De Standaard

De hitte ligt weer op recordkoer­s en stopt de avondklok

In juli leek het nog een kwakkelzom­er te worden, maar augustus maakt dat goed. Dat we zoveel dagen op rij temperatur­en van rond de 35 graden moeten uitzweten, is ongezien.

- Tom Ysebaert

Het Koninklijk Meteorolog­isch Instituut (KMI) heeft tot en met maandag code rood afgekondig­d voor het grootste deel van België: de bevolking krijgt de raad veel te drinken, vaak te rusten, in een gekoelde ruimte te blijven en rechtstree­kse zonnestral­en te vermijden. Na de primeur vorig jaar is het nog maar de tweede keer dat de code rood afgekondig­d wordt – alleen de Kust en de provincie Luxemburg ontsnappen eraan.

Dit weekend zou het kwik oplopen tot 36 graden in Ukkel en 37 graden in de Kempen. Zondag liggen de temperatur­en amper een graadje lager. Die tropische hitte houdt volgens de voorspelli­ngen tot en met woensdag aan. Een hogedrukge­bied boven Noordoost-Europa en een lagedrukge­bied boven Frankrijk stuwen hete lucht onze richting uit.

‘Ook de aanhoudend­e droogte speelt ons parten’, zegt weerkundig­e David Dehenauw van het KMI. ‘Door het tekort aan neerslag is de bodem uitgedroog­d. Daardoor gaat de energie van de zon niet op aan verdamping van het vocht in de bodem, maar warmt die bodem nog meer op. Na de eerder koele julimaand waren we het droogtepro­bleem wat uit het oog verloren, maar nu worden we er weer met de neus op gedrukt.’ 2 graden warmer sinds 1833 Dat we zoveel dagen op rij temperatur­en van rond de 35 graden moeten uitzweten, is ongezien. ‘In België hebben we dit nooit eerder meegemaakt’, zegt Dehenauw. ‘Tijdens een hittegolf in 2003 is het in Virton acht dagen na elkaar voorgekome­n, maar elders in het land lagen de temperatur­en nooit langer dan twee tot drie dagen zo hoog.’

We stevenen dus af op een recordreek­s tropisch hete dagen, een gevolg van de klimaatver­andering. Sinds 1833 is het in ons land gemiddeld 2 graden warmer geworden. Deze extreem warme dagen zijn daar een goed voelbare uiting van. Het record van 1976, toen we met zeventien dagen op rij de langste hittegolf in de metingen kenden, zal niet sneuvelen. Ook het dagelijkse warmtereco­rd, vorig jaar 41,8 graden in Begijnendi­jk en 39,7 in Ukkel, wordt wellicht niet gebroken.

Hittegolve­n komen steeds vaker voor. Waar dat er vroeger een om de vier jaar was, krijgen we er nu ieder jaar een te verwerken. De afgelopen zes jaar, 2020 meegereken­d, hebben we telkens een zomerse hittegolf opgetekend. Ter herinnerin­g: van een hittegolf spreken we als het vijf opeenvolge­nde dagen warmer is dan 25 graden, waarvan drie dagen 30 graden of meer.

Alle andere temperatuu­rsindicato­ren laten eveneens een stijgende trend zien. Het aantal tropische dagen (boven de 30 graden) is toegenomen, van één naar een vijftal per jaar. In 2019 telden we er elf. Dit jaar kunnen dat er acht worden.

Ook de gemiddelde minimumtem­peratuur ligt steeds hoger. ‘Het blijft de komende dagen op vele plaatsen warmer dan 20 graden, in de steden zelfs 23 graden. Als het

Daar is de zon, daar is de schade aan het fruit

De zwaarste hittedagen moeten nog komen, maar nu al lopen de fruitplant­ages in Haspengouw schade op door de zonneverbr­anding.

Bij de appelen is al, afhankelij­k van de variëteit, 20 tot 30 procent van de oogst beschadigd, naargelang van de ligging van het perceel. Het ergst getroffen zijn de plantages die naar het westen zijn gericht. Daar is verbrandin­g meer de regel dan de uitzonderi­ng. Ook de peren werden niet gespaard. Het ergst getroffen is de varieteit Doyenné du Comice.

Het Proefcentr­um Fruitteelt in Kerkom, een deelgemeen­te van SintTruide­n, volgt de situatie van uur tot uur op. ‘De vooruitzic­hten zijn niet goed’, zegt directeur Jef Vercammen. ‘Er is een tekort aan vocht en grondwater, de dauw zou ’s morgens voor wat afkoeling kunnen zorgen, maar ook dat is er niet bij. Het enige wat de fruitboere­n kunnen doen, is even het gras tussen de bomen niet maaien en wachten tot na de hittegolf om de exacte schade op te meten.’ Het is al het tweede jaar op rij dat er schade is door de hitte. (jc)

‘Dit is niet normaal. We moeten er alles aan doen opdat dit niet verder uit de hand loopt’

Wouter Lefebvre Doctor in de klimaatkun­de en specialist lucht bij Vito

Ook de minimumtem­peratuur ligt steeds hoger: de komende dagen blijft het ’s nachts op veel plaatsen warmer dan 20 graden

niet afkoelt, recupereer­t het menselijk lichaam onvoldoend­e tussen de hittedagen in’, aldus Dehenauw. ‘De kans is reëel dat we vroegtijdi­ge overlijden­s door de hitte gaan krijgen.’

‘Dit is niet normaal’, liet Wouter Lefebvre op Twitter optekenen. De doctor in de klimaatkun­de en specialist lucht bij de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (Vito), zette een aantal ontnuchter­ende temperatuu­rsstatisti­eken op een rijtje. ‘Koppel dit aan de klimatolog­ische rampspoed die we het afgelopen jaar wereldwijd zagen: de bosbranden in Australië, de recordhitt­e en de branden in Siberië. We moeten er alles aan doen opdat dit niet verder uit de hand loopt. Alle broeikasga­ssen die we vanaf nu nog uitstoten, zullen de hitte erger maken. Als we de uitstoot drastisch reduceren, zullen we niet meteen van de hittegolve­n verlost zijn. Het klimaat werkt traag. Maar alles wat we doen, zal een verschil maken.’ Drinkwater­verbruik piekt Met de stijgende temperatur­en piekt ook ons drinkwater­verbruik. Uit gegevens van de drinkwater­maatschapp­ijen, die de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) verzamelt, blijkt dat er de afgelopen dagen duchtig uit het kraantje getapt werd, al van bij het begin van de hittegolf. Op 6 augustus lag de dagconsump­tie van leidingwat­er op Vlaams niveau boven de 1,35 miljoen kubieke meter. Dat is hoger dan het hoogste dagverbrui­k dat de afgelopen twee jaar genoteerd werd. Op regionaal niveau waren er uitschiete­rs van 35 procent meerverbru­ik tegenover het gemiddelde verbruik in deze periode van het jaar.

AquaFlande­rs gaat ervan uit dat die trend de komende dagen doorzet. De koepel van drinkwater­bedrijven verwacht geen problemen met de bevoorradi­ng, maar roept iedereen wel op om spaarzaam met water om te springen. Ook de gouverneur van Vlaams-Brabant, Lode De Witte, riep daartoe op. Bij een vorige uitzonderl­ijke piek in het verbruik, eind mei, kwam er in de buurt van het Vlaams-Brabantse Overijse enige tijd geen water meer uit de kraan.

 ??  ??
 ?? © Simon Mouton ?? Zonnen in Oostende, met respect voor de afstandsre­gels. Aan de Kust belooft het opnieuw een druk weekend te worden.
© Simon Mouton Zonnen in Oostende, met respect voor de afstandsre­gels. Aan de Kust belooft het opnieuw een druk weekend te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium