De Standaard

Arts riskeert nieuw proces over euthanasie Tine Nys

-

JUSTITIE Op het proces over de euthanasie van Tine Nys in Gent sprak het hof van assisen drie dokters vrij, maar volgens de advocaat-generaal van het Hof van Cassatie werd de vrijspraak van een van hen niet goed gemotiveer­d. Daardoor riskeert Joris Van Hove (59), de arts die Tine Nys de dodelijke injectie toediende, een nieuw proces. Dat schreef Het Laatste Nieuws gisteren. Volgens advocaat-generaal Bart De Smet is het arrest niet compleet.

Een nieuwe rechtszaak zou voor hetzelfde assisenhof of voor de correction­ele rechtbank met drie beroepsrec­hters kunnen plaatsvind­en. Omdat alleen de familie Nys naar Cassatie ging en niet het parket, riskeert de dokter geen gevangenis­straf. Hij riskeert alleen een schadeverg­oeding te moeten betalen aan de familie Nys. Dat kan gaan van enkele duizenden tot enkele tienduizen­den euro’s.

De andere twee artsen, de huisarts en de psychiater, die ook waren vrijgespro­ken, moeten niet opnieuw voor de rechter verschijne­n. Tegen hun vrijspraak was geen beroep aangeteken­d.

Dat de vrijspraak niet goed genoeg gemotiveer­d is, is het oordeel van de advocaat-generaal. Het zijn de raadsheren van het Hof van Cassatie die een beslissing nemen. De raadsheren volgen meestal wel het advies van de advocaat-generaal, maar ze kunnen hier ook van afwijken. Op dinsdag 15 september weet Joris Van Hove of hij zich moet verantwoor­den op een nieuw proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium