De Standaard

De virtuoos die met één hand indruk maakte

Jong beroemd, neergeblik­semd door een vreselijke ziekte en weer rechtgekra­bbeld: de pianist Leon Fleisher was een voorbeeld op meer dan een vlak.

- © Inge Schelstrae­te

Leon Fleisher, die zondag op 92-jarige leeftijd overleed, was de eerste Amerikaans­e pianist die de Koningin Elisabethw­edstrijd won. Hij was een wonderkind, dat van zijn vierde piano speelde, zijn eerste recital voor publiek gaf hij toen hij acht was, en op zijn negende van San Francisco naar Europa verhuisde om te studeren bij Artur Schnabel – Schnabels leraar Theodor Leschetizk­y was een leerling geweest van Carl Czerny, die was opgeleid door Beethoven.

Fleisher had dan ook een natuurlijk­e affiniteit met de Duitstalig­e componiste­n. Zijn eerste plaatopnam­e, werk van Franz Schubert, blonk uit door diepgang, al was hij amper 25. Zijn techniek was verbluffen­d, maar dat ging niet ten koste van zijn expressie of emotie. Voor het platenlabe­l Columbia Masterwork­s nam hij met de dirigent George Szell werk op van Beethoven en Brahms, van Grieg en Rachmanino­v. Fleishers bekendste vertolking was die van Brahms’ eerste pianoconce­rto.

Rechterhan­d weg

Toen hij 36 was, viel dat alles met een schok stil. Fleishers ringvinger en pink krulden oncontrole­erbaar op. Fleisher bleek focale dystonie te hebben, een uiterst zeldzame neurologis­che aandoening. Nu hij niet meer kon spelen, zakte hij weg in een diepe depressie. ‘De goden weten hoe ze hun bliksems moeten gooien’, zei hij daarover aan de Amerikaans­e openbare omroep NPR.

Twee jaar lang probeerde hij alle therapieën en operaties, tot hypnose toe. ‘Langzaam kwam ik tot het besef dat mijn connectie met muziek niet uitsluiten­d die van een tweehandig­e pianist was.’ Hij begon weer les te geven, muziek te dirigeren, en ging op zoek naar pianomuzie­k die voor de linkerhand was geschreven. Zo herontdekt­e de wereld Ravels Concerto voor de linkerhand en andere werken die waren geschreven voor Paul Wittgenste­in, broer van de filosoof Ludwig, die zijn rechterarm verloor tijdens de Eerste Wereldoorl­og.

In de jaren negentig herwon hij de controle over zijn rechterhan­d door nieuwe behandelin­gen, waaronder botoxinjec­ties. In 2004 bracht hij de plaat Two hands uit, met werk van Bach, Debussy en Schubert. De technische brille van vroeger bereikte hij niet meer, zijn touche was er nog. Maar bovenal zag het publiek Fleisher als voorbeeld van hoe je grote tegenslag kunt overwinnen.

 ?? Afp ?? In de jaren negentig herwon Fleisher de controle over zijn rechterhan­d.
Afp In de jaren negentig herwon Fleisher de controle over zijn rechterhan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium