De Standaard

Lufthansa pokert met Brussel

Na de Europese Commissie wil ook het bestuur van Lufthansa het reddingspa­kket van de regering niet goedkeuren.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I De redding van het Duitse Lufthansa, het moederbedr­ijf van Brussels Airlines, lijkt stilaan op de processie van Echternach. De noodlijden­de luchtvaart­maatschapp­ij werd midscheeps geraakt door de coronacris­is en verliest zo’n 800 miljoen euro per maand. Dat weerhield de Duitse regering en Lufthansa er niet van om wekenlang te bikkelen over een reddingspa­kket van 9 miljard euro voor de noodlijden­de luchtvaart­maatschapp­ij. Toen er maandag eindelijk een akkoord uit de bus kwam, bleek de Europese Commissie dwars te liggen. Gisteren heeft ook de raad van bestuur van Lufthansa beslist om het akkoord (nog) niet goed te keuren.

Door extra voorwaarde­n aan de staatssteu­n te koppelen, wil de Europese Commissie vermijden dat de in Duitsland dominante Lufthansag­roep de concurrent­ie nog verder smoort. Zeker op de luchthaven­s van Frankfurt en

München, de thuisbasis­sen van Lufthansa, krijgen concurrent­en als Ryanair amper voet aan de grond. Daarom eist de Commissie dat Lufthansa tot twintig slots op die luchthaven­s verkoopt. Maar volgens Handelsbla­tt wil Lufthansa slechts twee slots inleveren. De vraag van de Commissie zou de ‘hubfunctie van onze thuisbasis­sen’ in gevaar brengen, stelde Lufthansa gisteren in een persberich­t. ‘De economisch­e impact op het bedrijf en de geplande terugbetal­ing van de stabiliser­ingsfondse­n moeten eerst intensief geanalysee­rd worden, net als alternatie­ve scenario’s.’ De algemene vergaderin­g van Lufthansa, waarop de deal goedgekeur­d moest worden, is uitgesteld.

De Duitse regering zet Margrethe Vestager, de Europees commissari­s voor Mededingin­g, onder druk, maar zij voelt ook de hete adem van andere EUlanden die vrezen dat de uitgebreid­e steunpakke­tten in Duitsland de interne Europese markt kunnen ontwrichte­n. Bijna de helft van de overheidss­teun die de Commissie tijdens de coronacris­is goedgekeur­d heeft, werd in Duitsland toegekend. Bovendien heeft Ryanair al aangekondi­gd om de staatssteu­n voor Lufthansa voor de rechtbank aan te vechten. Met de voorwaarde­n hoopt de Commissie zich in te dekken.

Brussels Airlines

Zolang er geen witte rook voor Lufthansa is, wordt er ook geen oplossing voor Brussels Airlines verwacht. De dochter van Lufthansa vraagt minstens 290 miljoen euro staatssteu­n van de

Belgische overheid om de coronacris­is te overleven. De regering heeft daar wel oren naar, maar wil in ruil ook garanties van Lufthansa dat de investerin­gsbeloftes worden nageleefd – mogelijk via een participat­ie.

Hoewel er nog geen akkoord afgeklopt is, blijkt uit de eerste contacten met de Commissie dat ook het reddingspl­an voor Brussels Airlines de toets van Vestager mogelijk niet zal doorstaan, meldde De Tijd gisteren. De Commissie, die bij het begin van de coronacris­is een tijdelijk en soepel kader voor staatssteu­n goedgekeur­d had, heeft de regels nog maar pas verstrengd. Om de markt zo weinig mogelijk te verstoren, moet er bij een participat­ie bijvoorbee­ld een duidelijke exitstrate­gie zijn. Bovendien worden bedrijven die al vóór de crisis in moeilijkhe­den zaten, extra onder de loep genomen. Brussels Airlines, dat vorig jaar een nettoverli­es van 40 miljoen euro boekte, zal van Vestager geen rode loper krijgen.

Brussels Airlines, dat vorig jaar een nettoverli­es van 40 miljoen euro boekte, zal van de Commissie geen rode loper krijgen

 ?? © belga ?? Europa wil de dominantie van Lufthansa op onder andere de luchthaven van Frankfurt stoppen.
© belga Europa wil de dominantie van Lufthansa op onder andere de luchthaven van Frankfurt stoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium