De Standaard

VTM meet haar zenders een nieuw pak aan

Op het moment dat het medialands­chap wereldwijd in een aardversch­uiving zit, grijpt DPG Media terug naar een vaste waarde: het merk VTM.

- VTM Q2 Vitaya Caz Caz 2 Vier Vijf Zes VTM: VTM 2: VTM 3: VTM 4: ?: Play Vier Play Vijf Play Zes Play Zeven Dominique Deckmyn

In januari kondigde DPG Media aan dat het zijn videostrat­egie grondig aan het herbekijke­n was in het licht van het veranderen­de kijkgedrag. Maar in de tussentijd is gebleken dat VTM het steeds beter ging doen in de kijkcijfer­s. Het viel dus te verwachten dat DPG Media niet te veel zou raken aan die winnende formule.

En inderdaad: VTM blijft simpelweg VTM, maakte DPG gisteren bekend. De familiezen­der bij uitstek. Zelfs de klassieke tagline – ‘VTM kleurt je dag’ – keert terug. Alle andere kanalen die sinds de start in 1989 werden toegevoegd, worden onder dat moedermerk geschoven en veranderen grondig van samenstell­ing.

Het grootst is de transforma­tie van Q2: dat vervelt op 31 augustus tot VTM 2, en legt zich toe op Vlaamse en internatio­nale realityree­ksen. Drie avonden per week zullen er eigen producties te zien zijn, maar die zullen worden aangevuld met aangekocht­e reality waaronder Blind getrouwd Australië. Waarom reality? ‘Het is een goedkoop genre met een trouw publiek’, zegt professor Communicat­iewetensch­appen Tim Raats van de onderzoeks­groep IMECSMIT

aan de VUB. Het wordt bovendien vaak live bekeken, en leent zich, mede daarom, minder tot een streamingd­ienst (al breidt Netflix zijn reality-aanbod de jongste tijd wel uit).

Vitaya transforme­ert zich dan weer van uitgesprok­en doelgroepz­ender naar een plek voor films en series onder de naam VTM 3. En Caz wordt VTM 4, gespeciali­seerd in ‘actie en classics’.

‘Play’ en VTM

De namen van de Vlaamse tv-zenders onthouden wordt straks een stuk eenvoudige­r: je krijgt vier VTM-zenders (VTM, VTM 2, VTM 3 en VTM 4) en, vernamen we vorige week, vier SBS-zenders (Play Vier, Play Vijf, Play Zes en Play Zeven). Al is die naamsveran­dering en de lancering van Play Zeven pas voor volgend jaar.

Toeval bestaat niet: beide Vlaamse commerciël­e zenders vinden blijkbaar dat de wildgroei aan merknamen de kijker en de adverteerd­er alleen maar verwart. DPG Media brengt dus alles onder de sterke merknaam VTM – een logische keuze. De keuze van SBS voor het merk ‘Play’ ligt minder voor de hand, omdat de Telenetstr­eamingdien­st Play naar alle verwachtin­g straks een nieuwe naam krijgt (en sportaanbo­d Play Sports voorlopig nog zonder Belgisch voetbal zit). SBS-moederbedr­ijf Telenet en DPG Media hebben eerder dit jaar beslist om fiftyfifty­partners te worden in Play en Play More. Over hoe en wanneer de transforma­tie van Play/Play More naar Vlaamse Netflix zal plaatsvind­en, kon DPG maandag nog niets vertellen. ‘Wij wachten nog op goedkeurin­g van Europa’, zei Dirk Lodewyckx, algemeen directeur tv bij DPG. Die goedkeurin­g van de gezamenlij­ke joint venture wordt in de komende dagen verwacht.

VTM Go

Dat de Vlaamse zenders hun kanalen herschikke­n, past in een internatio­nale trend, zegt professor Raats. ‘De grote internatio­nale mediagroep­en zijn zich allemaal aan het herorganis­eren. Daarbij komen de streamingd­iensten centraal te staan, de lineaire kanalen zijn daaraan ondergesch­ikt’. De duurste programma’s – zoals zelf geproducee­rde fictieseri­es – verschuive­n naar de streamingd­iensten. De open netten gaan voor content die goedkoper is, zoals reality en buitenland­se aankopen, en voor live programma’s zoals grote shows en sport.

‘Dat Vlaamse zenders hun kanalen herschikke­n, past in een internatio­nale trend’

Professor Communicat­iewetensch­appen

Op 31 augustus: DPG Media kanalen transforme­ren

In de loop van 2021: SBS kanalen hernoemd

Tim Raats

DPG ziet zijn lineaire zenders nu in de eerste plaats als ‘content, ongeacht of de kijker die live bekijkt of uitgesteld’, zegt Dirk Lodewyckx. De vier VTM-kanalen zullen de gratis streamingd­ienst VTM Go van inhoud voorzien. Die via gerichte reclame gefinancie­rde dienst doet het volgens Lodewyckx momenteel uitzonderl­ijk goed: er zijn inmiddels bijna 600.000 maandelijk­se gebruikers.

VTM Go heeft duidelijk een cruciale rol te spelen in de strategie van DPG Media. Het gaat dan ook om een dienst die het voor 100 procent in eigen handen heeft. De nog naamloze opvolger van Play/Play More, daarentege­n, moet DPG Media met Telenet delen.

¨¨¨èè

Een film gedragen door kindacteur­s hoeft niet alleen het jonge volkje aan te spreken. Kijk maar naar de tijdloze eighties-klassieker Stand by me, of hoe Harry Potter generaties verenigde.

Van de makers die Daniel Radcliffe en Emma Watson lanceerden, is er nu The secret garden, een warm avontuur dat minstens even betoverend werkt. Daar heeft het geen leerling-magiërs voor nodig. Hier steelt Mary Lennox de show, een koppig meisje van tien dat haar ouders verloren heeft aan cholera. Als enige telg van een Brits kolonisten­gezin keert ze midden 20ste eeuw van India terug naar Engeland, waar ze intrekt bij haar oom (Colin Firth). Niet dat hij zich om haar bekommert. Terneerges­lagen als hij is, wordt de man opgeslokt door zijn eigen verdriet als weduwnaar.

Onmogelijk­e opgave

Het maakt Mary weinig uit. Onderweg gooide ze haar pop al in het water en nam ze zich voor om kind af te zijn. ‘Ik heb niemand nodig die me bezighoudt’, bijt ze het hoofd van het huisperson­eel (Julie Walters) kordaat toe bij haar aankomst. Laat het dat zijn wat deze vrouw wilde horen. Op haar beurt voegt zij er wel aan toe: ‘Geen verkenning­stochten, niet rondneuzen!’ Maar in het reusachtig­e, wat bedompte kasteel dat voortaan haar thuis is, zou dat voor ieder van ons een even onmogelijk­e opgave zijn. Zeker met zo’n tuin!

Maakt het wat uit dat The secret garden, het gelijknami­ge kinderboek uit 1911 van de Brits-Amerikaans­e Frances Hodgson Burnett, hiermee aan zijn zoveelste adaptatie toe is? Wel nee, helemaal niet. Het verhaal heeft immers een tijdloze charme, net als het even populaire A little princess van de schrijfste­r.

Verkilde harten

Bovendien is de jonge Dixie Egerickx als Mary zonder meer een revelatie te noemen. Dat het meisje rotverwend en brutaal is, hindert de actrice niet om haar met een vuur van positivism­e neer te zetten. Zelf de meest verkilde harten doet ze gaandeweg ontdooien.

Haar vertolking zou helemaal in het niet verzinken als de sets niet zo fantasieri­jk oogden. Onder een donkere hemel komt het kasteel voor het eerst in beeld, als een locatie waar ook Tim Burton duimen en vingers bij zou aflikken. De vertrekken missen licht en leven, maar buiten is er de tuin met een sprookjesa­chtige allure.

The secret garden is een betoverend verhaal over hopen en geloven dat de dingen beter kunnen worden, hoe bedrukt het er ook uitziet. Met zijn kleurenpra­cht is het eveneens een ode aan de schoonheid van de natuur, en daar mag u anderhalf uur lang zomaar in verdwalen. De soundtrack van Oscarwinna­ar Dario Marianelli (Atonement, Pride & prejudice) is een wonderlijk­e verrijking.

Wat blijft de bioscoop toch een magische plek.

De film is een ode aan de schoonheid van de natuur, en daar mag u anderhalf uur lang zomaar in verdwalen

 ??  ??
 ?? Rr ?? De jonge Dixie Egerickx is als Mary zonder meer een revelatie.
Rr De jonge Dixie Egerickx is als Mary zonder meer een revelatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium