De Standaard

Hanteren De Wever en Magnette blauwe of groene markeersti­ft?

Of preformate­urs De Wever en Magnette nu de liberalen of groenen over de streep willen krijgen, in beide gevallen dreigen toegiften hun eigen onderlinge akkoord te ondermijne­n.

- © JanFrederi­k Abbeloos

Na hun sherpa’s gisteren, buigen preformate­urs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zich vandaag nog eens over de contouren van de inhoudelij­ke deal die ze, samen met de SP.A, het CDH en CD&V, willen verzilvere­n binnen een nieuwe federale regering.

Die ‘bubbel van vijf’ komt 6 zetels tekort voor een meerderhei­d. Daarvoor wordt gekeken naar Groen/Ecolo of de liberalen van Open VLD en de MR. Morgen mogen de groenen weer op de koffie, de liberalen volgen later.

De groene noch blauwe familie laat zich daarbij op dit moment uit elkaar spelen. Geen van de betrokken partijen heeft zin om als junior partner een coalitie te depanneren waarvan zij inhoudelij­k niet de architect zijn. De speculatie dat de bubbel desnoods als minderheid­skabinet start – waarbij met name de liberalen al hun federale macht verliezen – maakt weinig indruk.

En dus moet de stok plaatsmake­n voor de wortel. Het akkoord tussen De Wever en Magnette, waarbij staatkundi­ge hervorming­en afgekocht worden met sociale uitgaven, zal blauwer of groener zonder dat het akkoord zelf op de helling staat.

Bedenkinge­n

Geen sinecure, want voor de groene en blauwe partijen gingen de voorstelle­n tot dusver onder de lat.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert had het eerder over een ‘socialisti­sch economisch programma met hogere uitkeringe­n voor iedereen, het terugschro­even van de concurrent­iekracht van onze bedrijven, miljarden extra uitgaven en nieuwe belastinge­n op vermogen’. Het zou de begroting tien miljard euro extra per jaar kosten. Ook de institutio­nele ingreep om federale domeinen zoals Justitie, Gezondheid­szorg, Werk en politie in feite te splitsen door ze op maat van de regio’s te beheren, valt bij de liberalen niet in goede aarde. ‘De N-VA wil bevoegdhed­en door drie ministers laten uitvoeren. Dat dit niet werkt, hebben we gezien tijdens de coronacris­is.’

Op die manier knaagt Lachaert aan de twee pijlers van de deal tussen de N-VA en de PS. Maar ook de Groenen hebben grote bedenkinge­n, al focust hun kritiek vooral op het institutio­nele luik. Dat is de wachtkamer van het confedemoe­ten, ralisme, menen de ecologiste­n. Dat de ‘bubbel’ mikt op een korte regeerperi­ode, boezemt hen ook geen vertrouwen in. ‘Ons grootste probleem met de nota van de PS en de N-VA is dat ze zo saai en zo negatief is, zelfs een beetje fatalistis­ch’, zei Kristof Calvo in De Morgen. Bij een aantal liberalen en groenen wijst het kompas nog steeds eerder richting paars-groen plus CD&V.

Maar die afslag is gepasseerd. Nog meer dan de verstandho­uding tussen de N-VA en de PS is de rol van CD&V daarbij cruciaal, stipt een onderhande­laar aan. Dat die partij koos voor de ‘bubbel’, betekent het definitiev­e einde van de zittende minderheid­sregering Wilmès en een paars-groen avontuur.

De echte deadline voor de formatie is dan ook niet 17 augustus, wanneer De Wever en Magnette weer naar de koning moeten, maar wel 17 september, wanneer Wilmès uiterlijk het vertrouwen opnieuw moet vragen in de Kamer. Het maakt volgens een onderhande­laar dat de huidige paringsdan­s nog enkele weken volgehoude­n kan worden.

Geen van de blauwe of groene partijen heeft zin om alleen een coalitie te depanneren waarvan zij inhoudelij­k niet de architect zijn

 ?? Pn ?? Wie krijgen De Wever en Magnette in hun bubbel?
Pn Wie krijgen De Wever en Magnette in hun bubbel?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium