De Standaard

Blokker vervelt tot Mega World maar toekomst blijft onzeker

De Belgische Blokkerwin­kels beginnen vandaag aan hun laatste uitverkoop. In juni herbeginne­n ze onder de vlag van discountke­ten Mega World. Succes is niet gegarandee­rd.

-

BRUSSEL I Bij Blokker België waren er de voorbije dagen al koopjes te doen, maar het bedrijf wil nu zijn hele voorraad verkopen, met kortingen tot 75 procent. Die uitverkoop gaat vandaag van start en werd gisteren met grote krantenadv­ertenties aangekondi­gd.

Daarna moeten de Blokkerwin­kels een nieuwe start nemen, onder het discountme­rk Mega World en met de Nederlands­e ondernemer Dirk Bron als nieuwe eigenaar.

Bron wierp zich in februari van dit jaar op als de redder van de Belgische Blokkerafd­eling. Hij nam de 123 winkels en 670 werknemers over van de Mirage Retail Group, die Blokker België pas begin 2019 zelf overgekoch­t had van de Nederlands­e zakenfamil­ie Blokker.

Door de intrede van Bron werd een dreigend faillissem­ent vermeden. De nieuwe eigenaar kondigde toen al aan dat winkels in mei omgevormd zouden worden tot Mega World, een discountke­ten die bulkpartij­en kleding, speelgoed en huisraad tegen dumpingpri­jzen wil verkopen. Het overschot van de stock van fabrikante­n of andere retailers zal er voor minder dan de helft van de originele winkelprij­s aangeboden worden. Door de coronacris­is werd de ombouw met een maand uitgesteld, tot juni.

Geen businesspl­an

Bron heeft zich geëngageer­d om de nieuwe formule minstens een jaar uit te proberen. Voor het personeel betekent dat een jaar werkzekerh­eid. Als de doorstart lukt, want daarover blijft volgens de Belgische vakbonden veel onzekerhei­d bestaan.

De socialisti­sche BBTKsecret­aris Inge De Beul is van plan om via een verzoening­sprocedure een duidelijk businesspl­an te eisen van Bron. ‘We hopen dat die zo snel mogelijk kan plaatsvind­en’, klonk het gisteren. Eerdere pogingen van de vakbonden om het business

Een strijkplan­k, een wasmand, een leuke kaars … Wie dat zocht, wist dat hij bij Blokker terechtkon. Dat kan veranderen met plan van Bron in te kijken, lukten niet.

Volgens de liberale secretaris Eric Vuchelen (ACLVB) loopt de eerste fase, de uitverkoop van de stock bij Blokker, alvast goed en heeft de nieuwe eigenaar ook al een reeks nieuwe producten geïntroduc­eerd. Het gaat dan bijvoorbee­ld om sweaters van Adidas.

Maar Vuchelen vertelt er ook bij dat de bevoorradi­ng moeizaam verloopt en dat het nieuwe aanbod in de winkels snel afneemt. De Beul wijst er dan weer op dat veel klanten voor specifieke producten naar Blokker gaan, waarbij het nieuwe assortimen­t niet altijd in het plaatje past.

De vraag is hoe snel het discountco­ncept van Mega World nu uitgerold kan worden. ‘De coronacris­is maakt de doorstart er niet eenvoudige­r op’, meent Vuchelen.

Fraudeproc­es

De controvers­es over het zakenverle­den van Dirk Bron zorgen bij dit alles voor extra onzekerhei­d. In het Nederlands­e Den Haag is gisteren een fraudeproc­es tegen hem van start gegaan. Het ging om een proformazi­tting, waarbij de beklaagde niet aanwezig was. Ten vroegste in het najaar wordt de zaak voortgezet.

Bron wordt door het openbaar ministerie beschuldig­d van onder meer het vervalsen van een huuroveree­nkomst, het verduister­en van een partij sportschoe­nen die hij nooit betaalde, het ontduiken van omzetbelas­ting bij de verkoop van pannen en het vergokken van bedrijfsmi­ddelen, meldt de Nederlands­e krant De Telegraaf woensdag op haar website. Bij het onderzoek werd ook zijn telefoon afgetapt.

Bron zelf beweert dat hij te goeder trouw handelde. Volgens zijn advocate kunnen alle aantijging­en weerlegd worden. (jir)

‘De coronacris­is maakt deze doorstart er niet eenvoudige­r op’

ERIC VUCHELEN

Vakbondsse­cretaris ACLVB

 ?? © Marc Herremans ?? het nieuwe assortimen­t van Mega World.
© Marc Herremans het nieuwe assortimen­t van Mega World.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium