De Standaard

Zoeken naar lichtpunte­n

- Bart Sturtewage­n

Als er niet gereisd mag worden, dan zijn er ook geen reiskoffer­s nodig. Het ligt voor de hand dat het voor een producent ervan, Samsonite, lastige tijden zijn. Het bedrijf kondigde vrijdag aan dat het in zijn vestiging in Oudenaarde geen plaats meer heeft voor een vijfde van zijn werknemers.

Corona raakt onze mobiliteit­sgewoonten midscheeps. De luchtvaart­sector bloedt hevig. Wij merken dat bij Brussels Airlines en Ryanair, maar het verschijns­el is wereldwijd. Autobedrij­ven als Nissan en Renault kondigden deze week massaontsl­agen aan. De grootste autoverhuu­rder, Hertz, vroeg beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs, de laatste stap voor het faillissem­ent.

Al die bedrijven en sectoren zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. De illusie dat ze na een bange periode van enkele weken of hooguit maanden, de draad weer kunnen opnemen, hebben ze al laten varen. De krimp in hun activiteit­sgebied is diep en dreigt langdurig te zijn. Dat heeft gevolgen. Voor veel werknemers die nu nog technisch werkloos zijn, dreigt het tijdelijke definitief te worden. Hun baan bestaat straks niet meer.

De overheid heeft, ten koste van vele virtuele miljarden, de boot drijvende gehouden. Vrijdag kondigde de federale regering de verlenging van die steunmaatr­egelen en een aanzet van een echt relancebel­eid aan. Niemand telt nog hoeveel geld zo al is uitgegeven of beloofd.

Er zijn lichtpunte­n. Het ondernemer­svertrouwe­n blijkt na een diepe duik lichtjes te herstellen. Her en der worden de lockdownma­atregelen versoepeld en keert iets wat lijkt op normalitei­t terug. De consumente­n zijn nog getraumati­seerd, maar komen toch buiten. En als ze dat doen, kopen ze. De beurzen lopen zo ver vooruit op een reëel herstel dat het wat spookachti­g oogt. De koersstijg­ingen zijn geconcentr­eerd bij een beperkt aantal aandelen die geacht worden coronaproo­f te zijn. Vergissen de beleggers zich schromelij­k of anticipere­n ze slim op betere tijden?

Geen recessie zo diep of er komt ook wel ooit een einde aan. Maar ook dan gaan groei en werkgelege­nheid niet noodzakeli­jk hand in hand. Maakbedrij­ven die veiligheid­shalve dichter bij huis willen produceren, zullen misschien meer inzetten op digitalise­ring en robotiseri­ng. Misschien vinden ze China te ver en te onvoorspel­baar, maar klinken Tsjechië of Roemenië hen wel beloftevol in de oren.

De afwikkelin­g van deze ongewone crisis wordt een lang proces. Optimisme biedt geen garantie, maar is wel een voorwaarde voor succes.

Geen recessie zo diep of er komt ook wel ooit een einde aan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium