.000 euro vliegtuigt­ickets met cashgeld

 ?? © afp ?? vijf jaar cel
© afp vijf jaar cel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium