De Standaard

Tweede golf mindert vaart, maar is nog niet uitgeraasd

Het aantal besmetting­en blijft ook vandaag nog verder stijgen. Maar de groei neemt wel sterk af.

- © Dries De Smet

België heeft de tweede golf een beetje onder controle, blijkt uit verschille­nde indicatore­n. De stad Antwerpen, een van de broeihaard­en, tekent een daling van het aantal besmetting­en op. Dat geldt ook voor de provincie Antwerpen. ‘Dat zou kunnen betekenen dat de piek daar achter ons ligt’, zegt Steven Van Gucht, hoofd virale ziekten bij Sciensano.

In het hele land steeg het aantal dagelijks vastgestel­de besmetting­en naar gemiddeld 580. Dat zijn er nog steeds 16 procent meer dan een week eerder, maar het is wel het laagste groeiritme in meer dan drie weken. Tien dagen geleden noteerde Sciensano een groeiritme van 107 procent. ‘Over het hele grondgebie­d is de exponentië­le groei gestopt’, stelt Van Gucht.

Het reproducti­egetal, dat aangeeft hoeveel anderen een besmette aansteekt, is gezakt naar 1,10 berekende UHasselt. Eind juli zat dat cijfer nog boven 1,5.

Ook de cijfers op provinciaa­l niveau laten toe om hoopvol te zijn. In de meeste provincies is weliswaar nog een aanzienlij­ke stijging, maar telkens is het minder dan een week eerder. Dat blijkt ook uit de provincial­e reproducti­egetallen (zie infografie­k).

De enige uitzonderi­ng is WestVlaand­eren, waar een uitbraak in vleesverwe­rkend bedrijf Westvlees met nu al 74 besmetting­en, roet in het eten gooit. Maar ook met die stijging is het aantal gevallen in de kustprovin­cie nog lager dan in de rest van het land.

‘We zitten op een kantelmome­nt’, zegt Van Gucht. ‘Ook in Brussel neemt de verspreidi­ng in kracht af, en dat is een goed teken. Al wachten we het best nog een paar dagen af.’

Ondanks de gunstige evolutie blijft het aantal besmetting­en op een hoog niveau. Volgens de GEES-experts geldt de hoogste waakzaamhe­id – ‘code rood’ – vanaf 5 dagelijkse besmetting­en per 100.000 inwoners. Drie provincies en Brussel zitten daarboven. Voor alle andere provincies geldt ‘code oranje’.

Sciensano hanteert drempelwaa­rden van 15, 30 en 50 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije veertien dagen. In de provincie Antwerpen bedraagt dat cijfer nu 150 gevallen per 100.000 inwoners. Voor de rest van het land overschrij­den we vandaag de drempel van 50 nieuwe gevallen.

Uitdijende olievlek Ondanks de betere cijfers is Geert Molenbergh­s, professor biostatist­iek (KU Leuven, UHasselt), er niet gerust op. Hij wijst erop dat het nog altijd fout kan lopen.

‘Brussel blijft een zorgenkind’, zegt Molenbergh­s. ‘Daar had men maatregele­n zoals in Antwerpen moeten nemen.’ En ook de provincies Oost-Vlaanderen en VlaamsBrab­ant lopen gevaar. Zij worden immers getroffen door de uitdijende olievlekke­n van Antwerpen en Brussel (zie pagina 7).

‘Het Waasland ligt weliswaar in Oost-Vlaanderen, maar is op Antwerpen gericht, ook wat het vervoer betreft’, zegt Molenbergh­s. Lokeren is met bijna honderd nieuwe gevallen in één week relatief zwaar getroffen.

Ook de provincies Waals-Brabant en Vlaams-Brabant zien het aantal besmetting­en stijgen in de slipstream van Brussel, merkt Molenbergh­s op.

In Limburg, waar het aantal besmetting­en daalt, en West-Vlaanderen ziet Molenbergh­s voorlopig minder problemen.

Weinig opnames

In alle provincies blijft het aantal ziekenhuis­opnames beperkt, en onder de drempelwaa­rdes die de GEES voorstelde. Als er in de ziekenhuiz­en nog voldoende marge is, zijn we dan niet te streng? ‘We weten heel goed wat het virus kan aanrichten’, zegt Van Gucht. ‘Ik ben het helemaal eens met het doel om de zorg in ziekenhuiz­en te vrijwaren. Precies daarom is het belangrijk om snel in te grijpen. Als de ziekenhuiz­en beginnen vol te stromen, komt er een ijsberg op ons af die bijna niet meer te ontwijken is.’

Zo denkt ook Molenbergh­s erover. ‘Dat er weinig opnames zijn, komt doordat het aantal besmetting­en tussen generaties beperkt blijft. Maar hoe meer gevallen er zijn, hoe moeilijker dat wordt. Vergeet niet dat de oudere populatie nog altijd heel kwetsbaar is.’

‘Brussel blijft een zorgenkind. Daar had men maatregels zoals in Antwerpen moeten nemen’

Geert Molenbergh­s

Professor biostatist­iek

 ?? Kristof Vadino ?? De stijging van het aantal besmetting­en kende het laagste groeiritme in meer dan drie weken.
Kristof Vadino De stijging van het aantal besmetting­en kende het laagste groeiritme in meer dan drie weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium