De Standaard

Toont aanval dat Niger Franse inmenging niet lust?

Een hinderlaag in een natuurpark in Niger maakte afgelopen zondag een einde aan het leven van acht mensen, onder wie zes Franse hulpverlen­ers. Parijs vreest voor een gerichte anti-Franse aanval.

- Jolien De Bouw © NIGER

Na de dood van acht personen in Niger opent het Franse antiterreu­rparket een onderzoek. Zondag kwamen acht mensen om het leven, nadat ze in een natuurpark in een hinderlaag waren gereden. Het gaat om zes Fransen – medewerker­s van de ngo Acted – hun chauffeur en een gids. Ze werden onder vuur genomen door mannen op motorfiets­en. Hoewel het gebied na de aanval werd afgesloten, wisten de daders te ontkomen.

‘Het was afschuweli­jk. We konden niet eens naar de lichamen kijken’, vertelt Djibo Hama, de woordvoerd­er van de vereniging van giraffengi­dsen van Kouré. De gids die met de groep humanitair­e hulpverlen­ers op stap was, was hun voorzitter. ‘Ze zijn brutaal neergescho­ten en met vlammenwer­pers hebben ze de auto en sommige lichamen in brand gestoken. Het was angstaanja­gend om ze in hun eigen bloed op de grond te zien liggen.’ Volgens lokale bronnen hadden de slachtoffe­rs geen schijn van kans om te ontkomen. Een vrouw die probeerde te vluchten, werd onderschep­t en de keel overgesned­en.

Wilde giraffen

De Fransen – die allemaal in Niger woonden – waren op uitstap in de regio Kouré, op zestig kilometer van de hoofdstad Niamey. Die staat bekend bij toeristen en safarigang­ers, omdat het de thuis is van de laatste in het wild levende

Tsjaadgira­ffen. Er leven momenteel 600 giraffen – een opmerkelij­ke ommezwaai sinds 1996 toen er nog maar 49 over waren. ‘Kouré is een gebied dat nooit het geringste veiligheid­sincident heeft gekend. Zelfs in de huidige context was het ergste wat we vreesden de ontvoering van westerse toeristen, geen moord’, zei Hama nog. Het natuurpark was zowat de laatste toeristisc­he trekpleist­er in de regio.

De aanval werd nog niet opgeëist, en dus doen Nigerese en Franse troepen er alles aan om de schuldigen te vinden. Frankrijk vreest voor een gerichte aanval. De oud-kolonisato­r is immers allesbehal­ve populair in de westelijke Sahel. De Franse president Emmanuel Macron roept vandaag een defensiera­ad bijeen in het Élysée.

Niger gold tot voor kort als het laatste veilige land in een regio die geteisterd wordt door verschille­nde aan IS en Al-Qaeda gelieerde terroristi­sche organisati­es. Maar het land, dat de kern vormt van het westerse anti-jihadistis­che apparaat, wordt hoe langer hoe meer meegesleur­d door de terreur in zijn buurlanden. Het aantal dodelijke terreursla­chtoffers in Mali, Burkina Faso en Niger is in drie jaar tijd vervijfvou­digd. Honderddui­zenden mensen sloegen al op de vlucht voor het jihadistis­che geweld. De Franse ngo Acted, waar voor de slachtoffe­rs werkten, zet zich in de regio in voor die vluchtelin­gen.

Grotere troepenmac­ht ter plaatse

Uit vrees dat de crisis in de westelijke Sahel tot een migratiest­room naar Europa zou leiden, vergrootte president Macron begin dit jaar zijn troepenmac­ht ter plaatse nog tot 5.100. Daarvoor werken de Fransen samen met de G5 Sahel, een samenwerki­ngsverband tussen Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritanië en Tsjaad.

Die Franse inmenging wordt niet gesmaakt. Met de regelmaat van de klok protestere­n burgers tegen de Franse bemoeienis­sen. Ze proberen de controle te behouden over hun oude kolonies en de belangen van Franse multinatio­nals als Total en Orano te beschermen, klinkt het. Ondanks een aantal successen van de Franse antiterreu­rmissie, zoals de dood van Abdelmalek Droukdel, emir van AlQaeda in de Islamitisc­he Maghreb (AQIM), gaat de veiligheid­ssituatie er niet op vooruit. Ook in Frankrijk zelf klinkt kritiek, zeker sinds vorig jaar dertien Franse militairen omkwamen bij een helikopter­crash in Mali.

‘Het ergste wat we vreesden was de ontvoering van westerse toeristen – geen moord’

Djibo Hama

Woordvoerd­er giraffengi­dsen

Het is niet voor het eerst dat Fransen het doelwit zijn van jihadisten in Niger. In 2011 werden twee jonge Fransen ontvoerd in de hoofdstad Niamey. Zij werden een tijdlang gegijzeld en kwamen om het leven tijdens een bevrijding­soperatie. Een paar maanden eerder werden al vijf Fransen ontvoerd. Zij werden in ruil voor losgeld weer vrijgelate­n.

Maar de aanval in Kouré is van een andere orde en naar de motieven en identiteit van de daders is het vooralsnog gissen. ‘We zullen alle middelen inzetten om de omstandigh­eden van deze dodelijke aanval in de komende uren op te helderen’, beloofde de Franse president, die alvast liet verstaan dat de Franse antiterreu­rmissie in de regio doorgaat.

In Hongkong is Jimmy Lai (71) gearrestee­rd tijdens huiszoekin­gen op de kantoren van Apple Daily, een prodemocra­tische krant opgericht door Lai zelf. Journalist­en hebben de arrestatie live uitgezonde­n op Facebook.

Volgens de politie worden Lai en acht anderen, onder wie zijn twee zonen, beschuldig­d van ‘samenspann­ing met buitenland­se troepen’. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze door de nationale veiligheid­swet gevangenis­straffen tot levenslang oplopen. De omstreden wet moet de ondermijni­ng van Chinees gezag in Hongkong tegengaan, een manier om de autonomie van Hongkong in te perken en kritische stemmen het zwijgen op te leggen.

Het is onduidelij­k welke actie tot zijn arrestatie heeft geleid. Lai reisde vorig jaar naar de VS voor een ontmoeting met vicepresid­ent Mike Pence en minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo.

Te kritisch voor China Jimmy Lai ontvluchtt­e China toen hij twaalf was. De hardhandig­e aanpak van de Chinese autoriteit­en tijdens de Tiananmenp­rotesten in 1989, maakte dat Lai een voorvechte­r werd van de prodemocra­tische beweging. In 1995 startte hij Apple Daily, een krant die forse kritiek uit op de Hongkongse en Chinese regering.

Zo werd hij enerzijds een belangrijk­e figuur binnen de Hongkongse democratis­eringsbewe­ging en anderzijds een mikpunt van kritiek voor Peking. Zijn connecties met rechtse politici in de VS worden door de Chinese staatsmedi­a gebruikt om de prodemocra­tische protestbew­eging af te schilderen als een groep die gecontrole­erd wordt door de VS.

Volgens die media zou Lai samen met drie andere hooggeplaa­tste activisten in Hongkong deel uitmaken van een groep pionnen van anti-Chinese strijdkrac­hten in het Westen.

 ?? Boureima Hama/afp ?? Een uitgebrand voertuig toont de ravage. Het natuurpark was zowat de laatste toeristisc­he trekpleist­er in de regio Kouré.
Boureima Hama/afp Een uitgebrand voertuig toont de ravage. Het natuurpark was zowat de laatste toeristisc­he trekpleist­er in de regio Kouré.
 ??  ??
 ?? Ap ?? De arrestatie was live te volgen.
Ap De arrestatie was live te volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium