De Standaard

Gemeenten leren weinig uit dashboard met besmetting­shaarden

-

Sinds vrijdag hebben de lokale besturen toegang tot een databank van het Agentschap Zorg en Gezondheid die tot op wijk en zelfs buurtnivea­u laat zien waar er besmetting­shaarden zijn. Toch leren gemeenten waar de besmetting­en een beetje overal opduiken, weinig uit het dashboard: als er niet één bepaalde wijk uitspringt, kan ook niet op wijkniveau gewerkt worden. Het dashboard heeft nóg een grote tekortkomi­ng: je kunt niet zien wie de besmette personen zijn en waar ze wonen.

‘Het dashboard heeft mij niets nieuws geleerd’, zegt Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek), de burgemeest­er van Borsbeek, de gemeente met de hoogste besmetting­sgraad van ons land. ‘Het virus is verspreid over alle wijken. Net daarom zou ik de 31 besmette personen heel graag kunnen contactere­n om hen op het hart te drukken dat ze thuis moeten blijven. Al heb ik op het burgemeest­ersoverleg met de gouverneur begrepen dat er een juridische oplossing in de maak is, zonder dat het beroepsgeh­eim geschonden wordt.’

Voor een aantal andere steden en gemeenten komt de databank dan weer te laat. Zo had de stad Antwerpen graag al weken geleden cijfers op wijkniveau gekregen. Dan had het bestuur de lokale uitbraken misschien nog kunnen indijken.‘Toch zal het platform ons zeker kunnen helpen. De gevalideer­de informatie zal onze experts toelaten om de impact van de provincial­e maatregele­n te kunnen opvolgen’, laat de woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (NVA) weten.

De databank kan daarnaast haar nut bewijzen doordat ze meer uptodate is dan die van Sciensano. Die wetenschap­pelijke instelling rapporteer­t met drie tot vier dagen vertraging. Het dashboard baseert zich op die gegevens, maar wordt ook aangevuld met recentere cijfers van het callcenter dat aan contactops­poring doet. (dey)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium