De Standaard

Minneapoli­s brandt, agent aangehoude­n

- Steven De Foer

Derek Chauvin, de politieman die acht POLITIEGEW­ELD minuten zijn knie zette in de nek van George Floyd, is aangehoude­n wegens doodslag. Maar is dat voldoende om de Black lives matter-woede te bedaren? Minneapoli­s staat al dagen op stelten na de dood van George Floyd (46). De zwarte vader van twee dochtertje­s werd aangehoude­n omdat hij ervan werd verdacht een vals biljet van 20 dollar te hebben uitgegeven. Daarbij werd hij op straat in een wurggreep genomen tot hij stierf. Zijn hulpgeroep en het protest van voorbijgan­gers waren vergeefs.

Het Black lives matter-protest is massaal. Donderdaga­vond viel een woedende menigte een politiekan­toor aan en stak het in brand, 170 winkels werden geplunderd. Het leger moet helpen de orde te herstellen. Vrijdagoch­tend sloeg de politie zelfs een zwarte journalist van CNN in de boeien terwijl hij live verslag uitbracht, hoewel hij zich volgens het boekje gedroeg. Een witte collega van hem werd ongemoeid gelaten.

No justice, no peace

Over heel de VS vinden vreedzame protesten, maar ook gewelddadi­ge incidenten plaats. Zo vielen in Louisville (Kentucky) donderdag zeven gewonden door schoten tijdens een protestact­ie tegen de dood van Breonna Taylor. Die zwarte verpleegst­er werd onlangs in haar bed doodgescho­ten, tijdens een politie-inval naar aanleiding van een drugszaak waarmee ze niets te maken had. De demonstran­ten riepen ‘no justice, no

peace, prosecute the police’ – zonder gerechtigh­eid geen rust, vervolg de politie.

Of het in Minneapoli­s zover komt, is de vraag. Hoofddader Derek Chauvin werd vrijdag alvast aangehoude­n. Hij wordt beschuldig­d van doodslag – het doden van een mens door onverantwo­ord geweld maar zonder de intentie hem te doden. ‘We hebben alle bewijzen om dat hard te maken’, aldus de procureur. Tegen hoofddader Chauvin was al achttien keer een klacht ingediend, tegen mededader Thao zes keer

Een gelijkaard­ig dossier, dat van Eric ‘I can’t breathe’ Garner in 2014 in New York, werd enkele maanden geleden na vijf jaar onderzoek geseponeer­d. Dat gebeurde op aansturen van William Barr, Donald Trumps omstreden minister van Justitie. Maar in dat dossier was er minder videobewij­s dan nu.

Het is wel afwachten of de verontwaar­digde zwarte Amerikanen de kwalificat­ie doodslag – met een maximumstr­af van 25 jaar – voldoende zullen vinden. Het onderzoek naar de drie andere betrokken agenten loopt nog. ‘Zo’n zware beschuldig­ing afgerond in vier dagen, dat was ongeloofli­jk snel’, suste de procureur. Verder is er de vraag of Chauvin op borg vrij zal komen in afwachting van zijn proces. Het is een oud zeer voor zwarten dat blanken dat voorrecht veel sneller genieten dan zwarten.

Vrijuit

Ook de houding van Trump helpt niet. De Amerikaans­e president tweette dat de relschoppe­rs ‘tuig’ zijn en ook: ‘Waar het plunderen begint, begint het schieten.’ In de hele VS klonken verontwaar­digde reacties. ‘Genoeg’, tweette Joe Biden. Op een persconfer­entie weigerde Trump ook maar één woord aan de fatsoenskw­estie te wijden.

In Minneapoli­s zijn intussen zowat alle winkels dichtgetim­merd met planken. ‘Dit is een progressie­ve stad’, zegt Justine Seligson (23), studiebege­leidster en zelf blank. ‘Iedereen vindt plunderen en geweld verwerpeli­jk, maar toch overheerst de sympathie met George Floyd en zijn familie. Veel mensen hebben het echt gehad met onze politie, na die lange reeks van incidenten die ongestraft bleven.’

Het bekendste voorbeeld is dat van de zwarte jongeman die werd doodgescho­ten toen hij bij een controle zijn hand in zijn handschoen­kastje stak om zijn papieren te nemen. ‘Zelfs de universite­it wil niet meer samenwerke­n met de

politie voor de ordehandha­ving op de campus, ook niet bij grote evenemente­n in het stadion van de universite­it.’

In ontstellen­d veel dossiers van politiegew­eld tegen zwarten met dodelijke afloop in de VS gaan de agenten vrijuit. Stadsbestu­ren durven niet hard op de tafel te slaan, uit angst om de machtige politievak­bonden tegen zich te krijgen. Toch drongen de burgemeest­er van Minneapoli­s, de Democraat Jacob Frey, en gouverneur Tim Walz in felle bewoording­en aan op gerechtigh­eid voor Floyd. ‘Ze moeten wel, want velen verwijten hen mooie intenties maar weinig daadkracht’, zegt Justine Seligson.

Zwijggeld

Ondertusse­n krijgen het slachtoffe­r en de daders een duidelijke­r profiel. Op NBC noemde de voormalige basketbals­ter Stephen Jackson, een oude vriend van Floyd, hem ‘een man met geen slecht bot in zijn hele grote lijf. Je weet dat mensen uit één wijk soms niet erg populair zijn in een andere, welnu, George was altijd die éne kerel die overal welkom was.’

Tegen hoofddader Derek Chauvin blijken niet al zeven maar achttien klachten te zijn ingediend. Bijna altijd werden die genegeerd, tweemaal kreeg hij een blaam. Ook tegen Tou Thao, die de voorbijgan­gers op een afstand hield, werd al zes keer een klacht ingediend. In 2017 betaalde de stad Minneapoli­s 25.000 dollar aan een zwarte burger om een klacht tegen Thao in te trekken, nadat die had getuigd dat Thao en een collega hem zonder reden hadden opgepakt, terwijl hij met zijn vriendin naar huis liep, en hem zwaar hadden afgetuigd.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Een betoger in Minneapoli­s gaat in discussie met een agent. Over heel de VS vinden vreedzame, maar ook gewelddadi­ge protesten plaats.
© afp Een betoger in Minneapoli­s gaat in discussie met een agent. Over heel de VS vinden vreedzame, maar ook gewelddadi­ge protesten plaats.
 ??  ?? Met de kwalificat­ie doodslag riskeert Derek Chauvin een maximumstr­af van 25 jaar. © afp
Met de kwalificat­ie doodslag riskeert Derek Chauvin een maximumstr­af van 25 jaar. © afp
 ?? © afp ?? ‘Waar het plunderen begint, begint het schieten.’ Met die tweet gooide Trump nog olie op het vuur.
© afp ‘Waar het plunderen begint, begint het schieten.’ Met die tweet gooide Trump nog olie op het vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium