De Standaard

KBVB roept Mehdi Bayat op het matje

Bondsvoorz­itter Mehdi Bayat heeft achter de rug van de KBVB 1,25 miljoen euro overgeheve­ld naar de Pro League. De voetbalbon­d weet niet waar het geld vandaan komt.

- Jupiler Pro League

BRUSSEL I Tijdens de algemene vergaderin­g van 15 mei stemde de Pro League voor de oprichting van een solidarite­itsfonds. Dat geeft alle profclubs een tegemoetko­ming wegens de coronacris­is en was nodig om de steun af te kopen voor een competitie met zestien ploegen en playoffs, de voorkeurfo­rmule van Charleroi, AA Gent en Genk. Met het geld worden ook ploegen gecompense­erd die nog kans maakten op Europees voetbal – Genk, KV Mechelen en Anderlecht. Het geld is afkomstig van de clubs die een Europees ticket op zak hebben, en van de voetbalbon­d. Alleen weet tot hiertoe niemand waar het bedrag van de bond – 1,25 miljoen euro – precies vandaan komt. De maatregel werd niet doorgespro­ken met de KBVB, het waren de Pro League en bondsvoorz­itter Mehdi Bayat die op eigen houtje beslisten het geld bij de bond ‘te gaan halen’.

Amateurs willen deel

Nadat het bedrag was uitgelekt, stonden eerst de Vlaamse amateurclu­bs op de rem. Als de profclubs geld krijgen om de coronacris­is te bestrijden, dan moet ook een deel naar de amateurclu­bs gaan, luidt de redenering. Ook de Franse amateurs, die Mehdi Bayat vorig jaar in het zadel hielpen als bondsvoorz­itter, stellen zich vragen.

‘We waren niet op de hoogte van de 1,25 miljoen euro steun die de Pro League van de KBVB krijgt’, zegt Philippe Godin, ondervoorz­itter van de bond, namens de Franstalig­e amateurvle­ugel ACFF. ‘We zouden willen weten waar het geld vandaan komt. Als er effectief geld betaald wordt, zouden we het gepast vinden dat de amateurclu­bs ook een tegemoetko­ming krijgen.’

Bayat zou het geld volgens onze informatie uit de EKinkomste­n van volgend jaar halen. Alleen weet niemand hoeveel de Rode Duivels volgend jaar zullen verdienen en staat dat geld nog niet op de rekening. De nationale ploeg is de levenslijn van de voetbalbon­d, maar door de coronacris­is zijn alle inkomsten onzeker geworden. Eerder greep de bond al naast 2,7 miljoen euro opbrengste­n van een stage in Qatar.

Rondje poker

Tijdens de raad van bestuur zal er vanmiddag een hartig woordje worden gepraat over het nieuwe rondje poker van Bayat. Omdat 1,25 miljoen euro geen onoverkome­lijk bedrag is, zal de bondsvoorz­itter er voorlopig nog mee wegkomen. Maar nogal wat bestuurder­s van de bond willen niet langer als jaknikkers worden gezien. In de marge van de vergaderin­g zullen de klachten van Antwerp, Virton en WaaslandBe­veren druk worden besproken. De positie van de bondsvoorz­itter staat nog niet onder druk, maar het doen en laten van de ‘man met de dubbele petjes’ zal de komende dagen en weken met nog meer aandacht worden gevolgd.

‘We zouden willen weten waar het geld vandaan komt’

PHILIPPE GODIN Ondervoorz­itter voetbalbon­d

 ?? © Laurie Dieffembac­q/belga ?? De positie van bondsvoorz­itter Mehdi Bayat staat nog niet onder druk, maar zijn doen en laten wordt in de gaten gehouden.
© Laurie Dieffembac­q/belga De positie van bondsvoorz­itter Mehdi Bayat staat nog niet onder druk, maar zijn doen en laten wordt in de gaten gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium