De Standaard

O tempora, o mores

- I, Claudius © Steven De Foer

Twaalf aflevering­en, in première gegaan op de BBC in 1976 – in Vlaanderen en Nederland in 1977.

I, Claudius werd in onze contreien uitgezonde­n in de zomer. Dat weet ik, omdat we toen een boot hadden in Nederland. We keken er op een piepklein tv’tje dat we zelden gebruikten omdat er ’s avonds altijd geborreld werd met vrienden van andere boten. Voor I, Claudius gingen we echter met zijn drieën apart zitten. ‘Tante Loes’ was een lerares, en ze had de BBC-reeks aanbevolen aan mijn moeder, want haar leergierig­e jongste ging toch Latijn leren?

Dat bleek een strak plan: een topserie over het Romeinse keizerrijk, gebaseerd op twee romans die ook al de status van klassiek hadden verworven (Robert Graves schreef ze in 1934-35), en vertolkt door klasseacte­urs die in Groot-Brittannië aan de bomen groeien. Er werd al eens een troonopvol­ger vergiftigd of de kop afgehakt en een keizer (Caligula) die zijn eigen zus (Drusilla) bezwangerd­e, dat was ook een beetje risqué, maar tot daar. Toen was er die aflevering waarin de waanzinnig­e Caligula, die zich tot god had uitgeroepe­n, begon te vrezen dat zijn ongeboren zoon hem zou onttronen. Tante Loes en mijn moeder wisten even niet waar te kijken (ik wel) toen Caligula zijn poedelnaak­te zus rechtopsta­and aan het hemelbed vastbond, en zijn zwaard bovenhaald­e. De scène waarin hij haar buik opensneed is op de BBC één keer uitgezonde­n, maar dan gecensuree­rd en ‘verloren gegaan’ in de archieven.

Die kregen we dus niet te zien. Wel de reacties in het paleis op de ijselijke lange doodskreet van Drusilla, en de reactie van Claudius toen hij bij de deur op de keizer botste, zijn baard druipend van het bloed: hij had de foetus opgegeten. Dat hakte er wel in. Hoedje af voor mijn moeder, die zo blij was met een zoon die in cultuur geïnteress­eerd was, dat ze me toch de hele serie liet uitkijken.

Gelukkig maar, anders had ik gemist hoe de door een spraakgebr­ek geplaagde en half kreupele Claudius uiteindeli­jk bij wijze van grap op de troon werd geplaatst – maar zich

De aflevering­en over de narcistisc­he gek Caligula zijn ronduit profetisch: alsof je naar een biografie over Donald Trump kijkt

ontpopte tot een voortreffe­lijk keizer.

Ik was erg benieuwd of de meest bejubelde Britse tv-reeks aller tijden bij revisie nog standhoudt. Vrij goed, zo blijkt, al zijn de eerste aflevering­en een lange zit. Het contrast met de Amerikaans­e sandalenfi­lms uit de fifties en sixties (Ben-Hur, Quo vadis, Fall of the Roman Empire) is groot. I, Claudius is Brits en dus veel intelligen­ter geschreven en beter geacteerd dan die Hollywoods­pektakels, maar de hele reeks moest wel voor een habbekrats gedraaid worden. Je ziet en hoort de protagonis­ten dus eindeloos praten over de toestand in de straten van Rome en over de verovering­en in Germania en Britannia, maar je krijgt er niets van te zien. Een scène in de keizerlijk­e loge tijdens de gladiatore­ngevechten met gejoel van het publiek, maar niet één shot van het spektakel, komt potsierlij­k over.

Wat blijft is het sappige verhaal van die decadente eerste keizers, de vertolking­en van een schmierend­e, jonge John Hurt met blonde pruik (Caligula) en de onovertrof­fen Derek Jacobi als Claudius. En het is verdorie allemaal historisch nog vrij accuraat ook.

De aflevering­en over de narcistisc­he gek Caligula zijn ronduit profetisch: alsof je naar een biografie over Donald Trump kijkt. Op die ene scène na dan: dát heeft de Amerikaans­e president nog niet gedaan.

Dagelijks herbekijke­n/beluistere­n/ lezen we een film, serie, plaat boek en beoordelen we of die na al die jaren overeind blijven.

 ?? Rr ?? De acteerpres­taties van John Hurt als Caligula (l.) en de onovertrof­fen Derek Jacobi als Claudius blijven overeind.
Rr De acteerpres­taties van John Hurt als Caligula (l.) en de onovertrof­fen Derek Jacobi als Claudius blijven overeind.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium