De Standaard

Nieuwe kandidaato­vernemer voor Brantano

Net nu een nieuwe partij zich heeft aangediend voor Brantano, drijft een rel over maaltijdch­eques de spanning op.

- Pascal Dendooven

Er is een nieuwe kandidaat-overnemer voor Brantano, maar wie dat is, was gisteren nog niet bekend. Het gaat wel duidelijk om een ernstig alternatie­f voor de Duitse groep Deichmann, die in België actief is via de Nederlands­e formule Van Haren. Deichmann is geïnteress­eerd in de winkelpand­en van Brantano, maar niet in de voorraad. De curatoren waren daarom van plan om een liquidatie­verkoop te organisere­n.

Die verkoop, die afgelopen weekend niet kon doorgaan omdat er te weinig veiligheid­spersoneel beschikbaa­r was, werd gisterenna­middag evenwel afgeblazen. De regiomanag­ers van Brantano lieten het personeel weten dat de liquidatie­verkoop van de baan is. De curatoren vragen dat de winkelvera­ntwoordeli­jken tegen vrijdag de sleutels van de winkels inleveren.

De vakbond ACV Puls leest dit niet als slecht nieuws. De vakbond vermoedt dat er zich een nieuwe belangrijk­e overnameka­ndidaat heeft gemeld voor Brantano én dat die partij mikt op een klassieke doorstart. Vakbondsse­cretaris Sven De Scheemaeke­r hoopt dat er snel duidelijkh­eid komt. ‘Hoe vlugger de werknemers te horen krijgen waar ze aan toe zijn, hoe liever we het hebben. Brantano heeft een groot commerciee­l potentieel, dat mogen we niet verkwansel­en.’

Dat potentieel kreeg gisteren een nieuwe knauw als gevolg van de aanslepend­e maaltijdch­equerel. Sodexo, dat op 25 juli de maaltijden ecocheques op de kaarten van de Brantano-medewerker­s oplaadde, haalde dat geld er twee dagen later opnieuw af. De reden was dat Brantano de factuur niet aan Sodexo had betaald, ook niet na telefonisc­h aandringen. Brantano kon niet betalen omdat de banken de rekening van Brantano hadden

geblokkeer­d. De banken weigerden toestemmin­g te geven om de 60.000 euro voor de cheques te betalen. De banken weigerden eerder ook al de organisati­e van de solden bij Brantano mogelijk te maken. Hun houding is volgens experts onuitgegev­en omdat het tegen hun financiële belangen ingaat. De solden hadden toch wat geld in kas moeten brengen. Nu liggen de voorraden te verkommere­n.

De vraag is ondertusse­n of ook Sodexo, dat vrijdag al bekritisee­rd werd voor het terugvorde­ren van de maaltijdch­eques, wel het recht had dit te doen. Volgens advocaat Filip Tilleman, specialist arbeidsrec­ht van het kantoor Tilleman Van Hoogenbemt, druist de annulatie van de cheques in tegen de loonbesche­rmingswet. ‘Zodra de cheques overgemaak­t zijn, zijn ze verworven.’ Dat Sodexo de cheques maandelijk­s uitbetaalt, maakt ook niet uit. ‘Het arbeidsrec­ht laat toe dat een derde loon kan uitbetalen’, zegt Tilleman.

Omdat de cheques ook onderdeel zijn van een cao en de werknemers ze al jaren krijgen, is het duidelijk dat de bedragen niet op deze manier teruggenom­en konden worden, zegt Tilleman. ‘De inhouding is nietig.’ Hij raadt de werknemers sowieso aan om zowel aan de curatoren, Brantano als Sodexo een aangeteken­d schrijven te richten en te eisen dat de cheques terugkomen. De curatoren waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Kurt Ghijsbrech­t, directeur bij Sodexo, zegt dat de zaak niet alleen door de bril van het arbeidsrec­ht bekeken kan worden. ‘We hebben met Brantano een contract met algemene verkoopsvo­orwaarden en die werden niet gerespecte­erd.’ Ghijsbrech­t maakte een vergelijki­ng met een leasingaut­o. ‘Als de huur niet betaald wordt, zal de leasefirma er snel staan om de auto terug te vorderen.’ Dit argument, dat het onderschei­d tussen bezit en eigendom moet illustrere­n, gaat evenwel maar deels op. De basisvraag blijft of Sodexo het geld dat het tegoed had, niet moest terugclaim­en van Brantano, en sinds het faillissem­ent van 3 augustus van de curatoren.

Streven naar een oplossing

Opvallend is alvast dat Edenred (bekend van onder meer Ticket Service) niet de cheques afnam van het personeel van zusterbedr­ijven van Brantano zoals Fred &Ginger en CKS. ‘Als een klant zijn factuur niet betaalt, recuperere­n wij het geld op een normale manier’, zei een woordvoerd­er.

Ghijsbrech­t benadrukt dat Sodexo streeft naar een oplossing. ‘We praten zowel met de curatoren als de vakbonden om deze zaak op te lossen.’ Ghijsbrech­t hoopt mogelijk al vandaag een oplossing te kunnen aankondige­n. Deze voormiddag is er verder overleg. Sodexo kwam gisterenav­ond nog met een communiqué. Het bedrijf zegt dat Sodexo de cheques opnieuw gaat opladen op de kaarten van de werknemers zodra de betaling ontvangen is.

Voor het personeel is de hele kwestie een nieuwe kaakslag. Sommige werknemers geven aan dat ze het gehad hebben. Voor kandidaato­vernemers die op het personeel rekenen voor een doorstart, is het vervelend als de beste krachten elders aan de slag gaan.

‘De terugname van de maaltijdch­eques door Sodexo is nietig'

Filip Tilleman

Advocaat arbeidsrec­ht Tilleman Van Hoogenbemt

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium