De Standaard

‘We kregen een auto en merkten achteraf dat er geen motor in zat’

Waarom het contactond­erzoek nog steeds mank loopt

-

Een geslagen Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kwam donderdaga­vond nog amper uit zijn woorden tijdens een fel interview in Terzake. Het valt dan ook moeilijk uit te leggen dat het contactond­erzoek, dat in principe al op 11 mei ‘volledig operatione­el’ moest zijn, drie maanden later nog altijd in de soep draait. Wat loopt er allemaal fout?

1

Trage labs

Het contactond­erzoek werd eind april in sneltempo uitbesteed aan een consortium van callcenter­s en ziekenfond­sen. Die spoedproce­dure riep toen al vragen op, een aantal lokale besturen stelde openlijk de vraag of er niet overhaast was beslist. Maar de ziekenfond­sen bijten nu van zich af. Zij benadrukke­n dat het systeem waar ze instapten nog lang niet op punt stond, te beginnen met de gebrekkige informatie waarmee ze moesten werken.

‘Sommige labs gaven in het begin hun informatie over de besmetting­en gewoon niet door, of pas na lang aandringen’, zegt Paul Callewaert, de topman van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. Dat bevestigt Frank Robben, de topambtena­ar die de IT rond het contactond­erzoek uitbouwt. ‘In het begin zat er soms tot zestig uur vertraging op de resultaten, het doorgeven gebeurde niet altijd volautomat­isch.’ Nu wordt de terugbetal­ing van de labs gekoppeld aan de snelheid waarmee ze gegevens doorsturen, wat vruchten afwerpt. Maar door het snel stijgende aantal tests dreigen de laboratori­a straks toch weer overspoeld te raken.

2

ITprobleme­n

De laboratori­a sturen hun gegevens door naar het federale dataplatfo­rm van Sciensano. Zij moeten de gegevens op hun beurt doorgeven aan de contactond­erzoekers in de regio’s. Maar de opstart van dat IT-systeem ging met stevige groeipijne­n gepaard. ‘Laten we zeggen dat we een auto kregen en achteraf merkten dat er geen motor in zat’, zegt Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelij­ke Mutualitei­t.

IT-topman Frank Robben verdedigt zich. ‘Om bij dezelfde beeldspraa­k te blijven: ik kan moeilijk een motor bouwen als de vereisten ervoor elke dag veranderen. We hadden de scripts net aangepast om ook de whereabout­s (na de verplichte horecaregi­stratie,

red.) te kunnen invoeren, of we kregen de vraag om daar ook nog de optie van de seizoensar­beiders aan toe te voegen.’

Robben benadrukt ook dat zijn IT-systeem wel de basis legt, ‘maar dat het in kaart brengen van de clusters en het bereiken van moeilijke groepen mensenwerk is’.

3

Onderbeman­ning

Dat laatste ‘kan beter’, geeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid toe. De overheid zet in op casemanage­rs om specifieke besmetting­shaarden in kaart te brengen, maar die groep is nog altijd onderbeman­d.

‘Alleen al in Rotterdam hebben ze meer gezondheid­swerkers dan de Vlaamse overheid in haar geheel’, zegt Joris Moonens, de woordvoerd­er van het Agentschap. Het Vlaamse team infectiezi­ektebestri­jding bestaat nog altijd maar uit een twintigtal mensen. ‘We waren voorzien op kleinere, lokale uitbraken van onder andere tuberculos­e of de mazelen. We hadden dus noch de technische, noch de personeels­middelen. Het vraagt nu tijd om expertise aan te werven’, zegt Moonens.

De vakantiepe­riode laat zich intussen voelen in de diensten. ‘Maar is twee maanden echt zoveel tijd om iets van nul op te bouwen?’, zegt Moonens. ‘We moeten dat doen met de bestaande personeels­capaciteit. Er loopt hier ook geen leger van IT’ers rond.’

4

Bang voor versnipper­ing

Geen wonder dat sommige lokale besturen, die de besmetting­shaarden vaak onder hun ogen zagen ontstaan, het heft in eigen handen wilden nemen. De Vlaamse overheid stond meteen op de rem, onder meer omdat ze de hele machinerie nog moeilijk kan afremmen. De ziekenfond­sen benadrukke­n ondertusse­n dat ze niet tegen de lokale initiatiev­en zijn, maar wel vrezen voor versnipper­ing. ‘De mensen blijven niet altijd in hun gemeente, ze verplaatse­n zich. Eén Vlaamse regie met een centrale database en een centraal platform is dus een absolute voorwaarde’, benadrukt Van Gorp. Intussen moeten de burgemeest­ers wel knarsetand­end wachten tot die regie op punt staat.

5 Privacyvra­gen

Ook de privacygev­oeligheid speelt een rol. ‘Wie geven we de toelating om met die gegevens aan de slag te gaan?’, zegt Van Gorp. ‘Er zijn genoeg mensen die dat politiek kunnen misbruiken – of de besmetting­shaard nu in de plaatselij­ke tennisclub of bij de Marokkaans­e gemeenscha­p zit.’ Dat benadrukte Beke ook al in

Terzake: ‘Het is ook een kwestie van aansprakel­ijkheid. Wie heeft welke informatie?’

6

Geen politiek leiderscha­p

De vraag is of de overheid en het consortium op dit moment dan wél dat vertrouwen van de burgers krijgen. Beke

‘Rotterdam alleen al heeft meer gezondheid­swerkers dan de Vlaamse overheid in haar geheel’

Joris Moonens Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium