De Standaard

WAARDE REDACTIE

- ERIC OOMS,

Ik ben een babyboomer. Ik ben 68 jaar en gezond. Ik behoor tot de categorie die het goed heeft. Vandaag doe ik een beroep op iedereen met een netto pensioen van boven de 2.250 euro (een arbitraire grens). Tot die groep behoren veel mensen met een overheidsp­ensioen. Dat pensioen is hun van harte gegund, maar het steekt schril af bij de aalmoes waarmee velen net onder of net boven de armoedegre­ns het moeten zien te rooien.

In deze uitzonderl­ijke tijden passen uitzonderl­ijke remedies. Velen van ons, babyboomer­s, hebben een eigen huis, vrij van hypotheek, of zitten op een hoop(je) slapend spaargeld. Zij kunnen zich een mooi en prettig leven permittere­n. Prima, daarover hoeven ze zich niet schuldig te voelen.

Mijn voorstel is dat iedereen met zo’n mooi pensioen gedurende zes (of twaalf maanden) 100 euro zou afstaan aan de bestrijdin­g van de kinderarmo­ede, die een tikkende tijdbom is onder onze maatschapp­ij. Iemand moet dat maar eens becijferen, maar ik denk dat dat een gigantisch bedrag zal opleveren. Of die gift gekoppeld moet blijven aan het gebruikeli­jke belastingv­oordeel, laat ik in het midden. Het zou leuk zijn als je er via je belastinga­angifte voor kon kiezen dat het bedrag rechtstree­ks afgehouden werd, maar dat zal voor velen een brug te ver zijn. Die discussie zullen we dus niet voeren. Het zou al mooi zijn als alle gepensione­erde ambtenaren bij de overheid – magistrate­n, hogere officieren, leerkracht­en – massaal en vrijwillig zouden bijdragen aan de bestrijdin­g van de kinderarmo­ede, die een beschaafd land als het onze zou moeten doen gloeien van schaamte. Quod non.

Investeer nondedju toch eens in mensen in armoede, zei Jos Geysels in deze krant (DS 22 mei).

Ik hoop dat velen met mij zijn krakende vloek zullen beantwoord­en via hun bankrekeni­ng. Echt veel pijn zal het niet doen, en het is maar tijdelijk. De bijwerking­en van kinderarmo­ede dreigen de jeugd van vandaag levenslang alle kansen te ontnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium