De Standaard

Virus krijgt meer gedaan dan hitte en droogte

-

Enkele jaren geleden werd een hittegolf nog afgedaan als iets wat nu eenmaal af en toe voorkomt. De link met de opwarming van de aarde werd niet gelegd. Dat is nu wel anders. Weerkundig­en en klimaatexp­erts kunnen er niet meer naast kijken. Sinds 1833 is het in België gemiddeld 2,5 graden warmer geworden. Was het doel van Parijs niet dat de opwarming wereldwijd onder de 2 graden Celsius moet blijven in vergelijki­ng met het pre-industriël­e tijdperk?

Stijgende temperatur­en, extreme droogtes, smeltende ijskappen: het kan de politici in België nauwelijks aanzetten tot maatregele­n die echt een ommekeer teweegbren­gen in ons gedrag en onze manier van wonen, produceren, consumeren, werken en ontspannen. Onder het mom dat je mensen geen drastische maatregele­n kunt of mag opleggen vanwege hun vrijheid en beslissing­srecht. Onder het mom dat je de industrie niet te zwaar onder druk mag zetten, en de handel niet mag beperken, omdat je het economisch­e weefsel daardoor onherstelb­are schade zou toebrengen.

Hoe anders reageren diezelfde politici als het om het coronaviru­s gaat. Wekenlang moest de Belg thuisblijv­en. Hij mocht alleen naar de dokter, naar zijn werk en naar de winkel om eten te kopen. Het sociale leven werd gedwongen op nul gezet. Daarna moesten we mondmasker­s dragen, sommigen mochten na 23.30 uur de straat niet meer op en het aantal mensen met wie je op café of restaurant mag, werd fors beperkt. Nu wordt mensen ook de toegang tot de zee ontzegd. Het gevolg: de economie krimpt dit jaar met meer dan 11 procent, de werklooshe­id piekt. Tot 2025 zullen we de gevolgen voelen. Vrijheidsb­eperking en een aanslag op de economie zijn plots geen argumenten meer.

Waarom hebben de virologen duidelijk meer te zeggen dan de klimaatwet­enschapper­s? Omdat het om een gezondheid­scrisis gaat met bijna 10.000 doden, al zullen we pas eind dit jaar weten hoe groot de oversterft­e echt is. De klimaatcri­sis is nochtans ook een gezondheid­scrisis. Alleen al door de hitte hebben we elk jaar honderden tot een paar duizend extra overlijden­s. Maar het is veel meer dan dat. Het is een bestaanscr­isis die veel meer doden zal veroorzake­n, misschien niet in de eerste plaats hier, maar wel elders in de wereld. Is dat het argument om er niet dringend werk van te maken: de mogelijkhe­id dat wij toch van de ergste gevolgen gespaard zullen blijven? Of het feit dat de doden niet nu meteen voor onze ogen vallen? En dat politici nu eenmaal niet bezig zijn met de lange termijn, maar alleen met hun volgende verkiezing?

De klimaatcri­sis is ook een gezondheid­scrisis: de hitte alleen al eist elk jaar tot een paar duizend levens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium