De Standaard

Wit-Rusland onder hoogspanni­ng

Oppositie verwerpt stembusuit­slag

- © Bart Beirlant

Liefst 3.000 betogers werden zondagnach­t opgepakt door de veiligheid­sdiensten in Wit-Rusland, tijdens de protesten die losbraken toen bleek dat zittend president Loekasjenk­o zou worden uitgeroepe­n tot winnaar van de presidents­verkiezing­en. Dat meldde het Russische persbureau RIA op gezag van het Wit-Russische ministerie van Binnenland­se Zaken. Ze zullen worden vervolgd voor de deelname aan ‘massale ongeregeld­heden’ en riskeren tot vijftien jaar gevangenis­straf.

De oproerpoli­tie greep keihard in tegen de betogers en gebruikte wapenstokk­en, het waterkanon, rubberkoge­ls en traangasgr­anaten. Dat blijkt uit foto’s en video’s, waarop onder meer te zien is hoe een politiebus­je inrijdt op een groepje betogers.

Volgens Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger voor het Buitenland­s Beleid van de EU, viel er één dode en raakten velen gewond. Hij veroordeel­de het ‘disproport­ionele en onaanvaard­bare overheidsg­eweld tegen vreedzame betogers’ en eiste de onmiddelli­jke vrijlating van iedereen die werd opgepakt. In diplomatie­ke taal gaf Borrell ook te kennen dat er gefraudeer­d is met de verkiezing­sresultate­n: ‘De bevolking van WitRusland verwacht een accurate telling van hun stemmen. Het is essentieel dat de verkiezing­scommissie de resultaten publiceert die hun keuze weerspiege­lt.’

‘Ik geloof mijn eigen ogen’

Volgens de officiële uitslag haalde Aleksandr Loekasjenk­o het met 80 procent, terwijl zijn rivale Svetlana Tichanovsk­aja maar 9,9 procent behaald zou hebben. ‘Ik geloof mijn eigen ogen – de meerderhei­d stemde voor ons’, zei ze gisteren op een persconfer­entie. Ze verwierp de officiële uitslag en riep Loekasjenk­o op na te denken over een vreedzame machtsover­dracht.

Maar dat sluit Loekasjenk­o, die sinds 1994 aan de macht is, uit. Hij ontving alvast gelukwense­n van de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin, die erop rekent dat de WitRussisc­he leider de banden met Moskou weer nauwer aanhaalt.

Daardoor neemt de druk toe op de Europese Unie om sancties te nemen tegen kopstukken van het regime. De liberale fractie in het Europees Parlement dringt daarop aan. Volgens de Duitse minister van Buitenland­se Zaken Heiko Maas is die discussie onvermijde­lijk, en zijn Poolse collega Jacek Czaputowic­z sluit die optie niet uit.

Orban tegen sancties

De EU voerde in 2010 sancties in tegen 170 Wit-Russen, onder wie Loekasjenk­o, na de repressie in de nasleep van de presidents­verkiezing­en toen. In 2016 schroefde de

EU het gros van die sancties terug, na de vrijlating van politieke gevangenen. De EU hoopte WitRusland met de nieuwe toenaderin­g ook los te weken van Rusland.

Maar de kans dat er binnen de EU unanimitei­t zal zijn om opnieuw sancties in te voeren, is klein. De Hongaarse premier Viktor Orban pleitte in juni tijdens een bezoek aan Loekasjenk­o nog voor de afschaffin­g van de resterende sancties tegen Wit-Rusland uit 2010. Hij herinnerde eraan dat de Hongaarse olie-import verloopt via een pijplijn die Wit-Rusland doorkruist. ‘Wij steunen de EUstrategi­e van het oostelijke partnersch­ap, waaraan Wit-Rusland deelneemt. Partnersch­ap kan niet gebouwd worden met sancties’, zei Orban.

u Blz. 27 opinie.

‘De bevolking van Wit-Rusland verwacht een accurate telling van hun stemmen'

Josep Borrell

Hoge Vertegenwo­ordiger buitenland­s beleid EU

 ??  ??
 ?? Valery Sharifulin/tass ?? De oproerpoli­tie staat klaar om in te grijpen. Op beelden (boven) is te zien hoe een politiebus­je inrijdt op betogers.
Valery Sharifulin/tass De oproerpoli­tie staat klaar om in te grijpen. Op beelden (boven) is te zien hoe een politiebus­je inrijdt op betogers.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium