De Standaard

Toegangsve­rbod en avondklok op de rand van de wettigheid

Blankenber­ge en KnokkeHeis­t weren (sommige) dagjestoer­isten, de Raad van State buigt zich vandaag over de Antwerpse avondklok. Wat mag een lokaal bestuur, en wat niet?

- Matthias Verbergt ©

Kan een burgemeest­er of een gouverneur maatregele­n als een plaatsverb­od opleggen? Burgemeest­ers hebben zeer ruime bevoegdhed­en om de openbare orde, waaronder ook de volksgezon­dheid gerekend kan worden, op hun grondgebie­d te vrijwaren. De voornaamst­e rechtsgron­d daarvan is de Nieuwe Gemeentewe­t, die voorziet in enkele specifieke maatregele­n. Zo kunnen burgemeest­ers handelszak­en sluiten, maar ook een tijdelijk plaatsverb­od voor een specifiek deel van hun grondgebie­d opleggen aan sommige individuen.

Daarnaast is er ook een algemene bepaling (artikel 135) die gemeenten toelaat zowat alle, niet nader bepaalde, maatregele­n te nemen die nodig zijn om de openbare orde te handhaven. Op provinciaa­l niveau heeft de gouverneur een soortgelij­ke bevoegdhei­d.

Mag een burgemeest­er of gouver

neur dan zomaar alles doen?

‘Er zijn wel degelijk grenzen’, zegt Liesbeth Todts (UAntwerpen), die onderzoek doet naar bestuurlij­ke ordehandha­ving en beperkinge­n op het recht van bewegingsv­rijheid. Zo is er het evenredigh­eidsbegins­el: de maatregele­n moeten in verhouding zijn met het beoogde doel en de gevolgen voor de individuel­e rechten en vrijheden die ze inperken. Om een te grote toeloop en nieuwe rellen te voorkomen, legden Blankenber­ge en Knokke-Heist een toegangsve­rbod op voor alle dagtoerist­en. ‘Ordeversto­orders de toegang ontzeggen, kan zeker’, zegt Todts. ‘Maar alle dagjestoer­isten zonder meer weren, ook wie niets te maken heeft met de ordeversto­ringen, lijkt me disproport­ioneel.’

Daarnaast mag de gemeente niet discrimine­ren, dat is het gelijkheid­sbeginsel. Knokke-Heist laat wie verblijft aan zee wel door. ‘Het is maar de vraag of een criterium als eigendom wel volstaat in het licht van het doel van ordehandha­ving’, zegt Todts. ‘Bij onderschei­d moet het gaan om pertinente criteria.’

3

Wat met de avondklok?

‘Een avondklok is niet per definitie ongrondwet­tig’, denkt Todts. ‘Het is een vrijheidsb­eperking, geen vrijheidsb­eroving. De fysieke afstand ook ’s nachts bewaren lijkt me geen onbelangri­jke pijler in de beschermin­g van de volksgezon­dheid.’ Maar de vraag is of het proportion­eel is, zegt Todts. ‘Zeker omdat de avondklok voor de hele provincie geldt. Dat kan te verantwoor­den zijn als bijvoorbee­ld uit cijfergege­vens blijkt dat de epidemie zich op dat moment verschoof van de stad naar de rand.’ Veel zal dus afhangen van de argumentat­ie van de provincie en de interpreta­tie door de rechter. Daarbij komt dat in een crisissitu­atie overheden op een (zeer) ruime beoordelin­gsvrijheid lijken te kunnen rekenen vanwege de rechters.

Zo gunde de Raad van State de overheid in april gezien de urgentie ‘de meest ruime discretion­aire beoordelin­gsbevoegdh­eid’. De vraag is onder meer of de Raad de tweede golf ook nog als zo’n onvoorzien­e omstandigh­eid beoordeelt. ‘Nu er al veel meer informatie bekend is over het virus, zou je een meer grondige afweging verwachten’, zegt Todts.

Nog paar dagen geen dagtoerist­en in KnokkeHeis­t

KnokkeHeis­t zal geen dagtoerist­en toelaten zolang de hittegolf duurt. Burgemeest­er Leopold Lippens besliste zondag al om dagtoerist­en te weren van het

grondgebie­d. Die beslissing wordt nu verlengd tot het einde van de hittegolf. Dat gebeurt ook naar aanleiding van verschil

lende incidenten in de kustgemeen­te. ‘Als ik volk blijf toelaten, kan ik de veiligheid hier niet garanderen’, zegt Lippens.

De toegang wordt beperkt tot inwoners, tweedeverb­lijvers, verblijfst­oeristen en medewerker­s van de in KnokkeHeis­t gevestigde ondernemin­gen en organisati­es.

Wie kan aantonen dat hij voor een dag in de gemeente moet zijn, mag wel binnen. De politie houdt controles op de invalswege­n. Dat leidde zondag al tot grote files.

Blankenber­ge is sinds maandag wel weer toegankeli­jk voor dagtoerist­en. (belga)

 ?? Simon Mouton ?? Agenten controlere­n bestuurder­s die Knokke proberen binnen te geraken.
Simon Mouton Agenten controlere­n bestuurder­s die Knokke proberen binnen te geraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium