De Standaard

Een geheim om te delen

Een tienjarig meisje is de onstuimige wind doorheen een treurig, Engels kasteel. In de tuin leeft ze helemaal op.

- © Tom Ysebaert

krachten op die in de klas aan de slag gaan rond het thema roofvogels. De ngo probeert ook de valkeniers tot bondgenote­n te maken. Valkerij is eveneens een stevige traditie in de regio. De beoefenaar­s ervan hebben het niet zo op de jacht begrepen.

Eten op vuilnisbel­t

Omdat er nog weinig onderzoek is in de broedgebie­den van deze vogels, biedt Batoemi een zicht op hoe ze ervoor staan. In tien jaar blijken de meeste soorten stabiel te blijven in aantal. ‘Dat lijkt goed nieuws’, zegt Vansteelan­t. ‘We moeten eraan toevoegen dat roofvogels, en zeker de grote arenden, er lang over doen om zich voort te planten. Sommigen broeden pas als ze acht jaar of ouder zijn. Onze observatie­s van tien jaar slaan in die zin op amper één generatie.’

meest gespotte soort is de wespendief, die tot de helft van de overvliege­rs uitmaakt, gevolgd door de steppebuiz­erd en zwarte wouw. De zwarte wouw zit in de lift. Dat zou te maken hebben met de vuilnisbel­ten in Turkije en Israël waarop ze makkelijk eten vinden, wat een gevaarlijk­e tocht tot in Afrika overbodig maakt. Achteruit gaan de grauwe kiekendief en de dwergarend, mogelijk een gevolg van meer intensieve landbouw in Rusland en Oekraïne.

Uit sterke verhalen van oude jagers in Batoemi maakt de BRC op dat er vroeger nog veel meer vogels overkwamen, ‘dat de hemel zwart zag’. ‘Een anekdote wellicht, maar het kan toch een indicatie zijn.’

Ook de Batumi Raptor Count ontsnapt niet aan corona: de najaarstel­ling van dit jaar gaat om veiligheid­sredenen niet door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium