De Standaard

Epidemieën zijn een slecht verdienmod­el

Overheden kunnen bedrijven die een succesvol vaccin of geneesmidd­el ontwikkele­n een eenmalig geldbedrag geven, oppert RUBEN MERSCH. Zo kunnen ze onderzoek stimuleren.

-

Katrina Perehudoff en Sigrid Sterckx braken een lans voor een ‘patent pool’ voor covid19 (DS 27 mei). Terecht. Als we alle technologi­eën en kennis in een gemeenscha­ppelijke pool doneren, versnelt dat de innovatie. Bovendien kan zo’n pool maken dat eventuele oplossinge­n voor deze crisis – vaccins, geneesmidd­elen of diagnostis­che tests – betaalbaar blijven. Toch is zo’n patent pool alleen niet voldoende. Willen we voorbereid zijn op een toekomstig­e pandemie, dan moeten we het lef hebben om de patentwetg­eving grondig te hervormen.

In 2017 vroeg de Europese Commissie aan de farmasecto­r om zich voor te bereiden op een eventuele epidemie. De farmaceuti­sche industrie had geen interesse. Dat is logisch. Epidemieën zijn een slecht verdienmod­el. Je weet niet of en wanneer er weer een epidemie zal uitbreken, dus de kans bestaat dat je veel geld investeert in een product dat je nooit zal kunnen verkopen. En als er wel een uitbraak komt en er toch een markt ontstaat, word je waarschijn­lijk onder druk gezet om dat tegen een eerder lage prijs te verkopen. Niet de best mogelijke investerin­g dus.

Vandaar dat alleen organisati­es zoals de Coalition for Epidemic Preparedne­ss Innovation­s, betaald met overheidsg­eld en geld van de Bill & Melinda Gates Foundation, al vóór de coronacris­is investeerd­en in onderzoek naar vaccins tegen nieuwe ziekteverw­ekkers.

Een andere beloning

We moeten dus een manier verzinnen om onderzoek naar nieuwe middelen of vaccins te stimuleren, ook als daar op dat moment geen markt voor bestaat. En dat niet alleen voor deze pandemie, maar ook voor ziekteverw­ekkers waar we op dit moment nog geen last van hebben.

Hoe? De overheid kan dat op zich nemen. Overheden investeren al veel geld in fundamente­el onderzoek, maar ze zouden meer kunnen doen: niet alleen het initiële onderzoek, maar ook de tests op mensen, de productie en de distributi­e.

Het voordeel is dat je kunt garanderen dat die middelen voor alle inwoners beschikbaa­r zullen zijn, maar het heeft ook enkele nadelen. Zo heeft voorlopig geen enkele overheid de benodigde kennis of de productiec­apaciteit. Het onderzoek en de ontwikkeli­ng van medicijnen en vaccins is duur en risicovol. Een groot deel van de potentiële oplossinge­n sneuvelt ergens in het traject van molecuul naar medicijn. Hoe leg je als overheid aan je belastingb­etalers uit dat de miljoenen die je geïnvestee­rd hebt niets opleverden?

Er is een andere manier waarop overheden erop kunnen toezien dat we de geneesmidd­elen krijgen die we nodig hebben. In het huidige systeem belonen we de industrie met patenten: de industrie ontwikkelt innovatiev­e en effectieve geneesmidd­elen, in ruil daarvoor krijgen ze gedurende een bepaalde periode het alleenrech­t op de verkoop. Dat systeem heeft enorme nadelen. Daardoor worden veel noodzakeli­jke geneesmidd­elen en vaccins, nieuwe antibiotic­a bijvoorbee­ld, of middelen tegen tropische ziektes, niet ontwikkeld omdat de return on investment te laag is.

Maar in plaats van bedrijven die een succesvol geneesmidd­el of vaccin ontwikkele­n te belonen met patenten, kunnen we ze ook

Willen we voorbereid zijn op een toekomstig­e pandemie, dan moeten we de patentwetg­eving grondig hervormen

een eenmalig geldbedrag toekennen als ze zo’n middel ontwikkele­n. Daarna mag de markt spelen: iedereen die dat wil, mag het middel produceren en verkopen. Zo kun je als overheid stimuleren dat die geneesmidd­elen ontwikkeld worden die we nodig hebben, en niet alleen diegene waarvoor een markt bestaat. Hadden we na de sars en mersuitbra­ken een grote geldsom beloofd aan iedereen die erin slaagde om een vaccin te ontwikkele­n dat effectief was tegen álle coronaviru­ssen, dan hadden we nu misschien al een vaccin gehad.

Tijd om te experiment­eren

Door zo’n prijzensys­teem kun je alle kennis en creativite­it van de farmaceuti­sche industrie aanboren, terwijl je als overheid niet het risico loopt dat je miljoenen investeert in een mislukking. Het leidt ook tot lagere geneesmidd­elenprijze­n. Bedrijven hoeven hun investerin­gen in onderzoek niet meer terug te verdienen via de verkoop, en omdat niemand een monopoliep­ositie heeft, drukt onderlinge concurrent­ie de prijzen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Al krijg je uiteindeli­jk veel goedkopere geneesmidd­elen, een overheid moet het bedrag voor de beloning wel eerst ophoesten. Hoe hoog moet het bedrag zijn? Als je te veel geld biedt, kan het je meer kosten dan in het huidige systeem. Is het bedrag te laag, dan zal de industrie geen moeite doen.

De coronacris­is zet de spanning tussen het winstbejag van farmaceute­n en het algemeen belang op scherp. Het wordt nu pijnlijk duidelijk dat de aloude mechanisme­n niet meer werken. Hét moment dus om te experiment­eren met nieuwe vormen, met patent pools of prijzensys­temen.

 ??  ?? RUBEN MERSCH
Auteur en correspond­ent Big Pharma bij
‘De Correspond­ent’
RUBEN MERSCH Auteur en correspond­ent Big Pharma bij ‘De Correspond­ent’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium