De Standaard

OostVlaams­e gouverneur pleit voor Vlaams captatieve­rbod Bomen ‘zeggen’ dat ze dorst hebben

- Asearch biedt verschille­nde clusters voor

De OostVlaams­e waarnemend gouverneur Didier Detollenae­re vindt dat de Vlaamse regering captatieve­rboden zou moeten afkondigen. Vandaag beslist elke gouverneur zelf om droogtemaa­tregelen, zoals een oppompverb­od, af te kondigen. Maar Vlaams minister Zuhal Demir (NVA) wil die bevoegdhei­d naar zich toetrekken om efficiënt op te treden bij droogte.

Dat voorstel krijgt bijval van Detollenae­re, die ook bij de vorige droogtecri­sis daarvoor heeft gepleit bij voormalig minister Koen Van den Heuvel.

De bevoegdhei­dsoverheve­ling is nodig in het belang van de uniformite­it van de maatregele­n, aldus Detollenae­re, ‘zowel wat betreft de aard van de maatregele­n als de timing ervan’. (belga)

Ook de bomen in de stad lijden onder de droogte. Brussel Mobiliteit ziet er evenwel op toe dat er bij het water geven geen water verloren gaat. Dankzij slimme technologi­e weet het precies wanneer nieuwe bomen ‘dorst hebben’.

Bij een gietbeurt gebruikt Brussel Mobiliteit gemiddeld 120 liter water per boom. Om verspillin­g tegen te gaan, werden in 2020 al 560 nieuw aangeplant­e bomen langs de Brusselse wegen uitgerust met tensiometr­ische sondes. Die meten de waterbehoe­fte van de bomen door de vochtighei­d in de bodem op te volgen, zodat ze noch te weinig, noch te veel water krijgen.

Bomen zijn van onschatbar­e waarde tijdens hittegolve­n of periodes van droogte. Ze werken als natuurlijk­e airconditi­oning en vermindere­n het wegsijpele­n van regenwater. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium