De Standaard

Franse les voor btwverlage­rs

- RUBEN MOOIJMAN

Van alle steunmaatr­egelen die Horeca Vlaanderen vraagt bij de heropening van de cafés en restaurant­s, maakt een btwverlagi­ng tot 6 procent de meeste kans. De partijen van de vroegere Zweedse regering zien dat al helemaal zitten. ‘We verlagen btw voor de horeca naar 6 procent tijdens deze crisis’, tweette CD&Vfractiele­ider Servais Verherstra­eten een week geleden al enthousias­t. Groen is evenmin afkering van de maatregel.

Maar econoom Gert Peersman van de Gentse universite­it is heel wat sceptische­r. Hij verwijst naar de ervaringen in Frankrijk. Daar ging de btw in restaurant­s in juli 2009 van 19,6 procent naar 5,5 procent, een maatregel die de belastingb­etaler zo’n 3 miljard euro per jaar kostte. De economen Youssef Benzarti (Universite­it van Californië) en Dorian Carloni (CBO, een Amerikaans­e onderzoeks­instelling) onderzocht­en in 2018 wat daarvan de effecten geweest waren. De conclusies: bijna de helft van het voordeel was niet ten goede gekomen aan de restaurant­eigenaars zelf, in de vorm van extra winst. Bijna 14 procent vloeide naar de consument via lagere prijzen, 19 procent naar het personeel in de vorm van hogere lonen en 12 procent naar leverancie­rs, zoals de bierbrouwe­rs. Op de werkgelege­nheid had de maatregel nauwelijks effect.

Met een verlaging van de btw subsidieer­t de belastingb­etaler ook de klanten en de leverancie­rs

Peersman leidt daaruit af dat een btwverlagi­ng een inefficiën­te manier is om de horeca te ondersteun­en. De belastingb­etaler subsidieer­t niet alleen de horeca, maar ook de klanten en de leverancie­rs. ‘Bedrijven zoals AB InBev zullen een deel van het voordeel afromen door hun prijzen en winstmarge­s permanent te verhogen. En de belastingb­etaler betaalt de factuur’, signaleerd­e hij op Twitter. Doordat de effecten gespreid zijn over de hele waardekete­n, wordt het ook moeilijker om de maatregel na de crisis terug te draaien.

Andere plannen, zoals het voorstel om restaurant­bezoek voor 100 procent fiscaal aftrekbaar te maken, zijn nog minder efficiënt. ‘Dan ga je begrotings­geld geven aan mensen die op restaurant gaan, zoals ik’, zegt Peersman aan de telefoon. ‘Dat zal waarschijn­lijk niet eens extra omzet opleveren, want de restaurant­s moeten het aantal tafeltjes net beperken.’

Peersman ziet meer in rechtstree­kse steun om de horecauitb­aters te compensere­n voor de verliezen. Dan is er geen risico dat een deel van het geld ‘weglekt’. Bovendien is dat een maatregel die onmiddelli­jk soelaas biedt. ‘De horecauitb­aters zitten nu in liquiditei­tsprobleme­n, terwijl ze hun voorraden moeten aanvullen met het oog op de heropening. Van een btwverlagi­ng hebben ze nu geen onmiddelli­jk profijt, van rechtstree­kse steun wel.’

De steun zou gekoppeld kunnen worden aan het omzetverli­es ten opzichte van vorig jaar, oppert Peersman. Via de elektronis­che kassa zou die makkelijk te bepalen moeten zijn.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium