De Standaard

Gezocht: crisismana­ger voor FNG

Een headhunter zoekt in opdracht van de grootste Belgische modeverkop­er, FNG Group, een topmanager die het bedrijf door de crisis wil loodsen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN Dieter Penninckx.

BRUSSEL I De FNG Group, bekend van Brantano, CKS, Miss Etam en Fred & Ginger, zoekt achter de schermen naarstig naar een nieuwe topmanager. Costichter Dieter Penninckx werd op 3 mei naar de uitgang geduwd omdat hij een onderzoek naar de boekhoudin­g geheimgeho­uden had voor de bestuurder­s. Sindsdien is zijn medevennoo­t, Manu Bracke, er ceo. Die was voordien operatione­el directeur. Bracke, Penninckx en diens echtgenote Anja Maes zijn de controlere­nde aandeelhou­ders van FNG.

Sinds het vertrek van Penninckx is het management in handen van Bracke en de op 2 april aangesteld­e financieel directeur Nathasja Van Bael. De post van financieel directeur lijkt op een draaideurf­unctie. Van Bael volgde in april Geert Jacobs op die zelf in december financieel directeur ad interim werd nadat Nico Bondroit ‘om persoonlij­ke redenen’ opgestapt was.

Draaiboek herschrijv­en

Van Bael en Bracke kunnen de vele uitdaginge­n waarmee FNG worstelt niet alleen tot een goed einde brengen. Specialist­en maakten eerder al de vergelijki­ng met de groente en fruitgroep Greenyard waar het binnenhale­n van crisismana­ger Marc Zwaaneveld belangrijk was om het vertrouwen in het voortbesta­an van de groep te herstellen.

Bij FNG loopt de zoektocht naar zo’n zwaar profiel niet van een leien dakje. Filip Lerno, die jarenlang actief was als headhunter via Heidrick & Struggles, raadt FNG aan een manager te zoeken die het draaiboek van de retail kan herschrijv­en.

‘Je moet de balans herstellen tussen de te dure fysieke winkels en de ecommerce.’ Tegelijk moeten de bankiers en andere stakeholde­rs ervan overtuigd worden dat hij of zij het schip door de orkaan kan loodsen.

Enkele doorgewint­erde retailers hebben alvast nee gezegd op het aanbod. De vraag is of FNG geen genoegen zal moeten nemen met een minder zwaar profiel. ‘Iedere mogelijke kandidaat zal willen weten wat de overleving­skansen van het bedrijf zijn’, zegt een specialist. Lerno raadt aan om de nieuwe ceo in Nederland te gaan zoeken omdat die markt voorop loopt op het vlak van ecommerce.

Bij FNG spelen er ook nog boekhoudpr­oblemen en loopt er een onderzoek naar 2018. Een interimrap­port daarover is ondertusse­n af.

De Brusselse sterindex Bel20 is in vijf dagen tijd liefst 10 procent in waarde gestegen. Dat is het dubbele van de winstcijfe­rs van de voorbije week bij de buren in Parijs en Frankfurt.

De verklaring ligt bij de sterke koerswinst van enkele aandelen op Euronext Brussel die het de voorbije weken en maanden erg slecht gedaan hadden, zoals bierbrouwe­r AB InBev. Die won ruim 13 procent, maar staat sinds het jaarbegin nog altijd op een verlies van meer dan 42procent.

Koplopers in de rally waren de bankaandel­en KBC en ING. KBC deed er in de voorbije vijf dagen bijna 21 procent bij, voor ING was dat ruim 15 procent. Daarmee worden de koersverli­ezen die deze banken sinds half februari opgelopen hadden, wat minder groot. Voor KBC staat de teller nu op 22 procent sinds 1 januari. (jir)

 ?? © Dries Luyten ??
© Dries Luyten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium