De Standaard

Anders, dreigender en met minder beschermin­g

- Bart Sturtewage­n

De allerjongs­te gegevens over de Amerikaans­e arbeidsmar­kt mogen dan wat hoop bieden, de ware omvang van de economisch­e dreun die ons te wachten staat, moet nog blijken. Deze week kondigden de Belgische grootbanke­n een voor een aan dat ze forse provisies aanleggen voor kredieten die hun geteisterd­e klanten niet kunnen afbetalen. Het is verstandig niet in de ontkenning­sfase te blijven hangen. Vele bedrijven zullen het haperende herstel, het beste waarop we mogen hopen, niet overleven. Andere doen er alles aan zich in de gewijzigde omgeving staande te houden, maar dat kost duizenden en nog eens duizenden jobs. De cultuur- en evenemente­nsector dreigt helemaal plat te worden geslagen. Hoe kom je van zulke catastrofe terug?

Terwijl de dagelijkse strijd om te overleven in coronatijd­en alle aandacht en energie naar zich toe zuigt, doen zich tektonisch­e verschuivi­ngen voor. De handelsoor­log die al gaande was, is door corona naar een hogere versnellin­g gestuwd. Van het paradigma dat we door onderlinge handel allemaal beter en rijker worden, lijkt niets meer overeind. Het is een brute strijd om de hegemonie aan het worden. Dat de Amerikaans­e president Donald Trump door de pandemie zijn kansen op herverkiez­ing ziet verdampen, speelt hooguit een versterken­de rol. Ook onder Joe Biden zal Amerika niet meer werkeloos toezien hoe China op zijn eigen markt buitenland­se investeerd­ers aan banden legt en op de wereldmark­t alle regels aan zijn laarzen lapt. En ook Europa kan niet langer naïef zijn over de manier waarop China zich in ons economisch­e weefsel nestelt.

Maar een wereld waarin vrije handel verdwijnt en de grenzen voor elkaars goederen en diensten minder doorlaatba­ar worden, is een gevaarlijk­e wereld. Een waarin welvaart op het spel staat en meer nog: de verdeling ervan. Wat is de positie van Europa in een wereldecon­omie waar de VS en China onbeperkte middelen inzetten en fundamente­le afspraken negeren om elkaar het overwicht te betwisten? Hoe hard zijn wij bereid en in staat dat spel te spelen?

De coronacris­is heeft de tendens om de spelregels tijdens de match eenzijdig te wijzigen, versterkt. Het cynisme waarmee machtige landen zich verzekeren van beloftevol­le medicijnen of mogelijke vaccins ten koste van zwakkere naties en regio’s, was tot voor enkele maanden ondenkbaar geweest. Als de pandemie haar greep eindelijk lost, zullen we wakker worden in een wereld die anders werkt, meer dreiging inhoudt en minder beschermin­g biedt.

Terwijl we strijden tegen corona, doen zich tektonisch­e verschuivi­ngen voor

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium