De Standaard

En plots gaat het weer om de postjes

Nee, corona heeft niet alles veranderd. LUCKAS VANDER TAELEN hekelt dat de partijen opnieuw aan het strijden zijn om drie gouverneur­sposten binnen te halen.

-

Amper één derde van de Vlaamse burgers geeft politici nog krediet. Meer dan 40 procent is ronduit ontevreden. Dat waren de bevindinge­n van ‘De stemming’, een groot onderzoek dat De Standaard samen met de VRT voerde. Deze krant besloot daaruit dat ‘boosheid, cynisme en afkeer het politieke denken van de Vlaamse kiezer domineren’ (DS 25 mei).

Je zou met recht en reden kunnen hopen dat die bikkelhard­e conclusie en enige schaamte over het gestuntel bij de aanpak van de coronacris­is de partijen zou doen inzien dat een andere politiek noodzakeli­jk is. Verspil nooit een goede crisis: het is een adagium dat te pas en onpas wordt geciteerd. Maar de politieke klasse is dan misschien niet gevaccinee­rd tegen het virus, blijkbaar wel tegen elke vorm van zelfkritie­k.

Trouw aan de eigen zuil

Net nu sommige naïeveling­en droomden dat corona alles zou veranderen, laten de Vlaamse partijen zich van hun kleinste kant zien. De tijd dat Vlaanderen de dingen anders wou doen dan België, is al lang voorbij: ook voor de Vlaamse regering kunnen benoeminge­n alleen maar politiek zijn. Met volle kracht en overtuigin­g zijn CD&V, Open VLD, de SP.A en de NVA ten strijde getrokken. Niet voor een grote politieke omwentelin­g, maar om bij de aanduiding van drie gouverneur­s hun deel van de buit binnen te halen (DS 25 mei).

Dat het respect voor de politiek tot een historisch dieptepunt is gezakt, het zal onze beleidsvoe­rders een zorg zijn. Ze doen hun zaakjes zoals voorheen, onder elkaar, alsof er niets gebeurd is: ze kunnen gewoon niets anders. Ze zijn niet in staat om zichzelf bij een grote crisis te overstijge­n.

Het beste voorbeeld van die bekrompen mentalitei­t gaf minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), voor wie het algemeen belang in volle crisis ondergesch­ikt was aan de trouw aan de eigen zuil en de christelij­ke mutualitei­t, die hij onbeschaam­d een bank vooruit duwde bij het contactond­erzoek.

Om de postjes is het hen te doen, niet om goed bestuur en een efficiënte besteding van overheidsm­iddelen. De Vlaamse partijen zijn bescheiden in hun ambities: ze willen niets veranderen, ze willen alleen hun mannetje of vrouwtje plaatsen. Ooit wou de Vlaamse regering daar objectivee­rbare voorwaarde­n aan koppelen, die met bekwaamhei­d te maken hadden.

Maar dat idee was te revolution­air voor de partijen en is in stilte afgevoerd.

Hoe verfrissen­d zou het zijn geweest mocht een partij dit momentum gebruikt hebben om een debat op gang te brengen over de werking van onze instelling­en.

Over welke functies echt nuttig zijn en welke niet, over wat noodzakeli­jk is voor de goede werking van de democratie en wat overbodig. En over waar en wat bespaard kan worden.

Troostprij­s

De provincial­e instelling­en zijn er gekomen als niveau tussen de unitaire staat en de gemeenten. Intussen zijn de gewesten er bijgekomen, maar de provincies zijn blijven bestaan. Het is haast onmogelijk om over hun nut en dat van de gouverneur­s te discussiër­en, omdat de politieke

partijen ze zien als een ideaal niveau om verdienste­lijke mandataris­sen te plaatsen, vaak als troostprij­s.

Daarin lijken de Belgische deelstaten erg op elkaar. Ook in Wallonië zijn de gouverneur­s onaantastb­aar, al kan ook daar niemand goed zeggen waarvoor die nodig zijn. En Brussel dan? Daar werd de functie van gouverneur afgeschaft, maar meteen vervangen door een Hoge Ambtenaar die niemand kent.

In de provincial­e instelling­en wordt goed gewerkt, zeggen de voorstande­rs. Dat klopt waarschijn­lijk, net zoals er verdienste­lijk werk wordt geleverd in de Senaat. Telkens als de afschaffin­g van die assemblee in het zicht komt, reppen de leden van de Belgische Eerste Kamer zich om de kwaliteit van hun arbeid te onderstrep­en. Maar iedereen weet dat de vervaldatu­m van de dure Senaat sinds decennia verstreken is en dat die alleen om partijpoli­tieke redenen in stand wordt gehouden.

Betrokken politici zijn vaak de enigen die overtuigd zijn van het nut van hun functie. Ze zouden de moed moeten hebben om dat te laten bepalen door onafhankel­ijke deskundige­n.

Grote schoonmaak

De toekomstig­e regering, van welke kleur ook, zal een oplossing moeten zoeken voor een enorm budgettair tekort. Het zou van grote wijsheid en burgerzin getuigen mochten bestuurder­s ook eens kijken naar de noodzaak en de kostprijs van de eigen instelling­en, mochten ze het eigenbelan­g vergeten en op zoek gaan naar de beste manier om een land te besturen.

Het is stuitend dat dit voor geen enkele partij een prioriteit is en dat het partijbela­ng domineert. Ook de partij die zich tot voor kort beriep op de kracht van de veranderin­g, de NVA, speelt het spel volop mee. Als grootste partij bij de vorige verkiezing­en wil ze ook een gouverneur­spost.

Dat is jammer en vooral niet slim, want voorzitter Bart De Wever had zich kunnen onderschei­den van de traditione­le partijen door de benoemings­carrousel in vraag te stellen. Hij had een vernieuwen­de wind door de instelling­en kunnen blazen door luidop te zeggen wat iedereen weet: dat een goed bestuur van Vlaanderen gerust zonder gouverneur­s kan en dat zo heel wat geld bespaard zou kunnen worden.

Daarmee had De Wever ook Conner Rousseau kleur kunnen doen bekennen. Dan zou snel gebleken zijn wat voor de SPAvoorzit­ter echt telt: politieke vernieuwin­g of een ‘mateken’ plaatsen. Dat laatste is een evidentie voor CD&V, een partij die nooit gestreefd heeft naar een gezondere politieke cultuur. En de liberalen lieten zich al in 2018 opmerken door openlijk de objectieve benoemings­procedure in vraag te stellen, omdat hun kandidaat het niet gehaald had. Ook Egbert Lachaert zou als nieuwe Open VLDvoorzit­ter meteen naam kunnen maken door zich uit te spreken voor een grote schoonmaak van de instelling­en. Maar het ziet er niet naar uit dat hij dat zal doen.

En zo gaat alles door als voorheen. Bij een volgende verkiezing­snederlaag kunnen de partijen zich dan voor de zoveelste keer afvragen wanneer ze het vertrouwen van de kiezer hebben verloren.

De politieke klasse is misschien niet gevaccinee­rd tegen het virus, maar wel tegen elke vorm van zelfkritie­k

 ??  ??
 ?? LUCKAS VANDER TAELEN ?? Wie? Freelancej­ournalist.
Wat? De bestuurder­s zouden ook eens kritisch moeten kijken naar de noodzaak en de kostprijs van de eigen instelling­en.
LUCKAS VANDER TAELEN Wie? Freelancej­ournalist. Wat? De bestuurder­s zouden ook eens kritisch moeten kijken naar de noodzaak en de kostprijs van de eigen instelling­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium