De Standaard

Tweesnijde­nd zwaard op de obligatiem­arkt

- RUBEN MOOIJMAN

Voor het eerst heeft KBC gisteren een obligatiel­ening verkocht met een negatief rendement. Het ging om 1 miljard euro aan zogenaamde covered bonds, leningen die gedekt zijn door Belgische hypotheken. Het rendement bedroeg 0,188 procent. Beleggers ontvangen dus op de eindverval­dag minder terug dan ze nu belegd hebben.

Het ultralage rendement bewijst dat beleggers nog altijd gretig geld steken in obligaties. Evenmin als de aandelenbe­urs heeft de obligatiem­arkt erg te lijden onder de economisch­e ravage die covid19 aanricht. Bedrijven die geld nodig hebben, kunnen nog altijd tegen voordelige tarieven lenen. De afgelopen weken ging er bijna geen dag voorbij zonder dat er nieuwe bedrijfsob­ligaties werden uitgegeven, signaleerd­e Wolfgang Bauer van M&G Investment­s deze week in een nota. Dit jaar werd al voor 970 miljard dollar aan bedrijfssc­huld met een aanvaardba­re kredietwaa­rdigheid (investment grade) verkocht op de Amerikaans­e markt, en voor 310 miljard euro in Europa. Dat is veel meer dan vorig jaar. Veel leningen zijn bovendien voor beleggers aantrekkel­ijk geprijsd.

Maar de hoge activiteit op de markt voor bedrijfsob­ligaties is een tweesnijde­nd zwaard, vindt Bauer. Dat bedrijven, zelfs als ze in moeilijkhe­den verkeren, vlot geld kunnen blijven lenen, is bemoedigen­d. ‘Het is een noodzakeli­jke voorwaarde om de huidige crisis en de dreigende wereldwijd­e recessie te boven te komen.’ Bauer noemt het voorbeeld van vliegtuigb­ouwer Boeing, die eind april 25 miljard dollar op de Amerikaans­e markt voor bedrijfsob­ligaties op wist te halen. Zo zijn er talloze voorbeelde­n. Ook AT&T, ExxonMobil, McDonald’s en Starbucks gaven aantrekkel­ijke obligaties uit.

Daarentege­n toont de activiteit ook aan dat bedrijven om geld verlegen zitten, en de schulden opstapelen. En hoe meer schulden, hoe minder kredietwaa­rdig. ‘Wat bedrijven ons in feite vertellen, is dat ze geld moeten lenen om hun liquiditei­tsprofiel op te krikken, om de snelle inkomstend­aling door covid19 te compensere­n. Het spreekt voor zich dat dit geen duurzaam bedrijfsmo­del is.’ Sommige bedrijven zullen zich misschien weer snel van hun schulden kunnen ontdoen, als ze weten aan te knopen bij de economisch­e heroplevin­g na de crisis. Voor andere kan de groei worden verstikt door de rentelaste­n die gepaard gaan met de oplopende schuldenla­st.

Een belangrijk­e oorzaak van het gemak waarmee bedrijven zich kunnen blijven financiere­n, zijn de centrale banken. Die kopen op grote schaal bedrijfsob­ligaties op. Ook heel wat van de covered bonds die KBC gisteren aan de man bracht, gingen naar de centrale banken. Zo’n 22 procent van het papier werd verkocht aan centrale banken en andere officiële instelling­en. Bijna evenveel als de internatio­nale fondsmanag­ers in de wacht sleepten.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Bedrijven moeten geld lenen om hun liquiditei­tsprofiel op te krikken. Dat is geen duurzaam bedrijfsmo­del

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium