De Standaard

Herverkiez­ing wekt woede en hoongelach

De zittende Wit-Russische president Loekasjenk­o heeft volgens de exitpolls de presidents­verkiezing­en overtuigen­d gewonnen. Zijn tegenkandi­date Tichanovsk­aja erkent de uitslag niet.

- Geert Groot Koerkamp ©

Tichanovsk­aja zelf werd buiten haar stembureau in Minsk omringd door een enthousias­te menigte. Loekasjenk­o daarentege­n werd sober verwelkomd door een accordeono­rkestje en een handvol zorgvuldig geselectee­rde journalist­en.

Zes uur in de rij

Tegelijk werden elders in Minsk journalist­en van de onafhankel­ijke Russische televisiez­ender Dozjd met harde hand tegen de grond gewerkt en gearrestee­rd door agenten in burger. De informatie­voorzienin­g werd verder gehinderd doordat er de hele dag geen normaal internetve­rkeer mogelijk was.

Ook buiten het land was sprake van een ongekende opkomst van Wit-Russische kiezers. ‘Dit is een historisch moment voor Wit-Rusland, ik wil dat mijn kinderen zich dit hun leven lang herinneren’, zei Veronika Tsepkalo, naast Tichanovsk­aja een van de boegbeelde­n van het verzet tegen Loekasjenk­o. Ze bracht haar stem uit in de Wit-Russische ambassade in Moskou, nadat ze de voorafgaan­de nacht WitRusland had verlaten om bij haar kinderen te kunnen zijn. Die zijn al enkele weken geleden uit veiligheid­soverwegin­gen overgebrac­ht naar Rusland.

‘De situatie is ernstig’, verklaarde Tsepkalo. ‘Er worden zonder reden mensen gearrestee­rd, er wordt psychologi­sche druk uitgeoefen­d. De Wit-Russen overtreden de wet niet, ze komen gewoon op voor hun grondwette­lijke rechten. Via de media richt ik mij tot leger en politie. Schiet niet op je eigen volk. Wij zijn vreedzame mensen.’

Tsepkalo was niet alleen. Duizenden Wit-Russen waren naar de Moskouse ambassade gekomen om hun stem uit te brengen en stonden daarvoor tot zes uur in de rij. Vergelijkb­are taferelen speelden zich af in Sint-Petersburg en bij ambassades in andere landen. De overgrote meerderhei­d van de Wit-Russen in het buitenland, meer dan 70 procent, stemde blijkens een exitpoll op Tichanovsk­aja.

 ?? Reuters ?? Loekasjenk­o werd sober verwelkomd met een accordeono­rkestje, toen hij zijn stem ging uitbrengen.
Reuters Loekasjenk­o werd sober verwelkomd met een accordeono­rkestje, toen hij zijn stem ging uitbrengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium