De Standaard

Beste lezer, u leest een andere krant

-

We schrijven in een ander lettertype, schuiven met bijlagen, drukken magazines op ander papier en in een ander formaat, brengen nieuwe columniste­n op het podium, introducer­en verse interviewr­eeksen en zelfs twee bijlagen.

De Standaard kiest voor een alomvatten­de redesign zoals we die het voorbije decennium niet hebben doorgevoer­d.

Ik zou hier kunnen beweren dat we alles vernieuwen, omdat het coronaviru­s de wereld dooreensch­udt. Dat klopt niet. Lang ervoor begonnen we eraan. We zochten hoe de vrijdagse bijlage

De Standaard der Letteren naar zaterdag te verhuizen. Meteen kwamen de ideeën over wat we nog allemaal wilden vernieuwen. Niet omdat we ontevreden waren over wat we maakten, maar omdat elke krant nu en dan een kruis moet trekken over wat ze gewoon is te doen. Het is een intense vorm van zelfkritie­k.

De wereld waarover de krant bericht, verandert snel. De journalist­iek loopt best voorop, en dus ook de vorm waarin die journalist­iek zich presenteer­t. Tijdens de coronacris­is hebben we onze plannen daarom nog flink bijgespijk­erd. Nu we uit de lockdown komen en onszelf, de maatschapp­ij en economie anders dan voordien op gang trekken, vinden we het een uitgelezen moment om die nieuwe krant te lanceren.

Enkele ingrijpend­e veranderin­gen springen in het oog. De Standaard der Letteren (DSL), de oudste bijlage die in 1952 ontstond, herlancere­n we als een ideeënbijl­age. De Letteren laten zich bij uitstek op papier lezen. De zaterdagkr­ant heeft, na vijftien jaar onafgebrok­en groei, de grootste papieren oplage, nu ruim 120.000 exemplaren. Uitgeverij­en sluiten hun kwaliteits­fondsen. Boeken komen in de verdrukkin­g op radio en televisie. Maar u leest. En u denkt. Op zaterdag, op dat grote papieren podium, willen wij het hoofd bedienen.

Een goede krant neemt ook het goede leven ernstig. Daarom vergroten we het Magazine. Wonen en reizen, tot vorige week een apart katern, integreren we in het

Magazine. We willen er inspireren. Wat te dragen en te eten, hoe door het leven te gaan, hoe te zoeken naar wat het leven fijn maakt? Dat heette lang lifestyle, maar dat begrip raakte uitgehold. Het

Magazine zoekt nieuwe bronnen. Dat doet ook het Weekblad. Het is langzamer en verhalende­r dan de krant, met mooiere fotografie.

Daar laten we nu cultuur bij aansluiten. Interviews, features, grote recensies en alle agenda’s, die voordien verspreid stonden in de krant, nu op mooier papier, om de hele week bij te houden.

Tot slot krijgt ook het praktische leven zijn plek in deze zaterdagkr­ant. Hoe te investeren, te beleggen en te sparen, hoe gerichter geld uit te geven, daarover schrijven we in Mijn geld.

Een klein team heeft hier af en aan een jaar aan gesleuteld. Van hun kot apart verhuisden ze naar een groter kot, om langere muren te hebben vol schema’s en prints. Lead designer Gert Verbelen goot nieuwe fundamente­n voor de krant en bouwde het journalist­ieke universum van letters, koppen, lijnen en stijlen. We wonen nu in een nieuwe architectu­ur. Ze is efficiënte­r en doet wat Noordene Europeser aan. Jan Desloover, art director, en Guinevere Claeys, nu aan het roer van DSL, tekenden de journalist­ieke plattegron­den. Dat klinkt beheerster dan hoe zoiets op een redactie verloopt, met horten en stoten, euforische doorbraken en prikkelbar­e conflicten, die iedereen vergeet zodra het goed zit.

De komende maanden voeren we die nieuwe architectu­ur ook in al onze digitale verschijni­ngsvormen door, waar velen van u ons vooral tijdens de week lezen. Ook daar vervellen we qua vorm, in de bestendige ijver om pertinente­r en relevanter te zijn. We hopen dat u zich snel weer thuisvoelt in uw krant. Reacties welkom op karel.verhoeven@standaard.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium