De Standaard

Hoe maak je een stad coronaproo­f?

De lockdown – en de afkeer ervan – doet architecte­n nadenken hoe ze gebouwen beter kunnen uitrusten. In China is een wedstrijd voor een coronabest­endige stad beslecht. Ook Belgen broeden op ideeën.

- ©

Liever geen lockdown meer, maar als het toch moet, kunnen we er maar beter op voorbereid zijn. In China is zonet een architectu­urwedstrij­d afgerond voor de stad Xiong’an. Dat wordt een nieuwe stad, zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Peking, waar sinds 2017 werk van gemaakt wordt. De inzichten uit die wedstrijd zullen de standaard zetten voor als er straks effectief gebouwd wordt.

Voor deze ideeënweds­trijd waren er zo’n driehonder­d inzendinge­n in zes thema’s. Binnen de spraakmake­nde categorie ‘een coronabest­endig stadsdeel’, won het Spaanse Guallart Architects. Dat bureau ging uit van het principe van een ‘zelfvoorzi­enende stad’. Het stadsdeel, dat opgebouwd is rond vier torens, ligt min of meer afgezonder­d van zijn omgeving. Er ligt een buffer rond van een groenstroo­k en een brede boulevard. Een gated community is het niet, maar indien nodig kan dit stadsdeel op zichzelf terugplooi­en.

Het ontwerp bevat geen opzienbare­nde vernieuwin­gen. Het is veeleer een synthese van ideeën die ofwel hun waarde al bewezen hebben, ofwel de jongste tijd breeduit rondgonzen. Voor zijn grondplan beroept Guallart zich op het aloude rasterpatr­oon van Europese steden, zoals in zijn eigenste Barcelona. In dat grid plant het bureau torens op mensenmaat en trekt het de kaart van productiev­e landbouw.

Circulaire bio-economie

Het idee is om de bewoners lokaal voorzienin­gen te laten telen, en toch globaal genetwerkt te zijn. ‘Circulaire bio-economie’ is de sleutel in het voorstel van Guallart.

De vier blokken zijn overwegend in nieuwe houttoepas­singen opgetrokke­n. Ze mixen diverse functies, zoals appartemen­ten van jongere en oudere bewoners. Verder gaan ze uit van ‘het nieuwe werken’, waarbij leefruimte­s en kantoren dicht bij elkaar liggen. Boven op de woonblokke­n komen groenkasse­n om zo veel mogelijk voedsel te telen voor dagelijks gebruik – er is trouwens ook een groenmarkt. Op de gelijkvloe­rse verdieping worden de uitgangspu­nten van de productiev­e stad uitgespeel­d door ruimte te bieden aan kleinschal­ige coworking-bedrijfjes met 3D-printers en innoverend­e prototypes.

Grote terrassen

Het project mikt op natuurlijk­e energie. De hellende daken hebben zonnepanel­en en de terrassen liggen aan de zuidkant, om zo veel mogelijk energie binnen te halen. Uiteraard zijn de terrassen – dat hebben we geleerd uit de lockdown – genereus bemeten. Guallart wil dit complex een metabolism­e geven dat draait op eigen energiepro­ductie, gerecyclee­rd water, voedselwin­ning en hergebruik van materialen.

 ?? Guallart Architects ?? In het winnende voorstel voor de stad Xiong’an komen boven op de woonblokke­n groenkasse­n om zo veel mogelijk voedsel te telen voor dagelijks gebruik.
Guallart Architects In het winnende voorstel voor de stad Xiong’an komen boven op de woonblokke­n groenkasse­n om zo veel mogelijk voedsel te telen voor dagelijks gebruik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium