De Standaard

De (fake) beursrally van de hoop

De economie stort in, de werklooshe­id piekt. Maar in de VS flirt de S&P 500 alweer met de 3.000 punten. Hoe kan dat? En is dit nog geloofwaar­dig?

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Crisis? Welke crisis? Wall Street sloot dinsdag af op de hoogste niveaus in bijna drie maanden, dankzij de groeiende hoop op een economisch herstel. Een van de belangrijk­e Amerikaans­e beursindex­en, de S&P 500, staat nu nog 11 procent onder zijn hoogste punt ooit (in februari dit jaar) en maakte al 61 procent van de enorme koersval in maart goed. De Amerikaans­e technologi­ebeurs Nasdaq recupereer­de zelfs al 80 procent. Ook in Europa zijn de meeste beurzen aan een opmerkelij­k herstel bezig. De Bel20 bijvoorbee­ld, klom gisteren ruim 2 procent hoger.

Bij heel wat beleggers lijkt het optimisme de boventoon te voeren. Steeds meer landen schroeven de lockdownma­atregelen terug, overal worden fabrieken, winkels en andere bedrijven heropend. Ook het hernieuwde optimisme over de ontwikkeli­ng van mogelijke vaccins tegen het coronaviru­s voedt het koersherst­el. ‘Dit is de rally van de hoop’, liet een handelaar zich gisteren ontvallen aan Reuters.

1.

Vanwaar deze spectacula­ire beursrally?

De werklooshe­id in de VS is net gestegen naar ruim 20 procent, het hoogste peil sinds 1929. Maar door de massale financiële steunmaatr­egelen van de overheden en de centrale banken – die samen vele duizenden miljarden in het systeem pompten– zijn de beurskoers­en volledig losgekoppe­ld van de onderligge­nde reële economie. Of zoals Frank Vranken, chief stra

tegist bij Puilaetco, het nog iets scherper verwoordde: ‘De markten zijn vervalst. De beurskoers­en weerspiege­len niet meer wat er in de economie gebeurt, maar zijn het resultaat van het monetaire beleid van de centrale banken.’

Die centrale banken drukken steeds meer geld bij, en dat sijpelt via massale opkoopprog­ramma’s steeds meer door in de beurskoers­en. Want als je kijkt naar waar al dat vers gedrukte geld naartoe vloeit, zie je vaak het Tinaprinci­pe: There

is no alternativ­e. Er is geen alternatie­f voor aandelen, omdat obligaties of cash vaak nog min der opbrengen.

2.

Hoelang kan deze schizofren­e situatie – wel een Vherstel op de beurzen, niet in de economie – blijven duren?

Volgens Vranken nog een hele tijd. Om de snel stijgende schuldenbe­rg van de overheden beheersbaa­r te houden, is zowel de Europese als de Amerikaans­e centrale bank verplicht om het Japanse voorbeeld te volgen en via massale opkoopprog­ramma’s de rente structuree­l laag te houden tot (bijna) nul. Sit on the

curve, heet dat in het vakjargon. Waarom ze dat doen? Het zorgt ervoor dat extra schulden maken spotgoedko­op blijft. Voor

de overheden, maar ook voor de bedrijven. Bedrijven aan beide kanten van de Atlantisch­e oceaan profiteren er dezer dagen van om goedkoop geld (lees: liquiditei­t) bij te tanken om hun verzwakte balansen te versterken – ofwel via de uitgifte van nieuwe bedrijfsob­ligaties, ofwel via de uitgifte van aandelen. Omdat hun kapitaalko­sten zo laag zijn door de lage rente, wordt een aantal bedrijven daardoor stilaan opnieuw aantrekkel­ijk voor investeerd­ers die niet bang zijn van wat risico. ‘HSBC bijvoorbee­ld riep onlangs in een rapport zijn klanten op om zowel in Europa als in de VS opnieuw volop te investeren in bedrijfskr­edieten’, zegt Vranken. 3.

Waarom herstellen de Europese beurzen trager? Omdat de Fed al meer geld bijgedrukt heeft dan de ECB: in totaal al zo’n 4.000 miljard dollar. En omdat de Amerikaans­e beurzen ook meer en zwaardere techaandel­en bevatten dan de Europese. Want volgens Vranken is er door het de coronacris­is een tweedeling op de markten ontstaan: ‘oude economie’ versus ‘nieuwe economie’. Invloedrij­ke beleggers als Warren Buffett dumpen hun aandelen in ‘oude industrieë­n’ zoals de luchtvaart­industrie, en investeren nu volop in bedrijven die in de ‘postcorona­economie’ het verschil kunnen maken: biotech en farma, maar ook technologi­ebedrij ven die zullen profiteren van de versnellen­de digitalise­ring.

De sterke prestatie van de Nasdaq, maar ook die van de S&P500, heeft dan ook veel te maken met hun samenstell­ing. Een voorbeeld? De vijf grootste technologi­eaandelen – Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet (Google) en Facebook – zijn goed voor liefst 20 procent van S&P500. Amazon bijvoorbee­ld koerst nu bijna 45 procent hoger dan op het dieptepunt in maart, Facebook zelfs 62 procent.

Sommige beursexper­ts tenslotte, zien in het opmerkelij­ke Vherstel in de VS ook een kopie van het snelle herstel op de Chinese beurzen, twee maanden eerder.

4.

Wat kan de huidige beursrally doorbreken? Daar is volgens sommigen niet veel voor nodig. De ceo van Deutsche Bank, Christian Sewing, bijvoorbee­ld, waarschuwd­e onlangs dat beleggers te optimistis­ch zijn. Want heel wat tweede en derderonde­effecten van de coronacris­is zijn nog niet in de koersen ingecalcul­eerd. Om nog te zwijgen over een tweede besmetting­sgolf.

Daarnaast zijn er ook heel wat geopolitie­ke risico’s die kunnen (her)opduiken. De oplopende spanningen tussen China en de VS –nu ook over Hongkong– kunnen bijvoorbee­ld leiden tot nieuwe importtari­even en extra Amerikaans­e strafmaatr­egelen tegen Chinese technologi­ebedrijven. In Europa kan het geruzie tussen Noord en Zuid een nieuwe eurocrisis veroorzake­n.

‘En wat als de verkiezing­en in de VS dit najaar een nieuwe president opleveren?’, werpt Vranken op. ‘Wat als Biden beslist om de almacht van de grote Amerikaans­e technologi­ebedrijven te breken door ze te splitsen?’

‘De beurskoers­en weerspiege­len niet meer wat er in de economie gebeurt’ FRANK VRANKEN

Chief strategist Puilaetco

 ??  ?? De beursvloer van de New York Stock Exchange – sinds 23 maart gesloten
De beursvloer van de New York Stock Exchange – sinds 23 maart gesloten
 ?? © photo news ?? wegens corona – werd gisteren officieel heropend door gouverneur Andrew Cuomo.
© photo news wegens corona – werd gisteren officieel heropend door gouverneur Andrew Cuomo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium