De Standaard

Horeca heropent

Geen bediening aan de toog, 1,5 meter tussen tafels en sluiten om middernach­t

- Inge Ghijs

HORECA Wanneer de restaurant­s en cafés precies opengaan, wordt woensdag pas beslist. Het is wel al duidelijk dat tooghangen er niet meer inzit. Alle cafés en restaurant­s zullen om middernach­t dicht moeten. Tussen de tafeltjes moet anderhalve meter afstand zijn, zowel binnen als buiten op het terras. Bediening aan de toog is niet mogelijk, en de papieren menu’s worden vervangen door pancartes. Op de tafels staan geen broodmandj­es, botervloot­jes, zout- en pepervaatj­es, olie en azijn en flessen ketchup, maar individuee­l verpakte porties.

Dat alles staat in de gids over de heropstart van de horecasect­or die de federale regering in afspraak met de horecasect­or en de expertengr­oep vrijdag goedgekeur­d heeft. De gids omvat ook gedetaille­erde regels voor de hotelsecto­r. In de hotels moeten fitness, wellness en zwembaden voorlopig gesloten blijven. Ook de minibars in de kamer blijven leeg.

Wanneer de horeca weer mag openen, wordt pas woensdag door de Nationale Veiligheid­sraad beslist maar de kans is groot dat het op 8 juni zal zijn. Groter terras of plexiglas Enkele dagen geleden lag nog een sluiting om 23 uur op tafel. ‘Maar er is rekening gehouden met restaurant­s die twee shifts na elkaar willen organisere­n’, zei minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) op VTM nieuws.

Restaurant­s en cafés met weinig ruimte krijgen ook de mogelijkhe­id om hun terras uit te breiden, zei Muylle. Zaken die geen terras hebben, kunnen plexiglas tussen de tafeltjes installere­n, op voorwaarde dat die hoog genoeg zijn. Op de tafel zullen geen broodmandj­es, botervloot­jes, zouten pepervaatj­es of flessen ketchup meer staan

Voor rokers wordt op restaurant gaan er niet eenvoudige­r op. ‘Het is niet de bedoeling om tijdens het etentje naar buiten te gaan om een sigaret te roken, want we moeten vermijden dat we elkaar te veel kruisen’, aldus de minister. Horecacheq­ues In restaurant­s wordt reserveren de norm. In cafés zal het volstaan om per tafel de gegevens van één iemand achter te laten. In het geval van een besmetting zou men dan toch iedereen kunnen bereiken.

Er komen extra financiële maatregele­n om de horeca te steunen. Er komt een verlaging van de btw op niet-alcoholisc­he dranken en het systeem van tijdelijke werklooshe­id zou voor de sector nog tot eind dit jaar blijven bestaan. Er komt ook een zogenaamde ‘horecacheq­ue’, naar analogie met de eco- en maaltijdch­eque.

 ?? © bvm ?? Afstand houden aan de toog in een rumoerig café: een illusie.
© bvm Afstand houden aan de toog in een rumoerig café: een illusie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium