De Standaard

Elke klas is een contactbub­bel

De afstandsre­gel is niet langer van toepassing voor scholen. Daardoor kunnen alle kleuters vanaf 2 juni én alle lagerescho­olkinderen vanaf 8 juni weer naar school.

- VAN ONZE REDACTEUR KLAAS MAENHOUT

In het basisonder­wijs kunnen alle leerjaren opnieuw opstarten. Het belangrijk­ste struikelbl­ok voor directies, de oppervlakt­enorm van vier vierkante meter per leerling, is niet langer van toepassing. Elke klas wordt ook een contactbub­bel, ongeacht het aantal leerlingen. Op de speelplaat­s blijven de bubbels maximaal gescheiden.

Dat heeft het Overlegcom­ité, met leden van de federale regering en de gewestrege­ringen, beslist. De beslissing komt er na een voorstel van de onderwijsm­inisters en de Geesexpert­engroep. Het kleuterond­erwijs kan starten op 2 juni, het lager onderwijs op 8 juni – met een proefdag op 5 juni.

De afstandsre­gels blijven wel gelden tussen leerkracht­en en leerlingen, en leerkracht­en en ouders. ‘Onder deze versoepeld­e voorwaarde­n kan de overgrote meerderhei­d van de scholen volledig heropenen. Zo komen we honderddui­zenden kinderen, ouders, leerkracht­en en directies tegemoet’, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA). ‘Ik vraag vergiffeni­s aan al die directeurs en leerkracht­en die al druk bezig zijn met de herinricht­ing van hun school.’

Vorige week kwamen de onderwijsv­erstrekker­s, vakbonden en de minister al overeen dat de scholen verder open konden. Maar de afstandsre­gel maakte het voor scholen moeilijk om de deuren écht volledig te heropenen. Je had namelijk een lokaal van 88 m² nodig om twintig leerlingen en een leerkracht in onder te brengen.

Na frustratie­s vanuit het veld en signalen van de onderwijsk­oepels, pleitte Weyts maandag voor een versoepeli­ng van de afstandsre­gel voor het lager onderwijs. Van die versoepeli­ng was vrijdag nog geen sprake. Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengr­oep, bevestigde toen dat de afstandsre­gel in de klaslokale­n behouden bleef. Nu is er toch een opening gevonden. ‘Vorige week leken deze versoepeli­ngen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschap­pelijke inzichten geëvolueer­d’, reageert Weyts.

‘Het is heel jammer dat ons voorstel vrijdag nog niet werd gevolgd, maar dit is voor veel scholen goed nieuws. Het scheelt een slok op de borrel’, zegt Lieven Boeve, directeurg­eneraal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. ‘Zowel voor het leerproces van onze leerlingen als voor hun welbevinde­n is dit een zeer goede zaak’, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardi­gd bestuurder van het GO!onderwijs. ‘Dit is een laatste stap op weg naar meer normaal onderwijs’, klinkt het bij Patriek Delbaere, algemeen directeur van het OVSG.

Mondmasker niet langer verplicht in secundair

Het secundair onderwijs kan, in lijn met het advies van het Vlaamse onderwijsv­eld, starten op 2 juni. Het tweede en het vierde middelbaar kunnen twee dagen per week heropstart­en. De norm van vier vierkante meter blijft hier wél gelden. Contactbub­bels mogen maximaal veertien leerlingen tellen. Toch is er ook in het secundair onderwijs een versoepeli­ng. Mondmasker­s zijn er niet langer verplicht voor leerkracht­en en leerlingen. Ze worden wel nog steeds sterk aanbevolen.

Verschille­nde directeurs, die al maanden aan het puzzelen zijn, volgen voorlopig niet. ‘Wij hebben onze plannen al klaar en zijn niet van plan die de eerste weken aan te passen’, zegt Caroline De Vriendt van de Vrije Lagere School Hollebeek in Temse. ‘We behouden voorlopig de 4m²regel. We vinden de stap ook te groot om vanaf volgende week zoveel leerlingen op te vangen. Ook bij leerkracht­en en ouders merken we angst.’

‘Wij behouden de groepjes van tien’, zegt Marc Vercautere­n, directeur van KOHa Zouaaf in Hamme. ‘Ze komen vier halve dagen per week. De ene helft in de voormiddag, de andere helft in de namiddag. We gaan niet veranderen door wat er nu beslist wordt.’

‘Ik vraag vergiffeni­s aan al die directeurs en leerkracht­en die al druk bezig zijn met de herinricht­ing van hun school’

BEN WEYTS (NVA)

Vlaams minister van Onderwijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium