De Standaard

Simone De Beauvoir was ook een beetje lifecoach

- Dalya Alberge ©

LITERATUUR Simone de Beauvoir kreeg van massa’s lezers intieme brieven waarin ze haar om advies vroegen over liefdes-, seks- en levenskwes­ties. Een Amerikaans­e onderzoeks­ter las mee.

Het was geen gewone fanmail, ontdekte de Amerikaans­e onderzoeks­ter Judith Coffin, toen ze zo’n 20.000 brieven aan schrijfste­r Simone de Beauvoir bestudeerd­e. Brieven van vrouwen, maar ook van mannen. Intieme brieven waren het, waarin ze de schrijfste­r om advies vroegen over hun seksleven, hun huwelijk, affaires, abortussen. Vaak ging het om diepe, persoonlij­ke zielenroer­selen. In 1962 schreef een 36-jarige Britse vrouw haar: ‘Ik ben een zogenaamde perverte, een lesbische. Mijn vriendin en ik houden al jaren van elkaar.

Kan u me de naam van een dokter geven die me kan opereren om van mij een man te maken?’ In 1952 vertrouwde een 39-jarige Franse onderwijze­res haar toe: ‘Ik heb nooit liefde of erotiek gekend. Ik ben niet bepaald mooi, maar mijn lichaam is aantrekkel­ijk genoeg. Niemand heeft me ooit doen sidderen van verlangen’. Lang voor de legaliseri­ng van abortus schreef een vrouw in 1967 dat ze niet anders meer kon dan huilen na een illegale operatie op een ‘vuile’ tafel.

Coffin, een professor geschieden­is aan de universite­it van Texas, ontdekte de brieven bij toeval toen ze in de Bibliothèq­ue Nationale de France in Parijs opzoekinge­n deed over De Beauvoirs boek De tweede sekse. ‘Ik was niet voorbereid op wat ik vond’, zegt ze. ‘Al die projecties, identifica­ties, teleurstel­lingen en passie.’

Omdat het zulke persoonlij­ke en dus herkenbare verhalen zijn, waakt de onderzoeks­ter strikt over de anonimitei­t van de briefschri­jvers. Zelf herkende ze toevallig in één briefschri­jver de vader van een goede vriend. Hij had in 1964 een brief van tien pagina’s geschreven over zijn ‘mislukte liefdeslev­en’. Hij schreef over zijn veel jongere minnares en zijn jaloezie toen zij hem bedroog. Hij alludeerde ook op De Beauvoirs eigen open liefdesrel­atie met Sartre.

Via die vriend kreeg Coffin het antwoord van De Beauvoir te lezen. Ze schreef: ‘Ik was erg geboeid door uw brief. Maar – met alle sympathie – ik vind dat u fout bezig bent. Niets in uw verhaal vertoont enige gelijkenis met mijn pact met Sartre. Om te beginnen waren we allebei even oud, net de twintig voorbij, terwijl u twintig jaar ouder bent dan uw minnares.’

De Beauvoirs relatie met Sartre inspireerd­e wel meer lezers. Iemand schreef: ‘U bent een rolmodel voor ons allemaal. Die liefde zonder kleingeest­igheid, zonder jaloezie.’ Er waren ook flink wat briefschri­jvers die te lijden hadden onder partnergew­eld, waar in die periode zelden over gepraat werd. Een vrouw schreef: ‘Ik ben helemaal niet gelukkig met mijn man. Hij is erg lichtgeraa­kt en gewelddadi­g.’

Arbeiders tot dokters

De briefschri­jvers kwamen uit alle sociale klassen, van arbeiders tot dokters. Ze schreven haar vanaf de naoorlogse jaren tot de opkomst van het feminisme en de homoseksue­le bevrijding. Ook na haar dood, in 1986, blijven ze haar schrijven, met briefjes die ze achterlate­n op haar graf in Parijs.

 ?? Pn ?? Simone de Beauvoir.
Pn Simone de Beauvoir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium