De Standaard

Bloedbad bij schalieoli­ebedrijven moet Trump zorgen baren

De Amerikaans­e schalieoli­ebedrijven sneuvelen bij bosjes. Dat is slecht nieuws voor president Trump en zijn herverkiez­ing. Maar de industrie van schalieoli­e en -gas dood verklaren, is voorbarig.

- © Dominique Minten

Chesapeake Energ y heeft het faillissem­ent aangevraag­d. Onverwacht is dat niet – al maanden werd erover gespeculee­rd – maar dat een van de pioniers van de Amerikaans­e schalieoli­een schaliegas­industrie het loodje moet leggen, is symptomati­sch voor de schokgolve­n die door de sector gaan.

Op zijn hoogtepunt was Chesapeake – met zetel in Oklahoma City – 35 miljard dollar waard en was het de tweede grootste olieproduc­ent van de VS geworden. Maar de jongste jaren kon het bedrijf, dat snel was gegroeid, zijn schulden steeds moeilijker aflossen. De coronacris­is gaf het laatste zetje richting afgrond.

Chesapeake is niet het eerste schalieoli­ebedrijf dat dit jaar over de kop gaat – de teller staat al op 25 – en het zal ook niet het laatste zijn, verwachten analisten. De sector betaalt op dit moment de prijs voor een snelle groei die gefinancie­rd werd door schulden. De lage olieprijs geeft veel bedrijven nu de genadeslag en dat is slecht nieuws voor de Amerikaans­e president Donald Trump. Die speelt al maandenlan­g hoog spel op het internatio­nale olietoneel.

We spoelen terug naar begin maart. De Saudische kroonprins

Mohammed bin Salman begint een robbertje armworstel­en met de Russische president, Vladimir Poetin. MBS kondigt aan dat hij de Saudische oliekraan volledig zal opendraaie­n omdat Poetin niet wil ingaan op een voorstel de wereldwijd­e productie te beperken.

Het gevolg laat zich meteen voelen. De olieprijs stort in. De prijzen voor gas waren sinds de winter van 2019 naar een dieptepunt gezakt. Hoewel de economieën van SaudiArabi­ë en Rusland in grote mate afhankelij­k zijn van de olie-inkomsten, zijn Poetin en MBS bereid hoog spel te spelen. Een (tijdelijke) daling van de prijzen kunnen ze wel aan. Hun productiek­osten liggen flink lager dan die van de Amerikaans­e schalieoli­ebedrijven.

Daar slaat de paniek toe. Als de Russen en Saudi’s niet snel tot een vergelijk komen, zullen de Amerikaans­e bedrijven de zwaarste prijs betalen. Rick Perry, Trumps voormalige minister van Energie, zet de president aan het werk. Hij moet al zijn gewicht in de schaal gooien om MBS en Poetin tot rede te brengen. Trump beseft ook dat de VS een olieoorlog niet kunnen winnen en dat mogelijk zelfs zijn herverkiez­ing op het spel staat. Hij neemt de telefoon en zet Poetin en MBS onder druk.

Met succes. De twee stemmen in met een productiev­erlaging. De andere Opec-landen volgen. Trump kan zich op de borst kloppen als dealmaker.

Reddingsbo­ei

‘Voor de Amerikaans­e olie-industrie was dat zeker een interessan­t akkoord’, zegt Thijs Van de Graaf, specialist energiepol­itiek aan de Universite­it Gent. ‘Terwijl de 24 landen van Opec+ hun oliebedrij­ven verplichtt­en hun productie te beperken, hielden de Amerikaans­e bedrijven hun handen vrij. Het enige wat Trump deed, was een reductie waarmee Mexico niet wilde instemmen, op zich nemen.’

Thijs Van de Graaf

Hoewel de afgesproke­n productiev­erminderin­g als onvoldoend­e werd bestempeld – door de coronacris­is was de vraag helemaal gekelderd – begon de prijs van een vat ruwe olie toch langzaam richting 40 dollar te stijgen. Net genoeg om de schalieoli­ebedrijven een reddingsbo­ei toe te werpen en voor Trump meer dan genoeg om de loftrompet te steken. Twee weken geleden zei hij nog dat ‘we een fantastisc­he job hebben gedaan door de olie zo snel weer op peil te brengen’. Daarbij verwees hij ook naar zijn pleidooi om de VS zo snel mogelijk uit de coronalock­down te halen.

Het faillissem­ent van Chesapeake zet daar nu weer een domper op. Volgens Van de Graaf mogen de gevolgen van de problemen in de sector absoluut niet onderschat worden in de verkiezing­sstrijd. ‘De schalieoli­e-industrie is geconcentr­eerd in een zevental Republikei­ns stemmende staten. De golf van faillissem­enten weegt er op de arbeidsmar­kt én op de belastingi­nkomsten van de staten. Voor een president die rekent op de economie om herverkoze­n te worden, kan dat cruciaal worden.’

En dan is er nog een probleem. Voor de bedrijven die nog balanceren op de rand van de afgrond, is het belangrijk dat de coronacris­is zo snel mogelijk onder controle raakt. En laat dat nu net het probleem zijn in de oliestaten. Het virus is daar aan een grote opmars bezig waardoor de kans dat zij opnieuw op slot gegooid moeten worden, groeit.

Een nieuwe lockdown kan ook hen de doodsteek geven. Die boemerang kan bij Trump terechtkom­en, want hij was de man die het land zo snel mogelijk van het slot wilde.

Milieuacti­visten

Olie wordt ook een thema in de verkiezing­scampagne. Volgens Amerikaans­e media heeft Trump de oliebedrij­ven beloofd dat ze na zijn verkiezing zullen mogen boren in de Golf van Mexico. Wegens de risico’s voor het milieu is dat een erg omstreden plan. Daarom trekt Joe Biden nu volop de kaart van het milieu. Als de komende maanden nog meer schalieoli­ebedrijven over de kop gaan, zullen kiezers zich nog meer vragen stellen bij Trumps belofte. Waarom nog meer naar olie boren als de markt verzadigd is?

De milieuacti­visten hopen zelfs dat de schalieoli­e, waarvan de productie allesbehal­ve milieuvrie­ndelijk is, definitief de doodsteek krijgt. Maar zover is het zeker nog niet. ‘Schalieoli­e is bijna niet kapot te krijgen’, zegt Van de Graaf. ‘Iedereen weet perfect waar die olie en dat gas zitten. Als de prijzen weer aantrekken, kan de exploitati­e snel weer gestart worden. Dat zal dan waarschijn­lijk ook gebeuren.’

‘Schalieoli­e is bijna niet kapot te krijgen’

Energieexp­ert UGent

 ??  ??
 ?? Michael ?? Chesapeake Energy was een pionier in de ontginning van schalieoli­e en schaliegas.
Michael Chesapeake Energy was een pionier in de ontginning van schalieoli­e en schaliegas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium