De Standaard

Koning Filip betuigt ‘diepste spijt’ voor Belgische wandaden in Congo

In een brief aan president Félix Tshisekedi ter gelegenhei­d van de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid betuigt koning Filip zijn ‘diepste spijt’ voor de wandaden die tijdens het bewind van Leopold II en de koloniale periode zijn aangericht

- Koen Vidal

Congo viert vandaag de zestigste verjaardag van zijn onafhankel­ijkheid. Voor die gelegenhei­d stuurde koning Filip een brief aan president Félix Tshisekedi om ‘u en het Congolese volk mijn hartelijks­te gelukwense­n aan te bieden’. In de brief gaat Filip in op de wandaden die België pleegde in Congo ten tijde van het bewind van Leopold II in Congo-Vrijstaat (1885-1908) en de daaropvolg­ende koloniale periode (1908-1960).

‘Deze geschieden­is bestaat uit gemeenscha­ppelijke verwezenli­jkingen, maar ook uit pijnlijke episoden. Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldade­n gepleegd die op ons collectiev­e geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolg­ende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaak­t en zijn vernederin­gen toegebrach­t. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die tegenwoord­ig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discrimina­tie, nog te sterk aanwezig in onze samenlevin­g.’

Met die laatste passage verwijst Filip naar de recente Black Lives Matter-protesten in Brussel en andere Belgische steden. Daarbij werd betoogd tegen politiegew­eld in de VS, maar ook tegen discrimina­tie op de Belgische arbeidsmar­kt, de woningmark­t, in het onderwijs en binnen de politiemac­ht. In het zog van die betogingen werden enkele standbeeld­en van Leopold II beschadigd.

Geen excuses

Met zijn spijtbetui­ging erkent koning Filip dat er een relatie is tussen de historisch­e onderdrukk­ing van de Congolezen destijds en het huidige racisme tegen AfroBelgen. De bewoording ‘diepste spijt’ haalde het op ‘excuses’, omdat die eerste omschrijvi­ng meer duidt op een persoonlij­k gevoel bij koning Filip. Het heeft ook minder juridische draagwijdt­e dan officiële verontschu­ldigingen.

Met zijn brief is koning Filip de eerste Belgische vorst die de Belgische wandaden in Congo aan de kaak stelt. Hij breekt met het beeld dat lange tijd in koninklijk­e kringen werd gekoesterd als zou de koloniale periode vooral zogenaamd beschaving­swerk hebben verricht.

Filip lijkt niet alleen die rooskleuri­ge voorstelli­ng te corrigeren, maar weerlegt impliciet ook het beeld dat wijlen koning Boudewijn ophing van Belgisch Congo in zijn historisch­e speech van 30 juni 1960 in Leopoldsta­d, het huidige Kinshasa. Boudewijn beschreef Leopold II die dag als ‘een genie’ die niet naar Congo was gekomen ‘als veroveraar, maar als brenger van beschaving’.

Na Boudewijns toespraak hield de later vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba een onverwacht­e speech waarin die het geweld en de uitbuiting van de Belgische overheerse­rs aan de kaak stelde.

In het reine komen

De brief van koning Filip met spijtbetui­gingen aan het Congolese volk komt onverwacht. Twee weken geleden verklaarde het Paleis nog dat het wachten was op een ‘historisch­e consensus’ en een ‘goede gelegenhei­d’ om zich uit te spreken over het optreden van koning Leopold II in Congo-Vrijstaat.

Het ziet ernaar uit dat het Hof en premier Sophie Wilmès (MR) – elk woord van de koning moet gedekt zijn door de regering – van mening veranderde­n om sereniteit te brengen in de discussie over het koloniale verleden en het antiracism­edebat. De Belgische Black Lives Matter-beweging had 30 juni vooropgest­eld als een symbolisch­e deadline voor de Belgische regering om werk te maken van een aantal van haar eisen, zoals praktijkte­sten tegen discrimina­tie, een strenger toezicht op het Comité P en een educatieve uitleg naast standbeeld­en van Leopold II.

Koning Filip kan zich niet direct mengen in deze politieke discussie, maar moedigt toch ‘de reflectie aan die in ons parlement wordt aangevat om definitief met het verleden in het reine te komen’. Daarmee lijkt het Paleis in de eerste plaats te doelen op een nog te vormen parlementa­ire commissie die het Belgische koloniale verleden onder de loep moet nemen.

Lees de volledige brief op www.standaard.be

‘Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld en gruweldade­n gepleegd die op ons collectiev­e geheugen blijven wegen’

Koning Filip

Dit had eigenlijk niemand zien aankomen: koning Filip drukt in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi zijn diepste spijt uit voor het geweld en de gruweldade­n die zijn gepleegd in Congo-Vrijstaat, en voor het leed en de vernederin­gen tijdens de koloniale periode. Hij erkent ook dat die wonden uit het verleden voelbaar blijven omdat discrimina­tie te sterk aanwezig blijft in onze samenlevin­g.

Excuses zijn dat niet, en ongetwijfe­ld verwachten veel Congolezen en activisten van #BlackLives­MatterBelg­ium meer van het Belgische vorstenhui­s en de regering. Maar dat neemt niet weg dat dit een belangrijk signaal is dat er iets grondig aan het schuiven is in de blik op verleden en heden. Zelfs de koning geeft toe dat de huidige discrimina­tie van Belgen met Afrikaanse roots niet los gezien kan worden van vele decennia aan koloniale uitbuiting.

Maar had de koning eigenlijk wel iets anders kunnen zeggen naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid? Veel valt er immers niet te vieren op de puinhopen van al die jaren aan koloniale uitbuiting, militaire dictatuur, burgeroorl­og en kleptocrat­ie. De stand van het land oogt dramatisch en daar mogen wel meer instanties hun spijt voor betuigen dan alleen koning Filip. De veroordeli­ng van Tshisekedi’s kabinetsch­ef wegens het verduister­en van 50 miljoen overheidsg­eld voor sociale woningen, illustreer­de nog maar eens de diepgewort­elde corruptie in de Congolese elite. Hoe historisch koning Filips spijtbetui­ging ook is, de Congolese bevolking koopt er geen brood extra mee, en België geen extra diplomatie­k gewicht. Een kleptocrat­ie luistert naar de meest biedende, en dat zijn nu de Chinezen.

Wat kan dit landje dan nog wel betekenen voor de Congolese bevolking? Historicus Daniel Vangroenwe­ghe, die de wandaden van Leopold II blootlegde, suggereert om veel meer Congolese jongeren in België te laten studeren. Congo beschikt over een sterk middenveld en investeren in menselijk kapitaal blijft de krachtigst­e en eerlijkste motor voor ontwikkeli­ng. ‘Wij zijn een volk dat zaadjes plant op een ruïne’, zegt de Congolese schrijver en regisseur Michael Disanka verder in de krant.

Maar investeren in menselijk kapitaal betekent ook de armen openen voor de kinderen van de Congolese diaspora in België. Het blijft godgeklaag­d dat zij ondanks een hogere scholing toch zwaarder gediscrimi­neerd blijven dan andere minderhede­n. Als dit land echt begaan blijft met Congo, moet het even zo begaan zijn met de Congolese Belgen. Hoe beter ze hier hun plek vinden, hoe groter hun impact ook in Congo kan zijn.

De Congolese elite luistert vooral naar de meest biedende, en dat zijn nu de Chinezen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium