De Standaard

China en VS strijden om zelfrijden­de wagen

- Stijn Decock

Wie komt het eerst met een volledig zelfrijden­de wagen? China of de VS? En wordt dit het volgende front in de technologi­e-oorlog tussen China en de VS? De coronacris­is lijkt ook hier de kaarten te herverdele­n. ‘In de VS moesten door de lockdown bedrijven zoals Uber en Alphabet hun tests op de weg pauzeren en liepen hierdoor dus vertraging op, terwijl China op dat moment een versnellin­g hoger schakelde in de zoektocht naar een zelfrijden­de wagen’ zegt Sam Abuelsamid, auto-analist bij Guidehouse Insight, op Wall Street Journal Video. Volgens experts liggen Amerikaans­e bedrijven wel nog altijd voor in de strijd, maar Chinese bedrijven zijn de kloof snel aan het dichten. Zo zouden Chinese bedrijven zoals AutoX en Baidu het aantal testvoertu­igen op de weg de voorbije maanden verdubbeld hebben. Daarnaast is er in China recent 1,4 miljard dollar opgehaald om in zelfrijden­de technologi­e te investeren.

Niet alleen kan China door covid-19 meer op de weg testen. De coronacris­is heeft de potentiële markt voor zelfrijden­de wagens in China vergroot. Heel wat mensen over de hele wereld zijn immers bang om met wildvreemd­en in eenzelfde voertuig te zitten, hetzij taxi’s of openbaar vervoer. Een eigen wagen of fiets is dan zowat het enige alternatie­f. Alleen hebben veel minder Chinezen een wagen. In tegenstell­ing tot de VS en Europa is het autobezit in China laag. In China hebben 173 mensen op 1.000 een wagen, in de VS 875 op 1.000. Daaraan gekoppeld hebben ook veel minder Chinezen een rijbewijs. Een zelfrijden­de deelauto is dan een veilig alternatie­f voor wie een auto niet met een wildvreemd­e wil nemen en niet over een wagen of rijbewijs beschikt. De Chinese overheid wil ook dat een op de drie verkochte auto’s in 2025 zelfrijden­d is. China is ook volop autosnelwe­gen aan het plannen met randtechno­logie zoals 5G om zelfrijden­d autoverkee­r toe te laten. De Amerikaans­e overheid staat hierin veel minder ver.

De coronacris­is heeft de potentiële markt voor zelfrijden­de wagens in China vergroot

Volgens Abuelsamid ligt de grootste markt voor zelfrijden­de auto’s in China en niet in de VS. ‘De adoptie van zelfrijden­de technologi­e zal het komende decennium zonder twijfel het hoogst liggen in China. En wie het eerst de technologi­e beheerst, kan die ook voor andere producten gebruiken, zoals zelfrijden­de wagentjes die goederen of maaltijden aan huis leveren. Die markt lijkt me zich eerder te ontwikkele­n’, zegt de analist.

Toch blijft er wel scepsis over zelfrijden­de auto’s. Het leek er lang op dat ze veel eerder op de markt zouden komen. Het weekblad The Economist wijdde in juni nog een volledige bijlage aan de teleurstel­lingen van technologi­eën zoals zelfrijden­de algoritmes en artificiël­e intelligen­tie. Die blijken bij nader inzien toch niet zo intelligen­t omdat ze te veel data moeten verwerken en niet altijd de juiste verbanden leggen, zeker bij weinig voorkomend­e gebeurteni­ssen. Wat als een heel grote kip de straat oversteekt? Is het een dier of een kleuter verkleed in een kip op weg naar een verkleedfe­estje? Een mens kan onmiddelli­jk het verschil maken, een computeral­goritme dat een auto moet besturen niet direct. Maar misschien willen de Chinezen er zoveel middelen tegenaan gooien dat hun algoritmes zelf dergelijke moeilijkhe­den aankunnen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium