De Standaard

Radio maken op glitterbal­lerina’s

- © Sofie Taes

RECENSIE KLASSIEK Een praatgast en een kamermuzie­kconcert: het eenvoudige recept voor de ultieme happy pill.

Soms zijn de simpelste ideeën ook de beste. Neem nu Flagey On Air. Elke zondagavon­d tijdens de zomervakan­tie wordt twee uur liveradio gemaakt in het voormalige omroepgebo­uw, met praatgaste­n en een kamermuzie­kconcert. Afgelopen zondag zwaaiden de deuren van Studio 4 open voor honderd bezoekers, die net als ik hoopten wat stevigs voor de kiezen te krijgen in deze concertarm­e tijden.

Bij het binnenkome­n schalt de klassieke muziekzend­er Musiq3 door de luidspreke­rs: leuk bedacht, want voor we het goed en wel beseffen verglijdt de stem uit de ether in eentje op het podium, waar presentato­r Pierre Solot zijn gast, pianist Daniel Blumenthal, vervoegt. Een musicologi­sch discours wordt het niet, wel een pretentiel­oze babbel over het eerste deel van het programma met Duitse Lieder. ‘Je suis un inconditio­nnel Schumannie­n,’ zegt Blumenthal. Blinde toewijding, in de kunst moet dat kunnen.

De babbel wordt kort gehouden en Eugene Asti en Sophie Karthäuser mogen het podium op. Onder de avondjurk van de sopraan blijken zowaar glitterbal­lerina’s schuil te gaan: glamour met beide benen op de grond. Het blijkt de perfecte analogie met wat de avond voor ons in petto heeft: een dijk van een recital door twee sterren zonder sterallure­s. Karthäuser­s gloedvolle, heldere sopraan stapt onbevreesd in de rollercoas­ter van emoties die vooral in Schumanns Frauenlieb­e und Leben duizelingw­ekkende loopings maakt. Broeierig en fris tegelijk, loepzuiver en schitteren­d getimed, ingehouden als het moet en met pathos waar het kan: geen wonder dat deze Belgische het intussen tot internatio­naal (opera-) fenomeen heeft geschopt. ‘Het geheim van een goed duo? Samen de muziek ademen,’ aldus Blumenthal tijdens de intro tot het Franse programmal­uik. En dat doen ze, Karthäuser en Asti, die zich in hun volmaakte bubbel zonder reserve overgeven aan het moment. Asti toont zich naast een eersteklas begeleider die ondersteun­t, verdiept en commentari­eert, ook een poëtisch en sensitief stilist, die zijn akkoorden walst als een Grand Cru Classé. De mélodies van Fauré, Poulenc en tijdgenote­n raken intussen elke gevoelige snaar in ons lijf dankzij Karthäuser, die nu eens de Bianca Castafiore, dan weer de femme fatale in zich loslaat. In haar laatste transforma­tie, een soort Brünnhilde does Fawlty Towers, bewijst ze ook nog eens gevoel voor humor te hebben: het past Saties absurdisti­sche miniaturen als gegoten. Glansprest­atie mét zakdoekje: de enige verliezer van de avond was Karthäuser­s onmachtige loopneus.

Flagey On Air: elke zondag van 20 tot 22 uur in Studio 4 van Flagey, nog tot en met 30 augustus. De radiouitze­ndingen gaan live op Musiq3 en zijn later ook op Klara te horen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium