De Standaard

Tot het geen zaak meer uitmaakt

- Der Fall Collini Van: Met: © © Ruben Aerts

Marco Kreuzpaint­ner

Elyas M’Barek, Alexandra Maria Lara, Heiner Lauterbach (116 min.)

¨¨èèè

RECENSIE FILM In deze hedendaags­e rechtbankf­ilm komt het Duitse naziverled­en tamelijk gekunsteld bovendrijv­en.

De spraakmake­nde zaak in dit Duitse rechtbankd­rama is in meerdere opzichten zo onwaarschi­jnlijk, dat we dachten dat het wel waargebeur­d moest zijn. Zo gaat het immers wel vaker. Feiten die eenieders verbeeldin­g overtreffe­n, doen filmproduc­enten nu eenmaal rechtveren in hun stoel.

Maar deze case is in werkelijkh­eid verzonnen door Ferdinand von Schirach, een Duitse successchr­ijver – en advocaat – die in 2011 met Der Fall Collini een bestseller te pakken had.

Centraal staat Caspar Leinen (Elyas M’Barek), een groentje in de advocatuur. Hij krijgt de verdedigin­g toegewezen van de schutter die in de openingssc­ène een rijke industriee­l omlegt. Dat Leinen het slachtoffe­r kende, ontdekt hij pas later: het blijkt de man te zijn die in zijn kinder- en jeugdjaren als een vaderfiguu­r voor hem was.

Moet het nog gezegd dat Der Fall Collini alleen werkt wanneer je als kijker bereid bent om door de vingers te zien dat een en ander soms flink bij de haren gegrepen voelt?

Onduidelij­kheid

Een mysterie houdt slechts stand als onderweg de nieuwsgier­igheid slim geprikkeld wordt. In de plaats worden hier uitsluiten­d elementen toegevoegd die voor nog meer onduidelij­kheid zorgen, tot je het daarmee gehad hebt en afhaakt.

Wat de film nog enigszins interessan­t maakt, zijn de misstanden die Von Schirach met zijn thriller onder de aandacht wilde brengen: hoe Duitsland in de jaren na de oorlog soms halfslacht­ig en weinig kordaat met zijn naziverled­en heeft afgerekend. Maar die boodschap gaat dus verloren in een zelfvoldan­e, al te gelikte thriller zonder weerhaakje­s.

 ?? Rr ?? Een en ander voelt soms flink bij de haren gegrepen.
Rr Een en ander voelt soms flink bij de haren gegrepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium