De Standaard

Eén leerling besmet, hele klas thuis?

Nu meer leerlingen terug naar school gaan, rijst de vraag: wat als een leerling besmet is? Moet de volledige klas dan in quarantain­e? Dat is mogelijk, maar het hoeft zeker niet.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I De basisschoo­l Ursulinen in Mechelen sloot vorige week maandag preventief de deuren, nadat een kind mogelijk met het coronaviru­s besmet geraakt was. ‘De huisarts was 90 procent zeker dat het kind covid19 had’, zegt Ingeborg De Cooman, directeur communicat­ie van de katholieke scholengro­ep Kitos.

Maar moest daarom de hele kleuteren basisschoo­l dicht? ‘Het kind had die maandag en de week daarvoor in de noodopvang gezeten. Daar zaten ook kinderen met een broertje of een zusje in het eerste, tweede of zesde leerjaar, die al opnieuw les kregen. Er waren dus heel veel linken tussen contactbub­bels.

Daarom leek het ons beter om de hele school te sluiten. Op dinsdag bleek de test van het kind negatief. Op woensdag was er sowieso geen les. Op maandag, na het verlengde weekend, kon de school weer open.’ De sluiting was dus drastisch, maar van zeer korte duur.

Nu meer leerlingen terug naar school gaan, zullen allicht nog scholen met (mogelijke) besmetting­en te maken krij gen. Wat als een kind ziek wordt en vermoedeli­jk of zeker met covid19 besmet is? Moet de hele klas dan in quarantain­e, en hoelang? En wanneer mag een directeur de volledige school sluiten?

Daarvoor bestaan draaiboeke­n. De CLB’s (Centra voor leerlingen­begeleidin­g) spelen een centrale rol en volgen een stappenpla­n dat erg gelijkloop­t met de algemene test en tracingstr­ategie.

1.

Wat als een leerling vermoedeli­jk besmet is met covid19?

In geval van vermoedens kunnen de ouders, de school of de huisarts het CLB contactere­n. In afwachting van een test resultaat blijft de leerling met symptomen van covid19 thuis. Alleen in geval van sterke vermoedens van covid19 – dus niet bij elke loopneus of niesbui die ook op hooikoorts kan wijzen – zal de CLBarts beslissen dat ook de ‘nauwe contacten’ van de zieke leerling, zoals zijn klasgenote­n, tijdelijk niet naar school mogen. Zodra het testresult­aat van de zieke leerling negatief is, kan iedereen weer naar school. Voor zieke leerlingen geldt dat zij beter thuis blijven zolang zij ziek zijn.

2.

Kan de directie beslissen om de school te sluiten bij een vermoedeli­jke besmetting?

De beslissing om een school volledig of deels te sluiten, ligt bij het team Infectiebe­strijding van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, in overleg met de CLBarts. Dat team beslist ook wanneer de school weer mag opengaan.

Hoe zat dat in Mechelen? ‘Vorige week maandag was het draaiboek van de overheid er nog niet’, zegt De Cooman. ‘Het schoolbest­uur heeft, samen met de directie en de preventied­ienst, de beslissing om te sluiten uit voorzorg genomen. Vandaag zou die beslissing dus niet meer bij ons liggen.’

3.

Wat als een leerling effectief besmet is met covid19?

Het callcenter dat contactond­erzoek uit voert en op de hoogte is van een positieve test bij een kind, contacteer­t het CLB dat het contactond­erzoek op school overneemt. Het principe is hetzelfde: de nauwe contacten of hoogrisico­contacten van de besmette leerling identifice­ren tot twee dagen voor de eerste symptomen zijn opgetreden. Die contacten moeten 14 dagen in quarantain­e blijven.

In de praktijk kan dat gaan over een hele klas – één contactbub­bel, zeker in het kleuter en lager onderwijs waar de afstandsma­atregelen niet meer nodig zijn. Evengoed kan het alleen gaan over de klasgenote­n die dicht bij de besmette leerling hebben gezeten.

Veel zal afhangen van de afspraken in de klas en van welke leerlingen welk contact gehad hebben. Houden ze anderhalve meter afstand? Delen ze hun lesmateria­al? Hoe verloopt de speeltijd? Hebben sommige leerlingen met elkaar geknuffeld, gekust of gevochten? Wie stond in de buurt toen de besmette leerling moest niezen of hoesten? Dat moet de CLBarts inschatten.

4.

Zou het niet beter zijn om alle klasgenote­n te testen?

Twee weken quarantain­e voor alle klasgenote­n die geen symptomen hebben, dat is drastisch. Is het niet beter om ze meteen allemaal te testen, zeker wanneer de epidemie in het najaar mogelijk weer opflakkert? Wie negatief test, kan dan snel terug naar school.

‘De vraag of het zinvol is om asymptomat­ische contacten vroeger te testen, maakt deel uit van een algemene discussie. Die zijn we aan het voeren’, zegt Erika Vlieghe, voorzitter van de GEESexpert­engroep. ‘Maar we moeten consequent zijn: als we dat doen voor leerlingen op school, waarom dan niet voor andere groepen? Het is alleszins niet de bedoeling om scholen weer te openen om ze daarna snel te sluiten. Maar laten we nog geen apocalypti­sche voorspelli­ngen maken voor het najaar.’

 ?? © photo news ?? Bij de heropening van de scholen werd alvast in OudHeverle­e de temperatuu­r van de kinderen gemeten.
© photo news Bij de heropening van de scholen werd alvast in OudHeverle­e de temperatuu­r van de kinderen gemeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium