De Standaard

Peking straft Amerikanen wegens ‘slecht gedrag’

-

HONGKONG Wegens hun kritiek op China vanwege Hongkong viseert Peking onder meer de Amerikaans­e senatoren Ted Cruz en Marco Rubio.

‘China heeft besloten sancties op te leggen aan sommige mensen die zich slecht hebben gedragen in kwesties die verband houden met Hongkong’, maakte een woordvoerd­er van het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken bekend tijdens een persconfer­entie.

Het gaat om elf Amerikanen, onder wie Congresled­en en medewerker­s van ngo’s. Het gaat onder meer om de Republikei­nse senatoren Ted Cruz, Marco Rubio, Tom Cotton, Josh Hawley en Pat Toomey. De opvallends­te naam onder medewerker­s van ngo’s is Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch. Wat de sancties precies inhouden, is niet bekendgema­akt.

Het gaat om een tegenreact­ie op

strafmaatr­egelen die de de

Verenigde Staten vrijdag namen tegen elf Chinese bestuurder­s in Hongkong vanwege de omstreden veiligheid­swet van afgelopen juni die de autonomie van Hongkong ten opzichte van China indamt. Een van de geviseerde­n op de Amerikaans­e lijst is Carrie Lam, de hoogste leider van Hongkong. Hun eventuele financiële tegoeden in de VS worden bevroren en Amerikanen mogen geen zaken meer met hen doen.

Vorige maand legden de VS al straffen op aan Chinese ambtenaren die betrokken waren bij de onderdrukk­ing van de Oeigoeren in de regio Xinjiang in China, waaronder ook de bevriezing van financiële tegoeden en het ontzeggen van toegang tot de VS. Als tegenreact­ie legde China sancties op aan een aantal Amerikanen.

Ook toen waren Ted Cruz en Marco Rubio het doelwit, omdat zij openlijk kritiek hebben geuit op Peking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium