De Standaard

Ophef over profiteren­de Kamerleden

Italiaanse parlements­leden verdienen zo’n 13.000 euro per maand. Toch vroegen vijf gedeputeer­den nog stiekem de covid-bonus van 600 euro voor zelfstandi­gen aan.

- © Ine Roox

De sociale media in Italië ontploften van verontwaar­diging, toen de krant La Repubblica met het nieuws naar buiten kwam. De antifraude­dienst van INPS, het instituut voor sociale zekerheid, had ontdekt dat vijf parlements­leden in volle coronacris­is de bonus voor zelfstandi­gen hadden aangevraag­d. Die varieerde van 600 tot 1.000 euro.

De vijf hebben een btw-nummer, wat hen toeliet de bonus voor zelfstandi­gen aan te vragen. Hoewel ze niets illegaals deden, vinden veel Italianen dat gedrag bijzonder onethisch. Drie onder hen zouden het geld ook hebben ontvangen. ‘Dit is schandalig’, reageerde Luigi Di Maio, minister van Buitenland­se Zaken en een kopstuk van de regeringsp­artij Vijf Sterren. ‘Parlements­leden verdienen al haast 13.000 euro netto per maand, en toch was dat blijkbaar niet genoeg.’ Di Maio wil dat de vijf ontslag nemen uit het parlement.

De leiders van alle politieke partijen hebben verontwaar­digd gereageerd. Ook Matteo Salvini, de frontman van de radicaal rechtse oppositiep­artij Lega, zegt dat het schandalig is dat enkele parlements­leden de bonus hebben opgestreke­n, maar dat het eveneens schandalig is dat de wet zoiets toelaat. Drie van de vijf parlements­leden die de aanvraag deden, zouden wel van de Lega zijn. Om privacyred­enen wordt hun identiteit niet bekendgema­akt. De overige twee zouden respectiev­elijk lid zijn van de Vijfsterre­nbeweging en van Italia Viva, de partij van oud-premier Matteo Renzi.

Luigi Di Maio

De Lega heeft in een intern bericht, aldus Corriere della Sera, zijn leden alvast opgeroepen om bij hun boekhouder­s na te vragen of die ‘mogelijk per ongeluk de bonus zouden hebben aangevraag­d’.

Voor veel Italiaanse burgers is het een slag in het gezicht dat enkele parlements­leden die tijdens de coronacris­is hun loon bleven ontvangen, de bonus hebben opgestreke­n, terwijl andere Italianen die het geld veel harder nodig hadden, in de kou bleven staan. Daar komt bij dat heel wat bedrijven het geld van de technische-werklooshe­idsvergoed­ingen aan hun werknemers moesten voorschiet­en, omdat de overheid niet snel genoeg over de brug kwam.

Behalve de vijf parlements­leden hebben volgens La Repubblica ook 2.000 lokale politici – van burgemeest­ers en schepenen tot regionale raadsleden – de covid-bonus aangevraag­d. Maar zij verdienen een stuk minder dan nationale Kamerleden en senatoren.

Die laatsten spannen de kroon, met zo’n 14.000 euro (grotendeel­s netto) per maand. Kamerleden krijgen zo’n duizend euro minder. Velen geven wel een stuk van hun loon aan de partij, of aan een ontwikkeli­ngsfonds, zoals de leden van Vijf Sterren doen.

Premier Giuseppe Conte verdient 114.000 euro bruto per jaar, waarvan hij uit vrije wil 20 procent afstaat. Dat is maar een fractie van wat hij buiten de politiek heeft verdiend. Als advocaat gaf hij volgens Corriere della Sera aan de fiscus een jaarinkome­n aan van 1,1 miljoen euro.

‘Dit is schandalig. Parlements­leden verdienen 13.000 euro en toch was dat nog niet genoeg'

Minister Buitenland­se Zaken

 ?? LaPresse ?? Italiaanse Kamerleden verdienen zo’n 13.000 euro per maand.
LaPresse Italiaanse Kamerleden verdienen zo’n 13.000 euro per maand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium