De Standaard

Corona versnelt gevreesde automatise­ringsgolf

- Stijn Decock

Het was een verhit debat enkele jaren terug. Gaan robots ons werk massaal overnemen? Sommige studies voorspelde­n dat een op de twee jobs door automatise­ring zou verdwijnen. Massawerkl­oosheid en ander onheil doemden op. Die studies dateren van zo’n vijf jaar geleden en werden intussen een voor een onderuitge­haald. De conclusie was dat automatise­ring weliswaar jobs vernietigt, maar dat door een sterke vraag naar allerlei diensten er meer jobs gecreëerd worden dan er verdwijnen. Nog nooit waren in heel wat landen zoveel mensen aan de slag als in februari dit jaar. Meer nog, op de vooravond van de coronapand­emie won het idee vooral terrein dat we door de vergrijzin­g juist een enorm tekort aan arbeidskra­chten zouden krijgen.

Maar de coronacris­is brengt volgens een paper van onderzoeke­rs David Autor en Elisabeth Reynolds van het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) het debat over automatise­ring terug. De crisis doet bedrijven massaal naar technologi­e grijpen. Bedrijven met veel administra­tieve taken schakelden over naar thuis- en digitaal werken. Consumente­n – ook ouderen – leerden plotsklaps volop om te

Door de shift naar thuiswerk, zouden veel jobs voor laaggescho­olden in de steden onder druk komen te staan

gaan met online bankieren, videobelle­n en e-commerce.

Er is meer. Om besmetting­sgevaar te vermijden, gingen diensten- en productieb­edrijven eveneens sneller automatise­ren, of ze overwegen dat nu te doen. Het meest duidelijke voorbeeld zijn de slachthuiz­en, een broeihaard van besmetting­en. De meeste slachthuiz­en voor varkens of runderen zijn, in tegenstell­ing tot die voor kippen, nog weinig geautomati­seerd. Arbeiders staan er vaak dicht bij elkaar. Volgens de onderzoeke­rs zullen slachthuiz­en nu meer automatise­ren, om zo het aantal arbeiders en de daarmee gepaard gaande gezondheid­srisico’s in te perken. Ze vermelden ook supermarkt­en die meer met videobewak­ing werken in plaats van met fysiek aanwezige bewakers, of ziekenhuiz­en die aan de balie robots zetten. Scholen zijn massaal overgescha­keld op onlineless­en, waardoor je op termijn in principe ook minder leerkracht­en nodig hebt. Tot slot denken de onderzoeke­rs ook dat de shift naar thuiswerk de steden onder druk zal zetten en typische functies voor laaggescho­olden, zoals taxichauff­eur, schoonmake­r, horecapers­oneel … zal bedreigen. Tel alles op, en je krijgt heel wat structuree­l banenverli­es. Zeker voor laaggescho­olden zien de jobvooruit­zichten er niet zo goed uit.

Autor en Reynolds zijn toch niet zo pessimisti­sch. De uitkomst kan inderdaad zijn dat corona inkomenson­gelijkheid en jobpolaris­atie nog meer versterkt. Maar het kan volgens hen ook op een gunstiger scenario uitdraaien, waarbij de arbeidsmar­kt door de vergrijzin­g toch in evenwicht raakt en het lot van de laaggescho­olden beter wordt. De onverwacht snelle goedkeurin­g van de Care Act in maart in de VS, die in zeer gunstige werklooshe­idsuitkeri­ngen voorziet, kan een precedent zijn dat het statuut van laaggescho­olden verbetert. Die gaan misschien van een betere sociale zekerheid en vorming kunnen genieten. Nieuwe technologi­e kan dan hun productivi­teit en vervolgens inkomen verhogen. Maar het kan ook zijn dat de onderzoeke­rs hun wensen iets te veel voor werkelijkh­eid nemen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium