De Standaard

De cruciale race naar meer tests

- Simon Andries

TESTCAPACI­TEIT De federale regering investeert fors in testmachin­es. Maar wie neemt straks de tests af en waar?

‘Het wordt knokken om voldoende testcapaci­teit te hebben tegen het najaar’, zei bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) een maand geleden nog (DS 15 juli). Ook experts als Herman Goossens (UZA) waren er niet gerust op dat ons land tegen het najaar aan voldoende testers, reagentia en labocapaci­teit zou geraken. Dat laatste is cruciaal om de coronagolv­en tijdens het griepseizo­en de baas te blijven.

Maar De Backer maakt zich nu sterk dat hij ‘zijn beloftes kan waarmaken’ met het plan dat er nu is en goedgekeur­d werd door de federale regering.

Nationaal platform

De regering kijkt eerst naar bestaande klinische labo’s om verder op te schalen van 15.000 à 20.000 tests per dag naar 40.000 à 50.000. Daarvoor wordt in een financiële beloning voorzien van 5 à 10 miljoen euro. Tegelijk wil de regering zelf een aanvullend nationaal platform opzetten. Nu wordt daarvoor nog een beroep gedaan op de grote

‘De grote farmabedri­jven willen hun normale werk weer hervatten’

Philippe De Backer

Open VLD

farmabedri­jven, ‘maar zij willen hun normale werk weer hervatten’, zegt De Backer. De regering trekt daarom 50 miljoen euro uit voor eigen testmachin­es die ter beschikkin­g worden gesteld van de universita­ire labo’s. Die zouden in het najaar goed moeten zijn voor 40.000 tests per dag, wat de maximumcap­aciteit op 90.000 tests per dag brengt. Tegen eind september moeten de machines geïnstalle­erd zijn.

‘Vanaf oktober-november krijgen we een opstoot van symptomati­sche patiënten’, zegt De Backer. ‘Het nationaal platform dient in de eerste plaats als back-up voor andere labo’s. En het zal daarnaast gebruikt worden om lokale uitbraken sneller te kunnen controlere­n.’ Het is de bedoeling om dat nationaal platform minstens twee jaar te behouden.

Meer testdorpen?

De Backer maakt zich sterk dat er wel degelijk voldoende reagentia zullen zijn. Daarvoor werden afspraken gemaakt met de leverancie­rs. ‘De grote vraag is of we voldoende mensen zullen vinden om de staalafnam­es te doen’, zegt hij.

Dat laatste is een regiobevoe­gdheid, maar De Backer spreekt de hoop uit dat er in het najaar voldoende triagecent­ra zullen opengaan in de eerste lijn. ‘We kunnen niet verwachten dat de huisartsen zoveel tests per dag uitvoeren. Het Antwerpse testdorp is een goed voorbeeld van hoe we de stromen georganise­erd kunnen aanpakken. Zeker in de steden wordt dat belangrijk.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium