De Standaard

Kucam voor de rechter voor mensensmok­kel

- ©

VISUMFRAUD­E De Mechelaar Melikan Kucam (46) moet zich voor de correction­ele rechter verantwoor­den voor fraude met humanitair­e visa.

De raadkamer in Antwerpen heeft de Mechelse N-VA-politicus Melikan Kucam doorverwez­en voor mensensmok­kel, passieve omkoping en het leiden van een criminele organisati­e. Ook zijn vrouw en zoon worden vervolgd, net als zeven anderen die als tussenpers­oon voor Kucam zouden hebben opgetreden.

Kucam wordt ervan verdacht grof geld te hebben verdiend door humanitair­e visa te verkopen aan Syrische christenen. Met zo’n visum konden zij op een legale manier vanuit Syrië via Libanon naar België reizen om in ons land asiel aan te vragen. Kucam bezorgde het kabinet van voormalig staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lijsten met kandidaten voor zo’n humanitair visum. Behalve met Kucam werkte het kabinetFra­ncken nog met andere vertrouwen­spersonen samen.

Het onderzoek ging eind 2108 van start en bracht volgens het parket van Antwerpen aan het licht dat de organisati­e van Kucam 219 mensen tegen betaling aan een humanitair visum heeft geholpen. 96 mensen zouden niet in België gebleven zijn, wat in strijd was met de voorwaarde­n om zo’n visum te krijgen.

In oktober vorig jaar mocht Kucam de gevangenis verlaten met een enkelband. In maart werd hij daarvan verlost. Ook zijn zoon en echtgenote zaten een tijdje in de gevangenis. Zij werden eerder vrijgelate­n onder voorwaarde­n.

Kucam en de andere beklaagden riskeren celstraffe­n tot 15 jaar en geldboetes tot 150.000 euro per slachtoffe­r.

 ?? Rr ?? Kucam kwam op voor de Mechelse N-VA.
Rr Kucam kwam op voor de Mechelse N-VA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium