De Standaard

De ommekeer zal niet van beneden komen

-

Ook het bestrijden van een pandemie blijkt een kwestie van temperamen­t te zijn. Uit dezelfde cijfers leidt de ene viroloog af dat er reden is voor voorzichti­g optimisme, terwijl de andere biostatist­icus waarschuwt voor voorbarige conclusies. Steven Van Gucht, de hoofdvirol­oog van Sciensano, kondigde gisteren aan dat de exponentië­le groei van het aantal besmetting­en is gestopt. Maar Geert Molenbergh­s van de UHasselt wees er meteen op dat de nationale cijfers vertekend worden door de afname in de provincie Antwerpen, die bij de tweede coronagolf het eerst en het zwaarst getroffen was. Elders, met name in Brussel en Luik, is immers een inhaalbewe­ging bezig. Omdat daar niet tijdig maatregele­n zoals in Antwerpen zijn uitgevaard­igd, kan het daar de komende dagen flink uit de hand lopen.

Waakzaamhe­id blijft natuurlijk te allen tijde geboden. Zolang er geen probaat geneesmidd­el of werkzaam vaccin is, zullen er uitbraken van het virus zijn. Telkens opnieuw herbegint de slopende inspanning om ze zo snel mogelijk in te dijken. Maar de afwezighei­d van perspectie­f is ook dodelijk voor een samenlevin­g en een economie.

De balans tussen beide vinden vereist vertrouwen. Vertrouwen dat de juiste cijfers op de juiste manier worden gehanteerd. Vertrouwen dat de werkelijkh­eid niet wordt verbloemd. Maar ook vertrouwen dat het wel goed komt en dat we, ondanks tegenslage­n en onvermijde­lijke vergissing­en, stap voor stap vorderen in de strijd tegen de onzichtbar­e vijand.

Het zag er even naar uit dat de verschuivi­ng van het initiatief van het nationale en regionale niveau naar het provincial­e en lokale niveau zou helpen om het aangetaste vertrouwen te herstellen. Maar al gauw is gebleken dat het ook daar behelpen blijft. In Antwerpen was de avondklok niet te rijmen met een hittegolf. Aan de kust zette iedere burgemeest­er, soms meer dan een keer per dag, zijn of haar eigen beleid uit, met algehele verwarring tot gevolg.

Wie nog een argument zocht om de 19 Brusselse gemeenten te fusioneren, vindt er een in de beslissing om te wachten met strengere maatregele­n tot het aantal besmetting­en in het hele Hoofdstede­lijk Gewest hoog genoeg is. Terwijl in de armere gemeenten alarmerend­e cijfers bereikt worden, houden de rijkere gemeenten het gemiddelde laag. Zo gaat kostbare tijd verloren.

Terwijl in meer en meer bedrijven en sectoren de wanhoop groeit, groeit ook het gebrek aan vertrouwen. De ommekeer zal niet van beneden, vanuit het lokale komen. Aan de top moet de kentering worden ingezet.

Terwijl in meer en meer bedrijven wanhoop groeit, groeit ook gebrek aan vertrouwen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium